Îți plac ardeii umpluți? Cui nu-i plac? Sunt un preparat culinar delicios, sănătos și consistent, potrivit pentru orice sezon. Pentru că ne aflăm în plin post, ne-am gândit că nu ar fi rău să pregătim o oală zdravănă cu ardei umpluți special preparați pentru această perioadă în care nu se consumă alimente de origine animală. Această reteță de ardei umpluți de post a apărut pe pagina de Facebook dedicată Mânăstirii Prislop, așadar autenticitatea ei este garantată.
Iată rețeta folosită de măicuțele de la Mânăstirea Prislop pentru a găti cei mai gustoși ardei umpluți de post:
Separat, se pregătesc legumele: ceapă şi ardeiul se toacă julien, iar morcovul se rade.
Într-o tigaie se pune uleiul la încins, se adaugă mai întâi legumele, apoi orezul, iar apoi roşiile decojite și tocate cubulețe. Toate se lasă pe foc 5-7 minute. La sfârșit, se condimentează cu sare, piper după gust.
După ce sunt umpluți cu această compoziție, ardeii se pun, în poziție verticală, cu gura în sus, într-o cratiţă mai înaltă. Ardeii se acoperă, individual, cu capacele lor, curățate mai devreme.
În oală se pune apă caldă, cât să acopere în proporție de 90% ardeii, iar deasupra mai adaugă câteva rondele de roşii. În apă se pune o linguriţă de vegeta (sau cubul concentrat de supă) şi se lasă ardeii la fiert, la foc mic, pentru 45 de minute. Spre final, se dizolvă o lingură de făină în apă şi se adăugă în sos pentru a-l îngroșa. Peste ardei se presară verdeaţa tocată mărunt chiar în clipa în care se oprește focul. Ardeii se servesc calzi, împreună cu sos.