Însufleţite de tradiţii şi obiceiuri dintre cele mai variate, sărbătorile de iarnă îmbracă multe forme în lume. De la colindele străvechi şi până la mâncărurile tradiţionale de Crăciun, fiecare loc creează propria sa atmosferă de Crăciun. Dar aroma îmbietoare a dulciurilor delicioase o defineşte cel mai bine.
Aşadar, pentru cele cu „gusturi tradiţionale” am pregătit mai jos cele mai gustoase dulciuri tradiţionale, pregătite de Crăciun în lume.
Linzer – Austria
Copiii sunt înnebuniţi după ea, iar bucătarii o pregătesc astăzi cu fidelitate după reţeta străveche austro-ungară ce datează de prin 1653. Prăjitura care poartă numele oraşului Linz a devenit cunoscută în lume datorită unui anume Johann Konrad Vogel care, prin anii 1800, a început să producă la scară largă aceasta savuroasă prajitură, faimoasă în toată lumea.
Prăjitura se prezintă sub diverse forme, însă este formată întotdeauna din două fursecuri care au la mijloc gem sau jeleu.
Speculaas – Belgia
Deşi poartă un nume cam dubios, speculaas sunt nişte fursecuri absolut savuroase. Se spune că aceşti biscuiţi deosebiţi au fost preparaţi prima dată în Belgia, ca desert pentru copii, de Moş Nicolae.
Biscuiţii erau desenaţi înainte manual – se pot observa desenele ce simbolizează morile de vânt -, dar astăzi ei sunt fabricaţi la maşinării speciale. Biscuiţii sunt condimentaţi cu tot felul de arome, de la scorţişoară, migdale şi până la piper.
Kourabiedes – Grecia
Fursecurile cu aromă îmbietoare de unt se regăsesc an de an pe masa de Crăciun a tuturor elenilor. Prăjiturelele s-au copt la început în forme rotunde sau sub formă de pară, dar în timpul ocupaţiei turceşti, acestea au luat formă de semilună în semn de protest împotriva steagului Turciei. Astăzi, kourabiedes sunt, aproape obligatoriu, presărate cu fulgi de zahăr.
Saffransbullar (turtiţe cu şofran) şi pepparkakor (turtă dulce) sunt cele mai cunoscute deserturi din Suedia specifice Crăciunului. Formele lor deosebite sunt foarte iubite de copii – saffransbullar, denumite şi „Pisicile Luciei (lussekatter) şi biscuiţii cu ghimbir în formă de oameni, inimioare şi chiar purceluşi sunt adesea folosiţi de copii la casele lor din turtă dulce. (foto www.sweden.se).