Flambarea poate da o savoare deosebită unui desert sofisticat sau unei simple fripturi de pasăre. Flambarea preparatelor este o experiență delicioasă într-un restaurant de lux, dar poate fi făcută și acasă, respectând câteva reguli simple. Află ce este flambarea, ce ingrediente sunt necesare și ce preparate poți să gătești flambé!
Vrei să îți impresionezi musafirii de Revelion sau la o petrecere onomastică?! Învață să gătești flambe, pregătește un mic spectacol prin flambarea unor preparate delicioase și vor ține minte toată viața cina pe care au servit-o la tine!
Bucătarii profesioniști folosesc uneori flambarea pentru a da un gust deosebit anumitor preparate și fac un adevărat spectacol în restaurant cu focul. Aromele care se răspândesc aproape instantaneu sunt de-a dreptul apetisante, iar gustul unui preparat flambat este foarte apreciat de cunoscători. Dar nu toți ne permitem cine de cinci stele, cu spectacol de flăcări în farfurie.
Poți învăța singură cum să gătești flambe și ce preparate capătă un gust mai bun, dacă sunt flambate. Să amintim numai de renumitele Crepes Suzette, clătitele franțuzești cu sos de portocale și unt, care se fac foarte ușor, dar nu au niciun farmec dacă nu sunt puțin flambate!
Așa cum putem bănui, verbul a flamba vine de la verbul francez ”flamber”, care se traduce prin a trece un obiect inflamabil prin flacără. Inițial, flambarea era folosită pentru instrumentele medicale pentru a le steriliza, o tehnică mai veche și rudimentară, dar practicată adesea în perioada primului război mondial.
Ulterior, termenul ”flamber” a pătruns în lumea băuturilor alcoolice. Unele cocktailuri, cum sunt cele pentru Crăciun, cu băuturi tari, erau flambate pentru a obține un efect spectaculos la bar. Barmanul dă foc la suprafața paharului, iar aburii de alcool ard timp de câteva secunde. Gustul băuturilor nu se schimbă, iar tehnica aceasta este folosită doar pentru divertisment.
Din același motiv a pătruns și în bucătărie. Bucătarii francezi au început să folosească flambarea spre finalul secolului al XIX-lea pentru a reduce tăria din anumite preparate la care se folosesc lichioruri sau băuturi tari. Un exemplu ar fi Coq au vin, o veche rețetă franțuzească pentru care se folosește carne de cocoș rumenită și flambată în cognac.
Încă din secolul al XIX-lea, în casele cu pretenții din Marea Britanie se servea adesea celebra budincă englezească stropită din belșug cu brandy și flambată. La mare căutare prin localurile din Franța era omleta flambată, o omletă gustoasă, din ouă, lapte și cașcaval, stropită cu rom și flambată chiar în fața clientului.
Într-o carte de retete din 1882 era descrisă tehnica prin care trebuia servită omleta cu rom: pregătește omleta pufoasă și pune-o în farfurie; toarnă rom de bună calitate într-o lingură de supă și aprinde o brichetă sub lingură; de îndată ce alcoolul se încinge și ia foc, toarnă romul fierbinte peste omletă și servește clientul în timp ce omleta arde”.
Ce beneficii are flambarea
În mod cert, cel mai important aspect legat de preparatele flambate este spectacolul flăcărilor albăstrui care dansează la suprafața alimentelor. Mulți degustători spun că flambarea adaugă un plus de savoare preparatelor, alții nu detectează o diferență semnificativă între alimentele flambate și cele caramelizate sau rumenite la tigaie.
Cu toate acestea, se presupune că flambarea aduce un plus de savoare deoarece arde alcoolul și lasă în urmă aroma de brandy, de lichior sau de cognac, care se imprimă în crusta alimentelor. Mai pe înțelesul tuturor, perele caramelizate sunt pentru copii, dar perele flambate sunt pentru adulți, iar aroma de tărie fină chiar se simte!
Cum să gătești flambe. Tehnica de bază și trucuri utile
Poate că ai auzit de cel mai popular preparat care se servește flambat și anume delicioasele Crepes Suzette. Acestea sunt clătite cu sos de portocale în unt și zahăr caramelizat, stropite cu lichior sau cu rom și flambate.
Băuturile folosite pentru flambare
Nu este prea greu să înveți și tu să pregătești Crepes Suzette și să gătești flambe. În principiu, trebuie să folosești un alcool tare. Berea și vinul nu sunt recomandate pentru preparatele flambate pentru că nu au o concentrație atât de mare de alcool, încât să declanșeze acele flăcări spectaculoase.
Pentru flambare se folosesc doar băuturile tari și fine, de bună calitate. După ce arde și se evaporă alcoolul, în urma acelei băuturi trebuie să rămână un gust aromat, ușor caramelizat și parfumat. De aceea, se folosesc în general lichiorurile tari, romul sau brandy, băuturile care au minimum 40% alcool. Iată și o listă cu băuturi potrivite pentru flambarea alimentelor.
