„Shorties” aşa cum mai sunt numiţi, deşi sunt preparaţi într-o tavă pentru plăcintă – păstrând chiar şi aspectul – sunt nişte biscuiţi scoţieni crocanţi şi delicioşi pe care locuitorii Insulelor Britanice (Anglia, Scoţia, Ţara Galilor) îi consumau înainte la ceai. Astăzi, biscuiţii shorties sunt serviţi la ocazii speciale, de Crăciun şi Anul Nou. Secretul privind prepararea acestor biscuiţi este aluatul afânat şi frământarea acestuia cu mâinile reci.
Pfeffernusse – Germania
Sau „nuci de piper”, în limba germană, sunt fursecuri foarte condimentate, dar care, nu te speria, nu conţin piper. Legenda spune că Sfântul Nicolae aducea copiilor mai puţin cuminţi turtă dulce cu piper, învelite în zahăr pudră pentru a-i păcăli. Astăzi, aceste mici fursecuri se fac desigur fără piper, iar copiii sunt înnebuniţi după el. Şi cei mari.
Zalabia – India, Egipt
Un desert foarte popular în Egipt şi alte ţări din subcontinentul Indian cum sunt India, Pakistan, Nepal sau Bangladesh, aceste zalabia îţi vor lăsa gura apă.
Aceste gogoşele crocante ce seamănă cu nişte creveţi franjuraţi sunt făcuţi din aluat îmbibat în sirop de zahăr, lămâie şi şofran.
Sunt de origine arabă, dar Alfajores sunt cei mai renumiţi biscuiţi din sudul Americii. Prăjitura cu caramel, formată din doi biscuiţi lipiţi cu caramel din abunenţă, este deliciul de sărbători atât în ţările latino-americanel, cât şi în Spania, unde reţeta este totuşi diferită.
În Peru şi Argentina, biscuiţii cu cremă sunt cei mai populari. Aceste mici delicii se prepară cu unt, făină şi zahăr iar crema de lapte este un amestec de lapte condensat şi lapte evaporat.