Alimente de post. Ce să mănânci sănătos în perioada postului

.

Alege întotdeauna alimente de post gustoase și sănătoase, mai ales dacă ții postul cel lung înainte de Sărbătorile Paștelui. Evită mâncărurile de post gata preparate din magazine și alege alimente de post cât mai bogate în vitamine și cât mai sărace în calorii și grăsimi.

Perioadele de post din an sunt un bun prilej să pregătim mâncăruri ușoare și alimente de post cât mai simple și sănătoase.

O parte dintre preparatele de post sunt foarte bogate în calorii și glucide, dar există și multe alimente de post cu care ne putem menține o siluetă frumoasă și să avem grijă și de sănătate.

Nu înlocui carnea și brânza cu porții generoase de cartofi prăjiți sau ciorbe grase de fasole. Și nu consuma decât foarte rar pateuri sau crenvuști de post, care conțin tot felul de grăsimi, conservanți și coloranți controversați.

Iată cele mai importante grupe de alimente recomandate atunci când vrei să postești și să faci o cură de sănătate!

Verdețurile, cât mai des în zilele de post

Consumă aproape zilnic salate din verdețuri proaspete precum salata, spanacul, ceapa verde, ștevia, urzicile, leurda, pătrunjelul, mărarul sau usturoiul verde. Aceste trufandale de primăvară sunt bogate în vitamine și minerale și îți oferă un aport consistent de nutrienți și o porție mare de energie de-a lungul zilei. Asezonate cu lămâie, oțet, sare și piper, sunt un adevărat deliciu și o sursă excelentă de vitamine precum vitamina C, vitamina B3, vitamina B6, betacaroten, folați și vitamina D.

Leguminoase sățioase și gustoase

Alimente de post. Ce să mănânci sănătos în perioada postului

Toate leguminoasele sunt sunt recomandate în post, mai ales în salate, garnituri fierte sau pregătite la cuptor, astfel încât să aibă un gust bun și să nu își piardă nutrienții esențiali. Fasolea, mazărea, lintea și soia sunt cele mai consumate în perioadele de post și sunt surse bune de fibre, calciu, fier, proteine și folați. Gătite cât mai dietetic, cu puțin ulei de floarea soarelui sau chiar deloc, leguminoasele nu te îngrașă.

Rădăcinoasele crude sau gătite

Consumă cât mai des în post rădăcinoase gustoase precum morcovi, țelină, păstârnac sau rădăcină de pătrunjel. Le poți găti în supe, salate și ghiveci de legume cu sos de roșii și condimente pe gustul tău. Rădăcinoasele sunt foarte bogate în vitamina C și vitamina A, în betacaroten, folați, minerale precum potasiu, magneziu, calciu și fier. Totodată, ele conțin fibre care ajută digestia și sunt recomandate persoanelor care mai au probleme cu balonarea în timpul postului.

Alimente de post. Legume cât mai variat colorate

Alimente de post. Ce să mănânci sănătos în perioada postului

Cu cât consumi mai multe legume colorate, cu atât te bucuri de o gamă mai largă de vitamine și minerale. Legumele verzi precum ardeii, dovleceii, varza, sparanghelul, broccoli sau castraveții sunt bogate în vitamina C. Legumele portocalii precum morcovii, ardeii grași sau dovleacul conțin mult betacaroten. Legumele roșii precum ardeii capia, roșiile, varza roșie, sfecla roșie, ardeii iuți sau ridichile sunt bogate în licopen și folați care încetinesc procesele de îmbătrânire dși degenerare ale celulelor.

Ciupercile

Ieftine, gustoase și ușor de preparat, ciupercile pot fi gătite în fel și chip și înlocuiesc cu succes preparatele din carne după care duci dorul în post. Supa de ciuperci, tocănița de ciuperci, salatele cu ciuperci sau ciupercile umplute cu legume sunt deosebit de gustoase. Ciupercile au un procent ridicat de proteine, fibre, fier, calciu și îți dau senzația de sațietate, astfel că te ajută să slăbești în post, dacă este nevoie.

Nucile și semințele

femeie care are nuci in mana

Adaugă la salate câte o linguriță de semințe de susan, semințe de in sau semințe de floarea soarelui. La o gustare după amiaza, pregătește două linguri de nuci, arahide, câteva migdale, fistic sau caju… toate crude și sărate doar atât cât este necesar. Nucile sunt alimente de post foarte bune, sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, proteine, glucide și zaharuri care vor ține loc de dulciuri în perioada de post. Consumate cu moderație, ele nu îți pun în pericol silueta.

Alimente de post dulci. Fructe uscate

Prăjiturile pline de creme din lapte și smântână pot fi înlocuite în post cu fructe uscate dulci și sănătoase. Alege caise, smochine, curmale, prune, stafide sau merișoare. Acestea pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite pentru gustări dulci pe bază de orez sau în budinci de post. Fructele uscate sunt o sursă bună de glucide, proteine și fibre, care se digeră și se consumă ușor și care sunt transformate în energie, fără să se depună.

Fructe de sezon

Profită de toate fructele delicioase din perioada postului. Primăvara consumă căpșune, citrice, kiwi, rodii, iar pe timpul iernii, în perioada postului de Crăciun consumă des mere, pere, citrice, banane, kiwi sau avocado. Fructele proaspete sunt o sursă bună de vitamine și susțin sistemul imunitar al organismului.

Peștele, în zilele de dezlegare

Alimente de post. Ce să mănânci sănătos în perioada postului

Dacă ții post din motive religioase și ești atentă la restricții, profită de zilele în care se face dezlegare la pește. Peștele este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, ușor de asimilat și benefice pentru sistemul circulator, pentru inimă, ficat și creier. Peștele este o sursă bună de vitamina D, acizi grași Omega 3 și Omega 6, proteine de bună calitate, potasiu, iod, fosfor și seleniu.

Cu ce poți înlocui laptele și brânza în post

Dacă ești o mare iubitoare de lapte și lactate, perioada postului poate fi mai dificilă. Dar poți înlocui laptele de vacă cu lapte de migdale sau lapte de soia. Poți consuma tofu și cașcaval de post făcut tot din lapte de soia, dar nu abuza de aceste alimente procesate și pline de ingrediente controversate.

Paste făinoase, orez, cușcuș, quinoa

Alimente de post. Ce să mănânci sănătos în perioada postului

Toate aceste alimente de post pot fi folosite pentru garnituri și preparate simple, fără grăsimi. Pastele făinoase integrale, orezul brun, boabele de cușcuș sau quinoa sunt sănătoase, au un aport esenșial de fibre și proteine bune și conțin diverse vitamine și minerale care completează dieta zilnică. Sunt ușor de preparat și sățioase, iar dacă le gătești fără grăsimi nu ai de ce să te temi că te vei îngrășa.

Vezi cu ce poti inlocui alimentele de dulce in post!

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton