Cum prepară Chef Adi Hădean cozonacul pentru sărbători: „Rețeta circulă în familia noastră de cel puţin cinci generaţii”

.

Nu-i așa că abia așteptați venirea sărbătorilor de iarnă sau a celor pascale pentru a vă înfrupta din tradiționalul și irezistibilul cozonac? Ei bine, în zilele noastre găsim cozonacul în comerț, gata preparat, dar nimic nu se compară cu acest deliciu culinar preparat în propria casă. Da, este adevărat, cozonacul implică destul de multă muncă, dar prospețimea lui, gustul inconfundabil, mirosul ademenitor și certitudinea că este făcut din ingrediente 100% curate, toate acestea reprezintă o răsplată binemeritată pentru orice bucătar și pentru toți cei care îl savurează.

Chef Adrian Hădean are o rețetă deosebită de cozonac, o rețetă străveche, moștenită de la străbunica sa, ce trebuie încercată.

Citește gratuit ediția de decembrie a revistei Unica. O găsești AICI

„Ştiu reţeta de la mama, care o ştie de la mama ei, care o ştia de la bunica ei. Aşadar, ea circulă în familia noastră de cel puţin cinci generaţii şi a suferit puţine modificări în ultima sută de ani. Dacă până la bunica mea se coceau în cuptorul din curte, de la mama încoace îi coacem în cuptorul maşinii de gătit. Dacă noi aromăm aluatul cu coajă de lămâie, vanilie şi esenţă de rom, bunica şi înaintaşele ei se limitau la zahărul vanilat, care se găsea şi la noi (nu a fost uşor să fii ţăran în Transilvania nici înainte de al doilea război mondial, nici după el, esenţele, aromele alimentare şi citricele nu se găseau în băcăniile săteşti, iar la oraş nu se ajungea prea des). Ei bine, cu sau fără esenţă de rom ori alte zorzoane, cozonacul cu nucă e prezent în casele noastre şi de Paşti şi de Crăciun, e o parte a familiei, e drumul înapoi spre rădacinile neamului nostru. Mă bucur că am ocazia să vă arăt şi vouă acest drum şi sper să-l pot arăta şi celor care, cu voia Celui de Sus, vor veni după mine”, spunea cu ceva timp în urmă chef Adrian Hădean, pentru foodstory.ro.

Iată rețeta de cozonac cu nucă a lui Chef Hădean.

Ingrediente (pentru doi cozonaci): 1 kg făină, 250 g zahăr, 250g unt, o lingură de ulei, 4 gălbenuşuri, un plic zahăr vanilat, coajă de la o lămâie, un praf de sare, esenţă de rom, 0,5 l lapte, 35 g drojdie crudă.

Mod de preparare:

Drojdia se pune la înflorit într-o cană cu lapte călduț, cu o linguriţă de zahăr, să aibă spor. Se cerne făina pentru nu prinde aer în ea (altfel nu crește cozonacul). Miezul de nucă se amestecă cu zahărul (o parte zahăr la trei părţi de nucă) şi cu o linguriţă de cacao (acesta e un artificiu de ordin estetic, nuca se închide la culoare şi cozonacul arată mai bine în tăietură), făina se amestecă cu patru galbenuşuri, un plic de zahăr vanilat, câţiva picături de esenţă de rom, coaja rasă de pe o lămâie, drojdia şi o pişcătură de sare.

Citeşte şi: Fiul lui Adrian Hădean este alergic la ambrozie. Cum se manifestă această alergie

Între timp, laptele se încălzeşte uşor (nu se fierbe) şi se dizolvă în el zahărul (cele 250 de grame) şi untul. Se lasă să se răcorească puţin apoi se frământă cu făina. Dacă puneţi laptele prea cald e bai: drojdia poate să moară de la fierbinţeală şi s-a zis cu crescutul. Frământatul durează un pic mai bine de jumatate de ceas, se face temeinic şi numai cu mâna (nu putem lăsa maşinariile să se implice în ritualurile noastre, nu-i aşa?). Aluatul trebuie să fie moale, puţin elastic, plin de drag şi voie bună. După frământat, aluatul se lasă la dospit timp de o oră sub un ştergar curat. Se întinde apoi în foaie mai groasă decât jumatatea unui deget (culcat, nu în picioare) şi se pune umplutura. Cozonacul se răsuceşte şi se aşează în tavă. Se mai lasă să crească acoperit încă o jumătate de ceas şi se dă la cuptor.

Căldura trebuie să fie potrivită, adică la jumătate, să se coacă încet cozonacul, să se pătrunda bine, să crească statornic, nu să se umfle dintr-una. În trei sferturi de oră e copt. Se scoate din cuptor şi se stropeşte cu apă. Se acoperă numaidecât cu un ştergar, să prindă aburi şi să se înmoaie coaja (care-i făţosă tare dacă ungeţi cozonacul cu ou bătut înainte de al vârâ în cuptor). Se lasă acoperit până se răcește. Dacă puneţi multă nucă în el, va face tunel în partea de sus şi nu va fi atât de arătos după ce-l tăiaţi. Poftă bună!

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton