Scriitor, jurnalist și gastronom, Radu Anton Roman ne-a lăsat moștenire unele dintre cele mai gustoase rețete - simple și tradiționale. Una dintre acestea, o rețetă de spanac, apărută în volumul "Bucate, vinuri și obiceiuri românești" (editura Paideia, 1998), este considerată a fi cea mai bună mâncare de spanac tradițională, pe care oricine o poate face.
Cum se prepară cea mai bună mâncare de spanac
Pentru început, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Radu Anton Roman scria în cartea sa, despre acest fel de mâncare, că „rețeta poate fi aplicată oricărei frunze„, așadar o puteți încerca și cu alte alimente de sezon, cum ar fi urzicile. Iată cum se prepară cea mai bună mâncare de spanac!
„Spanacul bine grijit se fierbe 1 sfert de oră. Usturoiul se toacă pastă. Făina se desface în smântânã bătutã cu ou. Se scurge spanacul temeinic, se și stoarce, dacă e nevoie, apoi se toacă. Se încinge unt, se pune spanacul la călit cinci minute, amestecând mereu. Se adaugă usturoiul și smântâna cu fãină și ou, se sărează și se amestecă până se leagă un pic.
Se poate umple cu terciul ăsta și orice patiserie, fie ea din foi subțiri și unse cu ulei, fie din aluat obișnuit, de plăcintã. Orice clătită, de asemenea, se leagă cu pasta de frunze – spanac, lobodã, urzici, etc„.