Ciorba de miel nu lipsește din meniul gospodinelor de Paște. Poate fi un deliciu dacă e făcută ca la mama acasă, de aceea realizarea ei reprezintă un ac de iscusință. În general, pe lângă ingredientele pe care le adăugăm, contează și modul în care o acrim.
Ciorba de miel poate fi preparată după gust cu borș, zeamă de varză, oțet sau lămâie.
Borșul, o minune pentru organism
Borșul se prepară simplu, din tărâțe de grâu, mălai și drojdie de bere, la care se poate adăuga diverse verdețuri, leuștean, pătrunjel, mărar, cimbru, etc peste care se adaugă apă fierbinte, dar nu clocotită, adică apă la 60-65 grade Celsius.
“Deci, în organism, pe lângă vitaminele, enzimele și mineralele specifice tărâțelor și a drojdiei de bere, borșul este aducător de bifidobacterii probiotice. Ce sunt probioticele? Sunt acele microorganisme care introduse în organism fac bine intestinului, fac bine colonului. Păstrează sănătatea florei saprofite, implicit sănătatea întregului tract digestiv”, spune medicul Adina Alberts pe blog.
De asemenea, despre zeama de varză specialiștii spun că stimulează arderea grăsimilor și stimulează apetitul. Dacă o consumăm regulat, ne poate scăpa de constipație.
Cum prepară Florin Dumitrescu ciorba de miel
Florin Dumitrescu, jurat în emisiunea Chefi la cuțite, prepară de când se știe ciorbă de miel. Cheful se folosește, însă, de câteva secrete în realizarea ei. Pentru a urma rețeta lui, ai nevoie de: cartofi -400 g, iaurt -300 g, miel- 1 kg, țelină -200 g, păstârnac -200 g, ceapă -200 g, morcovi -200 g, chimen, iaurt -300 g, ouă- 2 bucăți, oțet -50 ml, o legătură de ceapă verde, tarhon (proaspăt, uscat sau murat) -20 g și două legături de pătrunjel.
Bucățile de carne se îndepărtează cu grijă de pe oase. Se taie în bucăți și se adaugă în oala în care am adăugat în prealabil oasele. Legumele, țelina, morcovii, ceapa, păstârnacul și cartofii se pun la călit, în cantitățile pe care le dorim, într-o oală. Se strecoară puțin chimen. Când carnea de miel dă semne că a fiert, se face alăturarea într-o oală încăpătoare. Legumele și carnea se amestecă, apoi se completează cu apă până în buza oalei. Pentru a preveni întărirea cărnii, sarea se pune spre finalul mâncării și nu în timpul fierberii.
Frunzele de tarhon se toacă și se adaugă în oala de ciorbă. Dacă se dorește, se mai poate pune și ceapă verde. Apoi se susține cu iaurt, ouă și oțet, care se pune în funcție de preferință. Se poate folosi un tel pentru a omogeniza mai bine totul. Ciorba, care este lăsată la foc mic, va fierbe 3 ore-3 ore și jumătate.
Spre final, cu vreo 20 de minute înainte de a închide focul, se adaugă cartofii tăiați în cuburi. La sfârșit se adaugă amestecul de ouă cu iaurt și oțet. Se dezmiardă cu pătrunjel.
Cum pregătește Chef Cătălin Scărlătescu ciorba de miel
Chef Cătălin Scărlătescu a învățat să prepare de la bunica lui o ciorbă de miel dietetică. Pe lângă că e ușoară, nici nu îți pune în pericol silueta. Celebrul chef folosește zeama de lămâie pentru a acri ciorba de miel. De asemenea, adaugă și usturoi, pentru că îi dă un gust aparte.
Pentru a realiza acest preparat delicios avem nevoie de un kilogram de carne de miel cu os (gât, spate, cap), un morcov mare (sau doi morcovi, dacă sunt de dimensiuni mai mici), o ceapă medie (75 g), 2 fire de ceapă verde, un fir de pătrunjel rădăcină, o bucată de țelină (30-40 g), un ardei gras mic și 2 roșii de dimensiune medie, care se opăresc și se curăță de coajă, conform observatornews.ro. Mai avem nevoie de 300 de g smântână grasă, sare, piper și ulei de măsline.
Legumele și verdeața se lasă la călit. După aceea, se adaugă câteva linguri de făină (3, maxim 4, dacă oala este mai mare). După ce făina s-a lipit de legume, se adaugă, treptat, zeama în care au fiert oasele de la carnea de miel. Spre final se adaugă bucățile de carne, apoi zeama de lămâie și smântâna. Se presară leuștean tocat (e indicat să folosiți și cozile).