Coniac
Brandy
Whisky
Rom
Vodka
Tequila
Precauții în bucătărie
Flambarea presupune să stropești preparatele respective cu alcoolul menționat în rețetă și să îi dai foc folosind o brichetă. Cu cât folosești mai mult alcool, cu atât flăcările sunt mai mari și procesul de flambare durează mai mult.
Cu toate acestea, trebuie să fii atentă să nu folosești flambarea lângă aragazul aprins sau lângă obiecte foarte ușor inflamabile așa cum sunt perdelele sau fețele de masă, șervețelele sau decorurile din carton și hârtie.
Asigură-te că nu există obiecte care pot lua foc lângă tigaia sau lângă farfuria unde flambezi alimente!
Trucuri utile când gătești flambe
Respectă băutură trecută în rețetă, deoarece aroma ei este cu siguranță cea mai potrivită pentru preparatul respectiv.
Băutura trebuie să fie caldă pentru a fi folosită la flambare. Alcoolul rece sau la temperatura camerei nu se aprinde spectaculos, așa cum face alcoolul încălzit timp de câteva secunde într-un ibric de metal.
Se folosesc în general 20 ml de alcool tare la o porție de alimente flambate.
Alcoolul se toarnă cald peste alimente și se dă foc imediat cu un chibrit lung sau cu aprinzătorul de aragaz.
Apar imediat flăcări albăstrui care se sting de la sine, când alcoolul se evaporă complet.
Dacă folosești mai mult alcool, atunci flăcările se pot stinge cu un capac.
Pentru un plus de spectacol, poti presara pudra de scortisoara peste flacari. Se aprind scantei, iar parfumul este deosebit.
Ce preparate pot fi flambate
Un bucătar cu experiență poate flamba aproape orice. Inclusiv supele cremă, la care se adaugă un strop de alcool pentru aromă, pot fi flambate și servite fierbinți.
Dar cele mai populare preparate care se pot flamba sunt:
Fripturile din carne de vită sau de pasăre
Deserturile cu cremă, budincile, crema de zahăr ars sau clătitele
Fructele din diverse soiuri, servite ulterior cu sosuri din zahăr caramelizat, frișcă sau înghețată.
Rețeta de coq au vin
Ingredientele necesare:
Pulpe de cocoș și piept tăiat în bucăți mari, cu tot cu oase și piele
Arpagicul se curăță și se spală, țelina se taie bucăți mici, iar morcovii se curăță și se taie rondele. Toate legumele se rumenesc în tigaie în ulei încins, până când se înmoaie bine.
Se adaugă ciupercile peste legume și se călesc 5 minute. Apoi se scot legumele cu ciupercile din tigaie și se pun într-un bol de sticlă acoperite cu un capac.
Se mai adaugă ulei în tigaie și se rumenesc bucățile de carne bine pe toate părțile.
După ce se rumenesc, se scot pe o farfurie, se stropesc cu cognac încălzit și se flambează. Flăcările trebuie să se stingă de la sine în câteva secunde.
În tigaia cu grăsimea folosită se toarnă vinul, pasta de roșii și condimentele. Se lasă să clocotească de două ori și să se omogenizeze, apoi se adaugă bucățile de carne. Se lasă la fiert până se înmoaie bine carnea.
Când este gata carnea, se adaugă amestecul de legume și ciuperci și se fierb împreună încă 15 minute.
Separat se taie bacon în fâșii subțiri și se prăjește în altă tigaie. Se scoate pe hârtie absorbantă când devine crocant.
Untul moale se amestecă bine cu făina folosind o lingură de lemn și se diluează cu un polonic de sos din tigaia unde fierbe carnea.
Se adaugă bacon în preparat, apoi sosul din unt și făină. Se lasă să clocotească încă 5 minute. Se potrivește gustul de sare și piper. Se servește cu piure sau cu paste.
Rețeta de Crepes Suzette
Ingrediente necesare:
4 clătite
2 portocale/mandarine mari (coaja rasă de la o portocală, sucul stors de la 2 portocale și miezul de la 1 portocală)
Sucul de la o lămâie
100 g zahăr
50 g unt cu minimim 80% grăsime
100 ml lichior de portocale Grand Marnier
un praf de sare
Mod de preparare:
Se pregătesc la tigaie cele 4 clătite pentru Crepes Suzette și se împăturesc în patru.
Se rade coaja de la o portocală și se pune deoparte.
Se stoarce sucul de la 2 portocale sau mandarine mari.
Se curăță miezul de la o portocală în felii, astfel încât să se îndepărteze complet membrana albă și amăruie.
Se pune zahărul într-o tigaie mică pentru sosuri și se caramelizează complet. Când este complet ars zahărul se adaugă zeama de la portocale și de la o lămâie. Caramelul inițial se întărește de la sucul rece, dar se va dizolva treptat. Se adaugă coaja rasă de portocală și feliile curățate de portocale.
Se adaugă untul și se lasă sosul să se îngroașe ușor.
Se adaugă lichiorul de portocale în sos și se flambează rapid aprinzând cu un băț de chibrit.
Sosul este gata și se pun în el clătitele împăturite. Se lasă clătitele se absoarbă sos și aroma de portocale, apoi se servesc decorate cu felii de portocală. Se pot servi cu înghețată de vanilie.