Cum faci să nu se lipească orezul când îl fierbi

.

Pentru multe gospodine este o adevărată provocare să nu se lipească orezul când pregătesc pilaf sau garnituri din orez. Dacă vrei să pregătești un orez ca la restaurant, pufos și moale, care nu se lipește, trebuie să ții cont de câteva trucuri.

Pare simplu să pui orezul la fiert și să amesteci de câteva ori în el până este gata de consum. De cele mai multe ori, însă, orezul se lipește, devine o masă compactă și tare și cu greu mai remediezi un pilaf nereușit.

Dar, dacă vrei să nu se lipească orezul când îl fierbi, trebuie să ții cont de tipul de orez pe care îl folosești, cum îl gătești și câtă apă este necesară. Noi am cules cele mai bune trucuri de la bucătari ca să pregătești un orez delicios, bob cu bob, pufos și potrivit cu orice garnitură de legume, cu sosuri sau cu friptură.

Ce orez este mai hrănitor și gustos

Tot mai mulți nutriționiști și bucătari cu experiență recomandă orezul brun, în comparație cu orezul alb. Orezul brun este de fapt un orez parțial decorticat, care păstrează o parte din învelișul boabei precum și germenele, astfel că este un orez mult mai gustos, cu certe calități nutritive superioare boabelor albe, complet decorticate.

Orezul brun se fierbe într-o cantitate mai mare de apă și pentru un timp mai îndelungat, decât orezul alb, dar este mult mai gustos și nutritiv. În plus, el are un indice glicemic mai mic, este recomandat inclusiv persoanelor care suferă de diabet, în cantități moderate, și ajută digestia.

Pe lângă orezul brun, recomandate sunt și tipurile de orez cu bob lung precum Basmati sau Jasmin. Sunt soiuri de orez care au o cantitate mai redusă de amidon, în comparație cu orezul alb, necesită puțină apă la fiert și se fierb destul de repede.

Așadar, dacă vrei să nu se lipească orezul la fiert, este bine să alegi soiuri de orez de o calitate superioară, orez brun sau orez cu bob lung, eventual parțial decorticat. Acestea sunt soiuri gustoase și hrănitoare, cu certe calități nutritive, benefice pentru siluetă și pentru sănătate.  

”Orezul brun conține un fitonutrient (oryzanol), care are impact benefic asupra reducerii LDL-colesterolului, așa zisul colesterol “rău”, și este un antioxidant puternic. De asemenea, exercită efecte antiinflamatoare și anticancerigene.” explica dr. Gabriela Man, în cartea sa ”Slăbești mâncând”.

Tipuri de orez – cum le recunoști și cum le gătești

Bucătăriile lumii folosesc câteva zeci de soiuri de orez, fie cu boabe mari și rotunde, cu boabe alungite sau foarte subțiri. Fiecare soi are beneficiile lui și se folosește în diverse preparate în funcție de cantitatea de amidon și de modul lor de fierbere.

Se presupune că sunt peste 40.000 de soiuri de orez comestibil în lume, dar numai câteva sute de soiuri sunt foarte apreciate pentru gustul lor deosebit, iar două soiuri sunt îndrăgite pentru aroma lor ușor parfumată și anume soiul indian Jasmin și soiul Basmati.

Soiurile de orez cu bob lung

Bobul alungit poate fi de 5 sau 6 ori mai lung decât bobul obișnuit de orez alb. În această categorie intră soiuri de orez precum Basmati, Jasmine sau orezul brun. Aceste boabe au o textură fermă și dură și se separă în timpul fierberii, dar devin pufoase când sunt bine gătite. Datorită acestor calități, soiurile de orez cu bob lung sunt folosite la salate, la mâncărurile scăzute cu sos sau la pilaf.

Soiuri de orez cu bob mediu

Boabele medii sunt pline, ușor rotunjite, dar de 3 ori mai lungi decât bobul obișnuit. Ele rețin mai multă apă când sunt gătite și au o consistență ușor gumată din cauza căreia se lipesc unele de altele. Printre cele mai cunoscute soiuri de orez cu bob mediu sunt Arborio sau Valencia, folosite în mod regulat pentru risotto sau paella.

Soiuri de orez cu bob mic

Boabele rotunde și de mici dimensiuni aproape că își triplează dimensiunea, rețin multă apă și devin foarte moi și lipicioase. Acest orez este preferat pentru umpluturile cu carne, pentru ciorbe și pentru budinci. Originario este un soi de orez rotund și mic preferat de italieni pentru supe, bundici de orez sau pentru garnituri de orez cu sos pregătite la cuptor. Un alt soi cu bobul mic și rotund este Vialone Nano, preferat pentru risotto și cultivat în mod special în zona Veronei.

Cum se pregătește orezul înainte de fiert

Multe gospodine fac greșeala să nu îi lase orezului suficient timp pentru a se înmuia bine în apă. Din această cauză începe să se lipească orezul când îl fierbi și se nu se mai separă bob cu bob pufos și cremos.

