Află ce poți găti la airfryer, friteuza cu aer cald în care poți prepara tot felul de mâncăruri delicioase și rapide. În plus, poți găti la airfryer multe preparate fără grăsime, mult mai sănătoase și aromate!
Cuprins
- 1 Legume pe care le poți găti la airfryer
- 1.1 Cartofii
- 1.2 Cartofii dulci
- 1.3 Broccoli
- 1.4 Conopidă
- 1.5 Fasolea verde
- 1.6 Dovlecel
- 1.7 Dovleac
- 1.8 Varză de Bruxelles
- 1.9 Ardeiul gras
- 2 Pește și fructe de mare la airfryer
- 3 Preparate din carne pe care le poți găti la airfryer
Multe alimente sunt mult mai bune dacă le poți găti la airfryer, fără să mai încingi ulei în tigaie! Friteuza cu aer cald te ajută să adopți o dietă mai sănătoasă, te ajută să gătești mai rapid și să te bucuri de savoarea naturală a legumelor.
Cartofii prăjiți sunt preferații tuturor, dar știm cât de mult îngrașă. Îi poți găti la airfryer cu foarte puțină grăsime sau chiar deloc. Pe lângă ei, poți învăța să faci multe alte preparate rapide, care sunt chiar mai gustoase pregătite în curenții de aer fierbinte, decât prăjite la tigaie.
Cuprins
Legume pe care le poți găti la airfryer
Aproape toate legumele pot fi gătite în friteuza cu aer cald, mai puțin cele foarte suculente precum roșiile sau vinetele. Feliate subțiri și condimentate după gust cu sare și piper sau cu parmezan, legumele sunt foarte gustoase la airfryer, deoarece își păstrează mult mai bine savoarea lor naturală.
Le poți combina cu diverse bucăți mici de carne, precum aripioare de pui marinate sau șnițele ori crochete și vei obține în câteva minute un meniu întreg de care se va bucura toată familia.
Cartofii
În loc de clasicii cartofi prăjiți în ulei, încearcă să pregătești cartofi crocanți în friteuza cu aer cald. De obicei se stropesc cu puțin ulei, cu sare și piper și se coc în friteuză până devin aurii. Din când în când, trebuie să oprești friteuza și să îi întorci ușor cu o spatulă de lemn. Vor fi crocanți la suprafață și moi la interior.
Cartofii dulci
Feliați subțire sau tăiați cubulețe, cartofii dulci sunt mult mai buni dacă îi poți găti la airfryer. Aroma și gustul lor deosebit și dulceag se păstrează mult mai bine, decât dacă sunt prăjiți în ulei. Îi poți asezona cu sare, piper, boia sau parmezan.
Broccoli
Copt la airfryer, broccoli poate avea un gust nou și deosebit. Este suficient să presari puțină sare și ierburi aromatice, să coci buchețelele până devin ușor crocante și apoi să le servești cu un sos de iaurt grecesc.
Conopidă
Spală bine conopida, rupe-o în buchețele mici și presară cu generozitate parmezan ras cu pesmet, asezonat cu pudră de usturoi, dacă îți place. Apoi las-o să se coacă bine la airfryer. Va fi delicioasă.
Fasolea verde
Spală bine fasolea păstăi și pune-o într-un bol unde poți presăra peste ea o lingură de ulei, sare, pudră de usturoi, pesmet sau paprika. Apoi rumentește-o la friteuza cu aer cald până devine puțin crocantă la margini. Va fi delicioasă!
Dovlecel
În loc să aștepți grătarul la iarbă verde pentru a găti un dovlecel gustos, îl poți face acasă mult mai rapid și mai savuros! Curăță dovleceii de coajă, taie bucăți de 5 – 6 cm și apoi taie fiecare bucată pe jumătate. Umple jumătățile de dovlecel cu brânză rasă și un strop de unt și pune-le la copt în friteuză. Vor fi chiar mai gustoase decât pe grătar!
Dovleac
Taie bucăți potrivite de dovleac, presară puțin zahăr, scorțișoară și vanilie și lasă-le la copt până se înmoaie bine miezul. Vei pregăti în câteva minute un desert excelent!
Varză de Bruxelles
Micile verze rotunde de Bruxelles se pregătesc mult mai bine la airfryer. Trebuie doar să le condimentezi după gust și să le lași să se rumenească bine. Vei face în câteva minute o garnitură excelentă pentru friptura de pui.
Ardeiul gras
Taie ardeiul gras în felii groase de aproape un deget, presară puțin ulei și sare și gătește-le la friteuza cu aer cald. Vor avea un gust nemaipomenit de ardei copt și savuros.
Pește și fructe de mare la airfryer
Poți pregăti la fel de bine pește și fructe de mare la friteuza cu aer cald, fie că sunt proaspete, fie că sunt congelate.
Bine curățate și porționate, condimentate cu puțin ulei de măsline, sare, piper și lămâie, vor avea un gust grozav dacă sunt coapte la friteuză.
Fructe de mare ușor de gătit la friteuză
- Creveții
- Calamarii
- Caracatițele mici
- Midiile
- Stridiile
- Melcii
Tipuri de pește recomandate pentru friteuză
Este bine să folosești peștele gras, porționat în bucăți mari, eventual fileuri dezosate. Bucățile de pește, ușor condimentate și stropite cu ulei de măsline se gătesc în cel mult 10 minute la friteuza cu aer cald.
- Ton
- Somon
- Păstrav
- Știucă
- Somn
- Caras
Preparate din carne pe care le poți găti la airfryer
Friteuza cu aer cald coace foarte bine bucățile de carne mai mici cum ar fi bucățile de piept de pui, aripioarele, chifteluțele sau crochetele. Bucățile prea groase de carne sau cele care conțin oase mari este posibil să nu se gătească în profunzime și să rămână semicrude la mijloc.
Pentru un rezultat mult mai delicios și bine pătruns, este bine ca bucățile mai mari de carne, aripioarele sau ciocănelele să fie ținute într-o marinată cu lămâie și ulei de măsline timp de cel puțin 5 ore înainte.
Iată ce preparate din carne poți pregăti mult mai rapid la friteuză decât la tigaie și cu mult mai puțină grăsime.
- Aripioare de pui
- Fâșii din piept de pui
- Ciocănele de pui
- Șnițele
- Crochete
- Chifteluțe
- Hamburgeri
- Coaste de porc
- Coaste de miel
- Nuggets sau stripsuri de pui congelate
- Fileuri subțiri din piept de porc marinate
- Felii de bacon.
Ultima modificare noiembrie 28, 2022 1:52 pm