Când a fost făcut pentru prima dată pui Buffalo în Anchor Bar din New York în 1962, aripioarele de pui erau scufundate în ulei încins şi apoi acoperite cu un sos…
făcut din unt topit şi sos foarte iute. Lângă puiul iute se serveau beţişoare din ţelină şi brânză albastră. Astăzi se cunosc mult mai multe variante, dar vom începe cu o reţetă simplă şi o vom transforma într-un ghid complet despre cum se găteşte orice Pui Buffalo.
Sfaturi utile înainte de a găti
Înainte de a găti pui buffalo acasă trebuie ştiut că o jumătate de kg de aripioare de pui de obicei înseamnă aproximativ 5 aripi de mărime medie. Înainte de a plecă la cumpărături trebuie să socotiţi cam câte porţii de aripioare vreţi să gătiţi, având în vedere că o porţie poate fi între 4 şi 6 aripioare.
De asemenea trebuie să ştiţi cum să păstraţi puiul, puteţi ţine la congelator aripioarele crude aproape 9 luni, dar aripioarele gătite nu le puteţi congela mai mult de o lună.
Timpul necesar pentru gătit diferă în funcţie de numărul de porţii, de reţetă şi de partea aripii pe care o gătiţi.
Mod de preparare:
Pregătirea aripioarelor: se tăie vârful aripii şi apoi se tăie aripioara la încheietură. Se asezonează cu sare şi piper. Aripioarele pot fi scufundate în ulei încins, puse la cuptor sau chiar pe grătar. Dacă le prăjiţi în ulei încins se va încălzi uleiul până la o temperatură de 190 grade C.
Reţetă de bază
Odată ce uleiul din friteuză a ajuns la temperatură corectă, se prăjesc aripioarele în serii. Se transferă fiecare serie de aripioare prăjite pe prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Pentru pregătirea sosului trebuie să topiţi untul la foc mediu şi să îl amestecaţi cu sos iute şi oţet. Două linguri de unt amestecate cu două linguri de sos iute va rezultă într-un sos uşor picant. Adăugaţi mai mult sos iute dacă doriţi mai picant.
Odată pregătit sosul, se pune într-un castron împreună cu aripioarele. Se amestecă bine aripioarele pentru a fi acoperite uniform de sos.
Variante
Metoda de mai sus este cea tradiţională, dar există mult mai multe variante pentru a pregăti pui buffalo.
În loc de aripioare puteţi folosi piept de pui, îl tăiaţi în fâşii şi faceţi Buffalo chicken strips. Puteţi face chiar şi chifteluţe buffalo folosind carne de pui tocată.
Puteţi combină puiul buffalo cu aluat de pizza pentru a face o pizza Buffalo – Calzone sau puteţi face un sandwich buffalo. Bucăţile de pui trecute prin sos pot fi coapte sau puse pe grătar pentru a face o versiune mai sănătoasă a reţetei.
Sosul folosit pentru puiul Buffalo este făcut din unt, sos iute, oţet şi ardei iute. Totuşi puteţi folosi şi alte ingredient pentru a pregăti un sos după propriile preferinţe. Puteţi înlocui untul cu ulei de măsline sau puteţi folosi un tip special de oţet pentru un gust diferit.
Cum să pregătim sosul
Puiul Buffalo este de obicei servit împreună cu un sos/maioneză în care se înmoaie aripioarele. În mod tradiţional este folosit sosul din brânză albastră. Pentru a face acest sos aveţi nevoie de cremă de brânză albastă, usturoi, ceapă şi mărar. Se toacă mărunt ultimele trei ingredient şi se adaugă în cremă de brânză. Se pune la răcit şi se serveşte alături de aripioare.
Puteţi adaugă sau modifică oricare din ingredient, mai ales pentru cei care nu sunt mari fani ai branzei albastre o puteţi înlocui cu maioneză simplă.
Puteţi face şi o combinaţie mai pretenţioasă amestecând brânză topită,cremă de brânză albastră, sos picant, bucăţele de brânză albastră şi pui gătit. Se coace acest amestec aproximativ 20 de minute în cuptor după ce a fost încălzit la 180 de grade. Puteţi servi acest sos cu bucăţele de ţelină sau chips.