Dieta vegană, bazată doar pe alimente de origine vegetală, este adoptată de tot mai multe persoane atente cu sănătatea lor și cu sănătatea mediului înconjurător. Rețetele vegane ne oferă o mulțime de preparate delicioase, la care poți adăuga din când în când și un pahar de vin. Află cum să combini vinul cu preparatele vegane și cum să îl servești!
Dieta vegană a devenit un adevărat stil de viață pentru cei care vor o viață sănătoasă, care exclude nu doar carnea, ouăle și lactatele, ci și produsele care dăunează mediului. Multe persoane adoptă dieta vegană în perioada posturilor de peste an, altele mențin dieta vegană ani de-a rândul.
Un regim alimentar vegan îți poate oferi toți nutrienții necesari, dar mai ales numeroase combinații delicioase de legume, ciuperci, nuci și fructe. Fiecare preparat poate fi însoțit de un pahar de vin, mai ales dacă ai musafiri care au adoptat și ei dieta vegană. Află cum să asortezi vinul cu preparatele vegane, cum să îl servești și cum să îl folosești inclusiv la gătit.
Cum alegi o dietă vegană echilibrată
Veganismul exclude orice aliment de origine animală, inclusiv icrele, fructele de mare sau ouăle. Nu sunt permise carnea, laptele, brânza și nici produsele care pot conține urme din aceste ingrediente. În dieta vegană se consumă doar alimente de origine vegetală. Iar preparatele vegetale, dacă sunt alese și combinate corect, îți pot oferi toți nutrienții de care ai nevoie.
Multe persoane care vor să adopte un regim vegan se întreabă de unde pot asimila proteine, fier, magneziu, vitamina B12 sau calciu, nutrienți valoroși întâlniți în concentrații mai mari în preparatele de origine animală, în pește, carne de vită, ouă sau brânză.
Dar și alimentele de origine vegetală pot fi bogate în fier, magneziu, calciu sau proteine. Poți consuma mai des ciuperci, nuci de diferite soiuri, migdale, semințe de floarea soarelui, semințe de in, alge de mare comestibile, fructe uscate și crude, tofu sau băuturi pe bază de lapte de soia, lapte de migdale sau fulgi de ovăz.
Din preparatele specifice unei diete vegane nu trebuie să lipsească leguminoasele verzi care sunt bogate în calciu precum brocolli și varza, ciupercile, semințele, fructele deshidratate sau uleiurile aromate din in și din sâmburi de struguri, uleiul de măsline și preparatele cu făină integrală.
În fiecare zi poți descoperi rețete noi și poți pregăti diverse preparate delicioase doar din ingrediente vegetale. Și fiecare meniu delicios poate fi însoțit de o sticlă de vin, dacă știi cum să asortezi vinul cu preparatele vegane.
Reguli generale să asortezi vinul și mâncarea
Asocierea vinurilor este o artă complexă și bogată în nuane. Atunci când este făcută corect, asocierea vinului poate complimenta preparatele de pe masă, punând în evidență tot ce este mai bun în orice fel de mâncare sau vin.
Dacă vrei să înveți să combini vinul potrivit cu diverse alimente, ține cont de acești factori importanți.
Intensitatea aromei: Potrivirea puterii vinului și a mâncării este crucială. Un fel de mâncare greu și aromat poate copleși un vin ușor, în timp ce un vin greu și corpolent depășește un fel de mâncare delicat. Este bine să combini un fel de mâncare picant cu un vin mai dulce pentru a echilibra intensitatea condimentelor iuți. În mod similar, un vin bogat, corpolent, se poate asocia bine cu un fel de mâncare greu, cu carne.
Aciditatea vinului: Aciditatea este un factor esențial în asocierea vinurilor. Vinurile cu aciditate ridicată ”taie” alimentele grase, potrivindu-se excelent cu carnea la grătar, pastele cremoase sau peștele gras. Un vin cu un conținut scăzut de acid, pe de altă parte, completează alimentele mai delicate, cum ar fi salatele sau fructele de mare.
Taninuri: Taninurile, responsabile pentru aroma seacă a vinului, sunt o componentă vitală a vinului roșu. Un vin sec este bogat în taninuri, dar el trebuie combinat cu alimente suculente, bogate în arome mai dulci.
Dulceața vinului: gustul dulce este o pereche perfectă pentru alimentele picante sau sărate. Vinurile dulci pot echilibra aroma picantă sau sărată a unui fel de mâncare. De asemenea, se potrivesc bine cu deserturile.
Corpul: Corpul unui vin se referă la greutatea, complexitatea și textura sa. În general, vinul corpolent, așa cum este vinul roșu sec, uniformizează mâncărurile consistente, cu carne, în timp ce vinurile ușoare se potrivesc bine cu mâncăruri mai ușoare, mai ales cu diverse preparate vegane.
