Amarantul. Ce plantă este, ce beneficii are și cum se gătește!

.

Amarantul este apreciat încă din Antichitate drept sursă de energie și vitalitate. Gladiatorii consumau semințele de amarant, plantă care era supranumită ”floarea nemuritoare a frumuseții” și ”cea care nu se veștejește niciodată”. Medicina modernă confirmă azi toate beneficiile majore pe care amarantul le are pentru sănătate!

Amarantul are un potențial nutritiv și curativ deosebit, fiind mult mai bogat în minerale și vitamine decât multe alte boabe și grâne asemănătoare la gust. Semințele de amarant sunt mărunte și gălbui, se consumă fierte și au un gust dulceag de iarbă și alune coapte.

De unde vine amarantul și cum se cultivă

Amarantul provine din America de Sud, unde era cultivat de incași pentru semințele lui spornice și hrănitoare. În Grecia antică, era folosit de atleți pentru energie și forță fizică, fiind foarte bogat în proteine, fier, potasiu și magneziu.

De altfel, denumirea plantei provine din limba greacă unde “amaranthos” înseamnă cel care nu se va veșteji. În Grecia Antică era considerată o plantă sacră, simbol al nemuririi.

În prezent sunt cunoscute 60 de specii de amarant care pot avea flori ca niște ciorchini de culoare roșie, mov sau verzi-gălbui. Indiferent de specie, amarantul produce foarte multe semințe mici de culoare gălbuie, între 40000 și 60000 de semințe pentru o singură floare.

Amarantul este o plantă erbacee, o pseudocereală, care poate crește până la doi metri înălțime, dar care se cultivă în general în zonele calde. De la această plantă se folosesc semințele, dar și frunzele pentru unele preparate naturiste.

Unele specii sunt decorative și sunt folosite în grădini pentru aerisirea solului.

Valorile nutritive ale semințelor de amarant

Amarantul. Ce plantă este, ce beneficii are și cum se gătește!
Făină și boabe de amarant

Micile boabe de amarant sunt foarte nutritive, datorită conținutului bogat de calorii și proteine. O cană de amarant fiert conține mai multe proteine decât aceeași cantitate de orez alb sau de grâu fiert. Pe de altă parte, boabele de amarant conțin mai multe uleiuri decât grâul sau porumbul.

De asemenea, amarantul este bogat în lizină, fitosteroli, antioxidanți, săruri minerale și vitamine cu acțiune antitumorală și de stimulare a răspunsului imunitar.

Ce conține o porție de 100 gr de boabe de amarant

  • Proteine – 3.8 g
  • Calorii – 102
  • Calciu – 47 mg 
  • Fier – 1.2 mg 
  • Magneziu – 65 mg 
  • Fosfor – 148 mg 
  • Potasiu – 135 mg 
  • Sodiu – 6 mg 
  • Vitamina B1 – tiamină – 0.015 mg 
  • Zinc – 0.86 
  • Vitamina B2 – riboflavină – 0.022 mg 
  • Vitamina B3 – niacină – 0.235 mg 
  • Vitamina B6 – 0.113 mg 
  • Vitamina E – 0.19 mg 

Marile beneficii pentru sănătate

Bogate în minerale, antioxidanți, proteine vegetale și uleiuri sănătoase, boabele de amarant sunt apreciate pentru calitățile lor nutritive și terapeutice.

În combinație cu alte alimente dietetice sau diverse salate de legume, boabele de amarant ajută în dietele de slăbit și conferă energie în perioadele în care vrei să scapi rapid de câteva kilograme în plus.

Studii recente au demonstrat că sunt bogate în antioxidanți care ajută la reducerea inflamațiilor din organism.

Consumul de amarant stimulează producția de colagen, iar procentul ridicat de glicoproteine protejează celulele sănătoase de atacul celulelor tumorale, limitând dezvoltarea țesuturilor canceroase.

Datorită conținutului ridicat de minerale, amarantul ajută la menținerea unui sistem osos puternic și rezistent, protejează dantura și previne degenerarea țesuturilor.

Vitamina E din amarant este bună pentru protecția vederii, dar și pentru piele, pentru articulații și pentru un păr mai frumos.

Proteinele și fibrele bune din aceste boabe sunt indicate persoanelor care au probleme cu digestia, deoarece calmează sindromul de colon iritabil, inflamația și flatulența.

Ce gust are amarantul

Boabele gălbui, mici și sățioase, trebuie bine înmuiate în apă și fierte pentru consum.

Ele au un gust ca de iarbă crudă sau verdețuri combinat cu aromă de nuci sau de alune.

Gustul amarantului este diferit de al altor cereale, este mai plin și mai proaspăt.

În același timp este un gust destul de neutru, care poate fi combinat cu diverse legume, cu ciocolată și cacao sau carne tocată și condimentată.

Cum se pregătește amarantul pentru consum

Amarantul. Ce plantă este, ce beneficii are și cum se gătește!
Salata de amarant cu legume de vara

Boabele de amarant conțin și o substanță amăruie numită saponina. Dar aceasta se poate dizolva în apă.

Amarantul se spală în jet de apă, apoi se lasă la înmuiat câteva minute și se clătește bine. Gustul amărui dat de saponină dispare.

El poate fi gătit prin înmuiere în apă clocotită timp de 10 – 15 minute sau poate fi fiert în apă, supă de carne, supă de legume sau lapte.

Amarantul nu trebuie fiert mai mult de 10 – 15 minute, deoarece devine prea lipicios și neplăcut. De obicei, se pregătește la fel precum hrișca!

Boabele trebuie să rămână întregi și separate pentru a fi combinate cu diverse salate de legume, sosuri sau iaurturi.

Un pont de ținut minte!

Amarantul fiert se coagulează imediat dacă se răcește, de aceea el trebuie consumat cald, în preparate cât mai calde și suculente, în sosuri și supe.

Cum se pot folosi boabele de amarant în bucătărie

Amarantul poate fi folosit deopotrivă în diverse combinații dulci sau sărate.

Din categoria preparatelor dulci, boabele de amarant pot fi folosite pentru budinci cu lapte de vacă, lapte de migdale sau lapte de soia.

Poate fi fiert în lapte și combinat cu miere, cacao, ciocolată sau cu bucăți de fructe și nuci.

Amarantul este gustos și în supe, deoarece le oferă consistență. Poate fi combinat cu supe de ciuperci, supe de legume, supe de roșii sau supe din carne.

Pilaful de amarant este foarte gustos cu unt, usturoi și pătrunjel proaspăt tocat.

Spălate și lăsate să se usuce, boabele de amarant pot fi călite cu ulei și ceapă sau usturoi și constituie un bun agent de îngroșare pentru sosurile de carne, sosurile de roșii și legume picante.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton