Ce ți-ar prinde bine după o zi pe pârtie? O baie fierbinte și apoi un vin fiert cu scorțișoară, un cocktail aromat sau un suc de fructe energizant. Nu sta în camera de hotel după schi! Ieși la un bar cu prietenii să te distrezi și să te relaxezi cu o băutură fină!
Cuprins
- 1 Trei sucuri de fructe energizante după o zi în zăpadă
- 2 Suc de portocale și de mere
- 3 Suc de rodie și sfeclă roșie
- 4 Suc de banane, kiwi și portocale
- 5 Băuturi alcoolice relaxante după o zi pe pârtie
Vinul fiert și parfumat este una dintre cele mai bune băuturi pe care merită să le încerci după o zi pe pârtie. Dacă ai fost la săniuș sau la schi și ai alergat prin zăpadă, trebuie să îți refaci forțele pe seară și să te relaxezi. Nu sta în camera de hotel, oricât ai fi de obosită. Mai bine ieși la un bar cu prietenii, te bucuri de o băutură faină și socializezi.
Cuprins
Trei sucuri de fructe energizante după o zi în zăpadă
Efortul fizic pe care îl depui pe pârtie este considerabil. După câteva ore pe pârtie, cu siguranță îți este foame și foarte sete, deoarece nu prea se bea apă sus pe munte și te deshidratezi, chiar dacă nu simți acest lucru.
De îndată ce ajungi la baza pârtiei, ai grijă să bei lichide calde, ceaiuri sau sucuri de fructe energizante, pentru a restabili echilibrul electrolitic. Noi îți propunem trei sucuri de fructe excelente, care alungă durerile musculare și te revigorează.
Suc de portocale și de mere
Încearcă această combinație pe care o poți cere în orice restaurant sau în orice supermarket. Cumpără câte o sticlă de suc de portocale și una cu suc de mere și fă-ți singură un suc energizant și foarte parfumat. Merele alungă durerile de cap și durerile de mușchi, iar portocalele îți asigură necesarul de vitamina C atât de important iarna.
Suc de rodie și sfeclă roșie
O altă combinație de sucuri ușor de făcut! Cumpără suc de rodie și o sfeclă roșie proaspătă. Stoarce sucul de sfeclă cu un robot și adaugă în sucul de rodie. Este o combinație bogată în vitamina C și antioxidanți care te revigorează și te ajută să îți refaci puterile după o zi pe pârtie.
Suc de banane, kiwi și portocale
Folosește citrice parfumate să îți pregătești un suc parfumat, hrănitor și plin de vitamine după ce depui atât de mult efort pe pârtie. Curăță bine fructele de coajă, taie banana și kiwi în bucăți mici și stoarce portocala. Apoi pune totul la blender și vei obține un suc consistent care îți va ține de foame și care va stimula imunitatea.
Băuturi alcoolice relaxante după o zi pe pârtie
Un cocktail cu alcool sau o băutură caldă ușor alcoolizată te ajută să te relaxezi după o zi pe pârtie. Este și un bun prilej de socializare cu prietenii, fie că îi inviți la tine acasă după schi, fie că ieșiți în oraș. Iată câteva băuturi care te vor încălzi după o zi în zăpadă și care vor încălzi și conversația!
Vin fiert cu condimente
Ingrediente:
- Vin roșu
- Cuișoare
- 1 baton de scorțișoară
- Anason
- O portocală
- O lămâie
- 50 de grame de zahăr
Mod de preparare:
Stoarce lămâia și portocala pentru a obține sucul. În afară de vin și de anason, pune restul ingredientelor la fiert, într-un vas adânc, la foc mediu și amestecă din când în când pentru a se omogeniza cât mai bine aromele.
După ce s-a topit zahărul, adaugă vinul și anasonul și lasă preparatul să fiarbă, dar fără să dea în clocot. La final, strecoară vinul și toarnă în pahare termorezistente.