Cum combini vinul cu preparatele vegane
Românii preferă în general vinul roșu pe care îl consumă alături de preparate cu multă carne, grăsimi, sosuri roșii sau picante. Dar nu te împiedică nimeni să servești un pahar de roze lângă o friptură de vită, cu toate că nu se prea potrivește. Regulile de asociere a vinului nu sunt stricte, dar unele arome pur și simplu nu se potrivesc. Știi cum se spune… mai întâi este bine să cunoști regulile, dacă vrei să le încalci. De aceea, te ajutăm cu scurte sfaturi să asociezi corect vinul cu preparatele vegane pe care le servești.
Pinot noir, potrivit cu aromele pământului
Alimentele care conțin ingrediente cu aromele pământului, așa cum sunt ciupercile, cartofii, rădăcinoasele și nucile. Toate acele alimente care au o aromă și culoare legată de pământ se potrivesc foarte bine cu un Pinot noir. Nu vei da greș, dacă asociezi acest vin cu o plăcintă de ciuperci sau cu o garnitură de rădăcinoase, pregătită pentru un preparat din cartofi și tofu.
Chardonnay, potrivit pentru legumele de vară
În general, un vin Chardonnay se potrivește de minune cu peștele, dar dacă ții la dieta ta vegană și nu consumi deloc pește, poți asocia acest vin cu preparate ușoare din legume de vară sau legume albe așa cum este fasolea. De asemenea, se potrivește minunat cu preparate pe bază de vinete, orez sau paste.
Vinul spumant, preparate crocante și sărate
Un vin spumant ușor dulce sau șampania pot fi asociate cu diverse aperitive sau gustări crocante și sărate, pregătite din legume așa cum ar fi chips-urile din cartofi, morcovi sau păstârnac. De asemenea, poate fi asociat cu preparate din legume prăjite la wok, la foc iute, timp de numai câteva minute pentru a scoate în evidență savoarea dulce. Este vorba de ardeii grași sau de rondele de vinete, preparate în tigaie și apoi stropite cu ulei de măsline, sare de mare și câteva condimente orientale.
Cabernet Sauvignon, potrivit cu leguminoasele
În general, un Cabernet delicios se asortează cu preparatele din carne de vită sau de miel. Dar cine ține dieta vegană, poate asocia acest vin cu leguminoase pregătite în sosuri ușor picante. Îl poți servi cu orice preparat care conține fasole, linte, mazăre sau nuci, pregătite cu un ulei aromat de măsline și cu un vârf de cuțit de paprika.
Sauvignon Blanc, excelent lângă salate
Salatele proaspete cu trufandale de primăvară sau cu legume delicioase de vară se pot asocia cu un Sauvignon Blanc. Este un vin ușor și parfumat care merge de minune cu orice salată în care pui roșii, ardei, castraveți, frunze de rucolla, flori comestibile, nuci, semințe și fructe uscate precum smochinele sau caisele deshidratate.
Rose sec sau demisec și tofu
Se știe că preparatele pe bază de brânzeturi merg de minune cu vinuri albe și rose. Dar, în cadrul unei diete vegane, brânza este înlocuită cu tofu. Așadar, poți servi un rose sec sau demisec dacă pregătești o tartă de legume presărată cu tofu sau pur și simplu tofu la grătar, cu un sos ușor de plante aromatice.
Shirazul ușor piperat, sosuri roșii
Dacă pregătești un preparat vegan stropit din belșug cu un sos din roșii și condimente precum piperul, cimbrul și nucșoara, atunci poți alege un Shiraz care are ușoare note florale și un gust de bază ușor piperat.
Vinul alb și sec, ierburi aromate
Orice preparat delicios din legume, aromat cu ierburi proaspete precum pătrunjelul, oregano sau cimbru merge de minune cu un vin alb și sec. Aceste completează și pune în valoare aroma plantelor proaspete.
Riesling, preparate dulci sau picante
Un Riesling este o alegere cu care nu poți greși, dacă serveșit preparate vegane ușor picante. De asemenea, vinul se potrivește cu diverse preparate vegane dulci, prăjituri de casă, plăcinte cu fructe sau pateuri cu diverse nuci.
Vinul roșu sec, burgeri vegetali
Dacă îți place din când în când să servești pizza sau burgeri făcute doar din ingrediente vegane, atunci poți alege un vin roșu sec. Chiar dacă preparatele tale sunt făcute doar din legume, condimentele iuți pe care le folosești se potrivesc de minune cu un vin roșu, cu un gust sec.
Merlot, un vin excelent pentru paste
Multe preparate vegane delicioase includ pastele, diverse tipuri de paste, de la spaghetti, farfale și tagliatele până la caneloni umpluți cu ciuperci și legume. În cazul în care nu știi dacă trebuie să alegi un vin mai sec sau mai dulce, poți alege un Merlot și nu vei da greș.
Vinul alb demidulce, preparatele vegane cu orez
Poți pregăti o mulțime de rețete delicioase cu orez și legume, orez cu fructe uscate, orez cu ciuperci și nuci. Un vin alb demidulce poate fi alegerea cea mai potrivită pentru orice preparat cu orez, fie el sărat sau dulce.