Însufleţite de tradiţii şi obiceiuri dintre cele mai variate, sărbătorile de iarnă îmbracă multe forme în lume. De la colindele străvechi şi până la mâncărurile tradiţionale de Crăciun, fiecare loc creează propria sa atmosferă de Crăciun. Dar aroma îmbietoare a dulciurilor delicioase o defineşte cel mai bine. Aşadar, pentru cele cu "gusturi tradiţionale" am pregătit mai jos cele mai gustoase dulciuri tradiţionale, pregătite de Crăciun în lume.Linzer - AustriaCopiii sunt înnebuniţi după ea, iar bucătarii o pregătesc astăzi cu fidelitate după reţeta străveche austro-ungară ce datează de prin 1653. Prăjitura care poartă numele oraşului Linz a devenit cunoscută în lume datorită unui anume Johann Konrad Vogel care, prin anii 1800, a început să producă la scară largă aceasta savuroasă prajitură, faimoasă în toată lumea. Prăjitura se prezintă sub diverse forme, însă este formată întotdeauna din două fursecuri care au la mijloc gem sau jeleu.Speculaas - Belgia Deşi poartă un nume cam dubios, speculaas sunt nişte fursecuri absolut savuroase.Se spune că aceşti biscuiţi deosebiţi au fost preparaţi prima dată în Belgia, ca desert pentru copii, de Moş Nicolae. Biscuiţii erau desenaţi înainte manual - se pot observa desenele ce simbolizează morile de vânt -, dar astăzi ei sunt fabricaţi la maşinării speciale. Biscuiţii sunt condimentaţi cu tot felul de arome, de la scorţişoară, migdale şi până la piper.Kourabiedes - GreciaFursecurile cu aromă îmbietoare de unt se regăsesc an de an pe masa de Crăciun a tuturor elenilor. Prăjiturelele s-au copt la început în forme rotunde sau sub formă de pară, dar în timpul ocupaţiei turceşti, acestea au luat formă de semilună în semn de protest împotriva steagului Turciei. Astăzi, kourabiedes sunt, aproape obligatoriu, presărate cu fulgi de zahăr.Pepparkakor - SuediaSaffransbullar (turtiţe cu şofran) şi pepparkakor (turtă dulce) sunt cele mai cunoscute deserturi din Suedia specifice Crăciunului. Formele lor deosebite sunt foarte iubite de copii – saffransbullar, denumite şi "Pisicile Luciei (lussekatter) şi biscuiţii cu ghimbir în formă de oameni, inimioare şi chiar purceluşi sunt adesea folosiţi de copii la casele lor din turtă dulce.(foto www.sweden.se). Foto: ShutterstockShortbread - Scoţia"Shorties" aşa cum mai sunt numiţi, deşi sunt preparaţi într-o tavă pentru plăcintă - păstrând chiar şi aspectul - sunt nişte biscuiţi scoţieni crocanţi şi delicioşi pe care locuitorii Insulelor Britanice (Anglia, Scoţia, Ţara Galilor) îi consumau înainte la ceai.Astăzi, biscuiţii shorties sunt serviţi la ocazii speciale, de Crăciun şi Anul Nou. Secretul privind prepararea acestor biscuiţi este aluatul afânat şi frământarea acestuia cu mâinile reci.Pfeffernusse - GermaniaSau "nuci de piper", în limba germană, sunt fursecuri foarte condimentate, dar care, nu te speria, nu conţin piper. Legenda spune că Sfântul Nicolae aducea copiilor mai puţin cuminţi turtă dulce cu piper, învelite în zahăr pudră pentru a-i păcăli. Astăzi, aceste mici fursecuri se fac desigur fără piper, iar copiii sunt înnebuniţi după el. Şi cei mari.Zalabia - India, EgiptUn desert foarte popular în Egipt şi alte ţări din subcontinentul Indian cum sunt India, Pakistan, Nepal sau Bangladesh, aceste zalabia îţi vor lăsa gura apă. Aceste gogoşele crocante ce seamănă cu nişte creveţi franjuraţi sunt făcuţi din aluat îmbibat în sirop de zahăr, lămâie şi şofran.Alfajores - PeruSunt de origine arabă, dar Alfajores sunt cei mai renumiţi biscuiţi din sudul Americii. Prăjitura cu caramel, formată din doi biscuiţi lipiţi cu caramel din abunenţă, este deliciul de sărbători atât în ţările latino-americanel, cât şi în Spania, unde reţeta este totuşi diferită. În Peru şi Argentina, biscuiţii cu cremă sunt cei mai populari. Aceste mici delicii se prepară cu unt, făină şi zahăr iar crema de lapte este un amestec de lapte condensat şi lapte evaporat.Foto: Shutterstock