E un lucru ştiut că gazpacho e un fel de mâncare spaniol. Cuvântul a evoluat din rădăcini arabice, iar, precum bine ştim, Spania (mai bine zis, Andaluzia) a fost invadată de mauri…
în Evul Mediu. Ca un rezultat, gastronomia zonei a fost afectată într-o proporţie mare de reţete şi ingrediente din Orientul Mijlociu. Spre exemplu, bucătăria italiană, deşi a împărtăşit multe dintre aceleaşi produse cu cea spaniolă, a evoluat diferit.
Primele reţete de gazpacho (supă-salată) datează din Evul Mediu, cu mult înainte că roşiile să fie cunoscute în Lumea Veche. Gazpacho e o supă de legume spaionla a cărei caracteristică-cheie este că se serveşte rece-gheaţă.
Principalele ingrediente sunt roşii, ardei graşi, ceapă, castraveţi, ulei de măsline şi, de regulă, firmituri de pâine, dar există, desigur, şi variaţii. E gătită de obicei într-un vas de lut şi adus la masă alături de crutoane de pâine cu usturoi şi mici castroane de legume crude. Cu toate acestea, gazpacho poate fi servit şi fierbinte, iarnă.
Iată şi o reţetă delicioasă:
Gazpacho
Timp de preparare:
15 min (complexitate redusă)
Ingrediente:
1 kg. roşii, 1/2 kg. castraveţi verzi, 1-2 buc. ardei gras verde, 1-2 buc. ardei proaspăt roşu, o ceapă mare, o căpăţână de usturoi, o legătură frunze ţelină, 1-2 linguri ulei de măsline, 1-2 linguri măsline negre fără simburi/felii, opţional: 2 linguri cuburi brânza Feta sau telemea grasă, sare şi piper după gust, 1 cană de gheaţă pisată
Mod de preparare:
Roşiile se curată de pieliţă „la rece”; castraveţii se curaţă de coajă. Se pregătesc cu mixerul cu cuţit, tocind fiecare legumă separat, sau, manual, se tăie totul foarte fin: ceapă şi usturoiul se dau pe răzătoarea foarte mică, roşiile, castraveţii şi ardeii se tăie în cubuleţe foarte mici, frunzele de ţelină se tăie în fâşii foarte subţiri. Se amestecă toate ingredientele, inclusiv uleiul de măsline şi feliuţele de măsline, şi se lasă la frigider pentru a se răci foarte bine, cam 3-4 ore.
Se serveşte la masă, presărând deasupra cubuleţe de brânza Feta/telemea, iar în mijlocul bolului se pune gheaţă pisată. La servire, se ia din conţinut de pe marginile laterale, fără a se agită.
Foto: Shuttertsock
Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!