Cum se spală orezul corect

Trebuie să reții faptul că orezul se spală bine în câteva ape, până când ultima apă nu mai este tulbure, apoi se lasă la înmuiat. Prin spălare se îndepărtează și praful, dar mai ales amidonul fin care rămâne pe boabele de orez după ce sunt decorticate. Iar amidonul face să se lipească orezul bob de bob și să se transforme într-o pastă grea și densă, cu un gust mai puțin plăcut.

Așadar, este foarte important să speli orezul în câteva ape înainte de gătire, până când apa rămâne limpede. Este important să speli orezul chiar dacă pare foarte curat sau dacă este un orez prefiert. Este primul pas prin care te asiguri că vei găti un orez bun și pufos.

Cât timp se lasă la înmuiat

Orice tip de orez, fie el mai rotund, fie lung și subțire, trebuie lăsat la înmuiat cel puțin o jumătate de oră înainte de a fi pus la fiert.

Orezul alb, cel decorticat complet, se lasă la înmuiat 20-30 de minute.

Orezul cu bob rotund se lasă la înmuiat cel puțin 30 de minute.

Orezul cu bob lung se lasă la înmuiat mai puțin timp, aproximativ 15 minute.

Orezul brun poate sta la înmuiat mai mult, deoarece are un înveliș mai dur. Acesta poate fi pus la înmuiat timp de una sau două ore.

Orezul sălbatic trebuie lăsat la înmuiat mai multe ore sau chiar peste noapte.

Singurul orez care nu se lasă la înmuiat este orezul alb prefiert.

Este bine să reții faptul că orezul înmuiat se gătește mai ușor, absoarbe mai multă zeamă/supă sau sos și are o cantitate mai mică de acid fitic, un acid care inhibă absorbția de minerale precum calciul sau fierul.

Cum se fierbe orezul. Trucuri să nu se lipească orezul la fiert

Cum faci să nu se lipească orezul când îl fierbi

Fie că îl fierbi prea mult sau prea puțin, fie că pui prea multă apă, orezul poate fi o provocare pentru o bucătăreasă care nu îi cunoaște toate secretele. Cu atât mai dificil este să nu se lipească orezul când îl fierbi, dacă nu ai experiență să faci un pilaf bun sau un risotto delicios.

Cât orez și câtă apă?

Pentru a face orezul gustos, trebuie să știi cantitatea de apă potrivită. Multe gospodine adaugă apă din ochi, după cum spune o vorbă din popor, dar în acest mod orezul nu se gătește bine. Alte gospodine pun foarte multă apă și apoi o aruncă din oală, pe măsură ce văd că pilaful lor este mai degrabă o supă, decât o garnitură de orez.

Reține că, în general, la o cană de orez se pune doar o cană și jumătate de apă. Altfel, dacă pui prea multă apă, orezul va ieși prea moale și nu va avea consistența potrivită pentru o garnitură delicioasă.

Cu toate acestea, cantitatea de apă variază în funcție de tipurile de orez. Așadar, iată cantitățile de apă recomandate în funcție de mărimea bobului.

Bobul plin și lung necesită o cantitate dublă de apă, adică la o cană de orez cu bob mare, rotund și lung, se pun două căni de apă.  

Bobul lung și subțire necesită o cantitate de apă egală cu cantitatea de orez și încă un sfert. Adică la o cană de bob lung și subțire se adaugă o cană și un sfert de apă.

La orezul brun îți trebuie mai multă apă. La o cană de orez brun se pun două căni de apă sau de supă.

La orezul mic și rotund se pune o cantitate egală de apă și încă jumătate, adică o cană cu orez mic și rotund necesită o cană și jumătate de apă.

Cum să gătești orezul gustos

Orezul trebuie fiert într-o oală largă și puțin adâncă. Se adaugă o lingură de unt sau de ulei și o linguriță de sare. Se lasă orezul la foc potrivit până când începe să fiarbă apa, apoi se pune capacul și se micșorează flacăra.

Se lasă apoi orezul să fiarbă sub capac, la foc mic, aproximativ 15 – 20 de minute, până când absoarbe toată apa.

Orezul brun are nevoie de un timp de fierbere mai îndelungat, de aproximativ 45 de minute.

Nu ridica niciodată capacul în timpul fierberii, deoarece aburii sunt cei care înmoaie bine boabele de orez și păstrează gustul bun.

Pentru a fi sigură că nu se lipește orezul la fiert, după ce acesta a început să clocotească ușor, poți să adaugi două linguri de zeamă de lămâie. Sucul ușor acid de lămâie ajută boabele de orez să absoarbă mai bine apa și să nu se lipească între ele.

Condimentele se adaugă la final, după ce ai stins focul. Puțin piper sau șofran vor face orezul gustos, iar foaia de dafin se lasă doar câteva minute, cât timp este orezul fierbinte, apoi se îndepărtează deoarece capătă un gust amar.  

foto: ProfiMedia Images

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton