Cristina Mălai de la „Chefi la Cuțite” ne propune 4 rețete pentru masa de sărbători. Trucuri pentru cea mai bună friptură de porc

.

Pe chef Cristina Mălai o știi de la Chefi la Cuțite, sezonul 9, unde a făcut parte din echipa lui Sorin Bontea. Înainte să apară, însă, pe „sticlă, ea a lucrat în diverse bucătării de la bistro, cantină, restaurante fine dining până la restaurante cu specific diferit, din dorința de a învăța cât mai multe din tainele bucătăriei. În prag de sărbători, fosta concurentă de la Chefi la Cuțite ne propune patru rețete care vor fi o adevărată încântare pentru papilele gustative.

Chef Cristina Mălai a fost nominalizată, anul acesta, la categoria „Rising Star” la Horeca Women Awards și la categoria „Best Chef” la Food Content Creator Awards. Îi place mult ceea ce face și a lucrat în mai multe locații din București, contribuind la crearea unor meniuri care rămân în continuare apreciate. În prezent, ocupă poziția de Head Chef în cadrul unui restaurant din Capitală. Chef Mălai își găsește confortul în bucătărie, în special în zona de grătar și carne, împărtășindu-și rețetele pe conturile sale de social media – Instagram și Facebook.  

Exclusiv pentru UNICA.ro, fosta concurentă de la „Chefi la Cuțite” ne propune patru rețete care pot fi pregătite cu ușurință pentru masa de Crăciun sau Revelion.

CEAFĂ DE PORC CU CONDIMENTE DE IARNĂ ȘI MERIȘOARE PROASPETE – rețetă pentru Crăciun și Revelion

Ingrediente:

  • 1 bucată întreagă de ceafă de porc cca. 2 kg
  • 4 batoane scorțișoară
  • 20 grame piper negru boabe
  • 200 gr merișoare
  • 100 ml miere
  • 100 ml soya
  • 200 ml vin roșu
  • 50 gr boia ardei dulce
  • 2 mere roșii
  • 3 morcovi mari
  • 1 păstârnac
  • 2 portocale tăiate sferturi
  • 3 cepe curățate și tăiate sferturi
  • 2 căței usturoi spălați și tăiați pe jumătate orizontal
  • Cimbru proaspăt

Mod de preparare:

Ceafa se tamponează cu șervețele și se așează în tavă.

Morcovii și păstârnacul se curață și se taie rondele mai groase. Ceapa se curăță și o tăiem sferturi. Merele cu coajă le tăiem sferturi. Portocalele tot cu coajă se taie sferturi.

Așezăm în tavă lângă porc în ordinea următoare :

Mai întăi rădăcinoasele, ceapa și usturoiul. Apoi adăugăm merele, portocalele și merișoarele. Punem scorțișoară, piperul boabe și cimbrul. Toate acestea le așezăm încât să nu acoperim carnea. Peste carne turnăm soya în mod egal să o hidrateze. Peste, presarăm boiaua de ardei dulce și apoi punem mierea. În tavă, ușor printr-un colț turnăm vinul și apoi apa. Dăm la cuptor 3 ore.

Sfaturi și trucuri

Acoperim cu foaie de copt, pentru a preveni arderea și peste, etanș, cu foaia de staniol. Aceasta din urmă o punem ca să înăbușim preparatul și pentru a se frăgezi și găti bine.

Aproape de final, ultima oră scoatem foile și lășăm ca preparatul să se rumenească.

PORCHETTA TRADIȚIONALĂ – rețetă pentru Crăciun și Revelion

Ingrediente:

  • 3 kg burtă de porc cu șorici
  • 100 gr rozmarin proaspăt
  • 100 gr cimbru proaspăt
  • 2 căpățâni de usturoi
  • Sare, piper și ulei de floarea soarelui
  • Coaja de la o portocală – rasă

Mod de preparare:

Curățam usturoiul și îl blendăm cu puțin ulei.