Țuică fiartă
Țuica fiartă este dulceagă, aromată și te încălzește instantaneu. Mai mult decât atât, țuica fiartă este un excelent remediu pentru răceală.
Ingrediente:
- Țuică
- Piper negru
- Cuișoare
- O linguriță de miere
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele la fiert, la foc mediu. Când încep să se formeze bule mici de aer, ridică preparatul de pe aragaz și acoperă cu un capac, până când va fi servit. Țuica fiartă se servește în ceșcuțe mici de lut.
Punch cu rom
Punch-ul cu rom este perfect pentru sezonul rece, pentru serile relaxante sau pentru petrecerile din cabana de la munte.
Ingrediente:
- 750 de ml de rom
- 500 de ml de suc de lămâie
- 250 de ml de suc de merișoare, portocale sau mere
- 2 l de apă
- 50 gr de zahăr sau miere
- O portocală
- O lămâie
- 1 linguriță de scorțișoară
Mod de prepare:
Pune la fiert apa cu zahărul, iar între timp amestecă romul și restul ingredientelor. Taie feliuțe portocala și lămâia pe care le vei folosi la decor.
După ce apa a dat în clocot, adaugă toate ingredientele amestecate anterior, într-un vas mai mare. Presară scorțișoară, pentru a-i intensifica aroma. Pentru decor, mai poți folosi boabe de rodie, merișoare și bucăți de fructe, cum sunt merele, perele, gutuile, etc. Preparatul se servește călduț.
Hot Toddy
Hot Toddy are un gust dulce-acrișor și arome intense de lămâie și cuișoare. Este o băutură parfumată, delicioasă și se spune că stimulează imunitatea.
Ingrediente:
- 50 ml de whisky
- 3 lingurițe de miere
- 1 baton de scorțișoară
- 1 lămâie, jumătate stoarsă , jumătate feliată,
- Cuișoare
Mod de preparare:
Amestecă whiskey cu miere și toarnă conținutul în două pahare termorezistente. Pune câte o jumătate de baton de scorțișoară în fiecare pahar, iar apoi toarnă 200 de ml de apă clocotită. La final, stoarce puțină lămâie în fiecare pahar și decorează cu câteva felii. Pe deasupra presară și 2-3 cuișoare.
Lapte Nochebuena
Este o băutură dulce, cu rom și aromă de scorțișoară, care te ajută să te relaxezi după o zi pe pârtie.
Ingrediente:
- 400 ml lapte
- 2 linguri de miere
- 40 ml de rom
- Un baton de scorțișoară
- Puțină nucșoară măcinată
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele într-un vas pe foc până dă în clocot. După primul clocot stinge focul și acoperă vasul cu un capac timp de 3 minute.
Whiskey English Breakfast
Este o băutură îndrăgită de englezi, fiind o combinație de whiskey și ceai English Breakfast.
Ingrediente:
- 45 ml de whiskey
- 200 ml de ceai English Breakfast infuzat, cald
- 5 cuișoare
- 1 baton de scorțișoară
- 1 stea de anason
- 1 linguriță de miere
- 1 felie de lămâie
Mod de preparare:
Tot ce trebuie să faci este să torni whiskey într-un pahar mai mare, să adaugi cuișoarele, scorțișoara și anasonul, după care să torni ceaiul.
La sfârșit adaugă și o linguriță de miere și ornează totul cu o felie de lămâie.
Eggnog
Lichiorul de oră, îndrăgit de Crăciun, poate fi o băutură relaxantă și în zilele de iarnă pe care le petreci pe pârtie.
Ingrediente:
- 500 ml de lapte
- 6 gălbenușuri
- 500 ml smântână pentru frișcă
- 350 ml de rom
- 2 cuișoare
- 1/2 linguriță scortisoara
- 1/2 linguriță nucsoara
- 150 g zahar
- 1 fiola esența de vanilie
Mod de preparare:
Pune laptele într-o cratiță, la foc mic, cu cele două cuișoare și scorțișoara. Într-un castron, bate gălbenușurile cu zahărul și esența de vanilie, până când își dublează volumul și se închid ușor la culoare.
