Damper – Un soi de pâine preparat prin coacerea aluatului direct în cenuşa unui foc puternic, în spaţii deschise. Reţetă iniţială conţinea numai apă, făină, bicarbonat de sodiu şi sare, obţinându-se o consistenţă destul groasă şi aspră, însă versiunile mai noi includ lapte şi zahăr, pentru un gust mai fîn.
Damper este încă populară în rândul celor care adoră să petreacă mult timp în aer liber şi, de asemenea, se găseşte în majoritatea brutăriilor australiene.
Chiko Roll – un snack foarte popular în Australia, se face ca „egg rolls” chinezeşti, doar ingredientele diferă: carne de berbec/miel, ţelină, varză, orz, orez, morcov şi condimente, toate tocate şi „ambalate” într-un tub de aluat gros din ouă, făină, apă şi sare.
Aceste rulouri se izolează bine la capete şi se prăjesc într-o baie de ulei încins (de preferat, în friteuză).
Piefloater – Spuneam mai sus că australienii au adoptat pasiunea britanicilor pentru plăcinte, mai ales de carne, cu sos gravy gros (zeamă de carne gătită + amidon/făină + supă de legume) . Ei bine, au dus această pasiune la un alt nivel, şi şi-au creat o specialitate proprie, piefloater.
Mai exact, se face o supă-cremă de mazăre, peste care se aşază o plăcintă cu carne, care pluteşte peste masa cremoasă. De aici şi numele („to float” = a pluti). Se garniseste cu sos de roşii/ ketchup.
Vegemite – unul dintre cele mai reprezentative preparate australiene, vegemite se mănâncă de peste 90 de ani şi a fost răspândit peste tot în lume. Este practic o pastă groasă de legume, condimente şi extract de drojdie de bere. Seamănă cu britanicul marmite, doar că nu este la fel de aromat.
Se mănâncă pe pâine prăjită, biscuiţi săraţi sau în sandwichuri şi este foarte bogată în vitamina B.
Biscuiţii ANZAC („Australian and New Zealand Army Corps”) – originea acestor biscuiţi este disputată între Australia şi Noua Zeelandă, fiecare ţara atribuindu-şi-o. Se fac din fulgi de ovăz, nucă de cocos, făină, zahăr, unt, sirop de zahăr/miere, bicarbonat de sodiu şi apă fierbinte.
Se spune că au devenit populari în primul război mondial, când nevestele şi iubitele soldaţilor îi preparau special pentru aceştia, fiindcă ingredientele mai sus menţionate nu se strică uşor şi rezistă la transportul naval.
Pavlova – tort/prăjitură de bezea (meringue), care poartă numele balerinei rusoaice Anna Pavlova, foarte populară în Australia şi Noua Zeelandă în anii `20. Există peste 670 de reţete diferite de pavlova, însă reţetă de bază se referă la un blat de bezea servit cu fructe şi frişcă.
Ce e diferit de bezeaua clasică este faptul că se adaugă în compoziţia de albuş întărit cu zahăr şi puţin oţet şi amidon, iar ce rezultă se coace astfel încât să fie crocant la exterior, dar pufos şi puţin umed înăuntru, cam că o”marshmallow” tare.
Fructele cele mai potrivite pentru pavlova sunt zmeură, căpşunele şi alte fructe de pădure, rodia, piersicile, bananele, fructul pasiunii, kiwi sau combinaţii între acestea.
Lamington – o prăjitură din pandişpan, îmbrăcată în glazură de ciocolată şi presărată cu fulgi de cocos.
Prăjitura se taie în jumătate şi se umple cu cremă de vanilie (sau lămâie) şi/sau gem de căpşune.
Este deosebit de savuroasă, mai ales alături de o cafea tare.
Nu doar că e consumată peste tot în Australia, ci a primit şi o „zi nationala” – 21 iulie („Lamington National Day”).
Boston Bun – da, ştim, are un nume cu rezonanţă americană, însă este un preparat tradiţional australian: un blat dens şi aromat cu diferite condimente, şi o glazură cremoasă (icing) din unt, zahăr şi nucă de cocos. În unele zone, „păinica” aluatului conţine cartof râs şi/sau stafide.
Poate că bucătăria australiană nu este şocantă, „extremă” sau prea dietetică, însă este tare interesantă, mai ales din punct de vedere cultural, deoarece fiecare preparat specific spune câte ceva despre oamenii care locuiesc acolo, despre istoria locală şi despre perindarea diferitelor civilizaţii şi influenţe pe teritoriul australian.
În plus, preparatele de mai sus sună atât de savuros!
Foto: Shutterstock
Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!