Luăm doar frunzele de la rozmarin de pe tije. Tocăm mărunt împreună cu cimbrul.

Burta de porc o crestăm în romb pe interior, ca aromele să intre mai puternic în carne.

După ce o crestăm, pe partea crestată râjnim bine piper încât să o acopere în mod egal. După, punem sare și ungem cu spatele unei linguri cu usturoiul blendat. Avem grija să ungem egal și să intre bine aroma în crestături. Presarăm rozmarinul și cimbrul tocat egal pe carne și punem și coaja de portocala pe deasupra. Apoi rulăm carnea cu șoriciul la exterioR și va fi nevoie să o legăm ca să stea închisă compact în timpul gătirii.

Sfaturi și trucuri

Bucata de carne o punem pe grillul de cuptor cu o tavă dedesubt pentru grăsimile care curg. Sau o punem direct într-o tavă care are grill. Să nu stea direct pe tavă, trebuie să stea în aer ca să se gătească egal pe toate părțile.

Citește și: Elwira Petre, rețetă de turtă dulce de sărbători. „O am de la tata, el e specialistul la noi!”

Citește și: Rețete dietetice de Crăciun. Preparate tradiționale cu un twist

Citește și: Cine a inventat turta dulce. Povestea desertului preferat de Crăciun

Citește și: Ce este flambarea. Cum să gătești flambé

SARMALE CU PIEPT DE RAȚĂ ȘI CURCAN – rețetă pentru Crăciun și Revelion

  • 2 kg piept de rață cu tot cu grăsime
  • 2 kg piept de curcan
  • 5 cepe mari albe
  • 800 gr. bulion
  • 250 gr. orez cu bob rotund
  • 1 varză murată cu foi mari
  • 1 buc ciolan afumat sau kaizer
  • 2 lingurițe cu vârf boia de ardei dulce
  • Sare, piper și cimbru proaspăt

Mod de preparare:

Tocăm carnea împreună cu ceapa și o amestecăm cu boiaua, sarea și piperul. Călim orezul până capătă o culoare gălbuie. Amestecăm orezul cu carnea.

Scoatem foile de la varză și împachetăm sarmalele.

Lășăm surplusul de la foile de varză și le tocăm ca să o aranjăm între sarmale.

Punem în cratiță pe fund varza tocată, deasupra o parte din ciolanul tăiat cuburi, câteva linguri de bulion și cimbrul. Aranjăm primul etaj de sarmale peste și tot așa, până umplem oala.

Deasupra punem varza tocată cu bulion, ciolan și cimbru cum am început.

Punem apă 3 sferturi de oală și le dăm în fiert 1 oră, pe aragaz și apoi încă 3 ore la cuptor la 180 de grade celsius.

Sfaturi și trucuri

Pentru o savoare deosebită adaugă și un pahar de vin roșu.

Punem o farfurie deasupra, ca să nu se ridice sarmalele în timpul fierberii.

Cristina Mălai de la "Chefi la Cuțite" ne propune 4 rețete pentru masa de sărbători. Trucuri pentru cea mai bună friptură de porc

PULPE DE CURCAN LA CUPTORrețetă pentru Crăciun și Revelion

Ingrediente:

  • 4 ciocănele de curcan
  • 80 gr unt
  • 1 plic enibahar
  • 8 foi de dafin
  • 100 gr afine
  • 200 gr șuncă afumată
  • Cimbru proaspăt
  • 200 ml vin alb
  • 300 ml apă
  • Sare și piper după gust

Pulpele se tamponează cu șervețele și se așează în tavă. Untul se taie în 4 felii egale. Acesta se pune sub pielea ciocănelelor, pentru ca ele să nu se usuce. Șunca se taie cuburi și se pune în tavă alături de restul ingredientelor și se dă la cuptor o oră și jumătate.

Sfaturi și trucuri

Din când în când hidratăm carnea cu lichidul aflat în tavă.

Foto: Chef Cristina Mălai / Unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton