Aluat:
► 500 g făină ► 42 g drojdie proaspătă ► 1 vârf de sare ► 70 g zahăr ► 250 ml apă călduţă ► 1 ou ► 150 g unt Umplutură:
► 2 pachete seminţe de mac ► 125 ml lapte ► 50 g unt ► 1 linguriţă scorţişoară ► 50 g coajă rasă de lămâie/portocală ► 50 g stafide ► 50 g nuci tocate ► 1 ou Decor:
► 125 g zahăr pudră ► 20 ml rom
► Drojdia se dizolvă cu zahărul în apa călduţă. Apoi se pun şi restul ingredientelor pentru aluat, se amestecă şi se ţine la cald, cca 30 de minute. ► Se pun seminţele de mac în lapte şi se lasă 5 minute să se înmoaie, după care se pun untul, scorţişoara, coaja rasă de lămâie şi portocală, stafidele, nucile şi oul şi se amestecă bine. ►Se întinde aluatul, apoi se pune umplutura, se rulează şi se închide la capete. Se înveleşte în hârtie de copt şi se coace 1 oră, la foc mediu. Se amestecă zahărul pudră cu romul şi se unge cozonacul cât e cald, cu o pensulă specială.
Foto: Thinkstock