Adaugă laptele fierbinte, puțin câte puțin și amestecă până obții o compoziție omogenă. Amestecă încontinuu la bain-marie, aproximativ 5 minute și vei observa că amestecul începe să se îngroașe.
Toarnă apoi smântâna pentru frișcă și romul, amestecă și pune totul la frigider.
Eggnog-ul se servește a doua zi, cald, cu puțină nucșoară presărată pe deasupra.
Bombardino
Bombardino este o băutură pe care italienii o adoră iarna. Și merită să o încerci și tu după o zi pe pârtie.
Ingrediente:
- 100 ml lichior de ouă;
- 50 ml brandy;
- 200 ml frișcă;
- o linguriță de scorțișoară.
Mod de preparare:
Încălzește lichiorul de ouă la foc mic. Ai grijă ca acesta să nu ajungă în punctul de fierbere. După ce asta s-a încălzit, amestecă cu brandy într-un pahar transparent.
Adaugă un strat generos de frișcă și puțină scorțișoară pentru un plus de aromă.
Tom și Jerry
Originar din Statele Unite ale Americii, Tom și Jerry este un cocktail pe care îl poți savura în perioada sărbătorilor de iarnă sau la orice altă petrecere organizată în timpul rece.
Ingrediente:
- 12 albușuri;
- 12 gălbenușuri;
- o jumătate de linguriță de sare;
- 100 gr de zahăr pudră;
- o linguriță de scorțișoară;
- o linguriță de nucșoară;
- 150 ml de rom;
- 200 ml de brandy;
- 1 litru de lapte.
Mod de preparare:
Începe prin a amesteca albușurile împreună cu sarea la mixer până obții o spumă densă. Într-un alt bol, bate gălbenușurile. Adaugă zahărul pudră și amestecă apoi albușurile cu gălbenușurile, până ce obții o compoziție omogenă.
Încălzește laptele la foc mic, însă ai grijă ca acesta să nu fiarbă.
În recipientul în care vei face cocktailul, pune prima data compoziția din ouă. Adaugă apoi romul și brandy-ul , iar la final laptele încălzit. Amestecă bine, astfel încât toate ingredientele să se omogenizeze.
Pentru a intensifica aroma poți presăra nucșoară și scorțișoară deasupra cocktailului. Acesta se servește când este încă cald.
Nutella la pahar
O băutură cremoasă, cu ciocolată și whisky, care te încălzește imediat, oricât de înghețat ai fi de pe pârtie.
Ingrediente pentru o porție:
- 200 ml de lapte
- 2 linguri Nutella
- 40 ml whisky cu miere
Mod de preparare:
Nutella se pune pe foc mic, într-o cratiță, împreună cu laptele. Se amestecă până se dizolvă complet. Când lichidul obținut este omogen, se adaugă alcoolul și se amestecă.
Se servește fierbinte, în cană. Se poate decora cu frișcă.
Punch de portocale
Ingrediente pentru 4 porții:
- 1 sticlă de vin roșu
- 18 cuișoare
- coaja de la o portocală, împărțită în 6 felii
- coaja de la o lămâie, rasă
- 3 lingurițe de zahăr
- un bețișor de scorțișoară
- o bucată de ghimbir, tăiată felii
- 2 lingurițe lichior de portocale
Mod de preparare:
Se pun câte 3 cuișoare în fiecare felie de coajă de portocală.
Se amestecă toate ingredientele într-o oală mare. Se umple sticla goală de vin pe jumătate cu apă și se adaugă peste amestec. Se încălzește până când ajunge la punctul de fierbere.
Se lasă la foc mic 15 – 20 minute, fără să clocotească. Se strecoară. Se servește cald, ornat cu felii de portocale.
foto: Shutterstock
Ultima modificare mai 14, 2024 5:58 pm