Consumă alimente bogate în calciu

.

Calciul este cel mai abundent mineral din corpul uman şi are foarte multe funcţii importante. În primul rând, mai mult de 99% din calciu este stocat în oaşe şi dinţi…
şi le susţine structura. Restul de 1% e găsit în sânge, muşchi şi în fluidul dintre celule. Ai nevoie de calciu pentru contracţii musculare, contracţiile şi expansiunea vaselor de sânge, secretarea de hormoni şi enzime şi trimiterea de mesaje în cadrul sistemului nervos.

De cât calciu avem nevoie?

0-6 luni: 210 mg/zi
7-12 luni: 270 mg/zi
1-3 ani: 500 mg/zi
4-8 ani: 800 mg/zi
9-13 ani: 1.300 mg/zi
14-18 ani: 1.300 mg/zi
19-50 ani: 1.000 mg/zi
peste 51 de ani: 1.200 mg/zi

Ce alimente conţin calciu?

Principalele alimente bogate in calciu sunt laptele, iaurtul şi brânzeturile. O dietă săracă în aceste produse va duce la o mare lipsă de calciu. E recomandat ca toate persoanele cu vârsta peste doi ani să consume zilnic 2-3 porţii de lactate. O porţie de lactate poate însemna:

– o cană de lapte
– 250 grame de iaurt
– 50 de grame de brânză

Sfaturi pentru a consuma cât mai mult calciu

– Foloseşte lapte degresat în loc de apă în reţete precum: clătite, piure, budincă.
– Fă o băutură delicioasă pentru micul dejun amestecând în blender un iaurt cu câteva fructe.
– Presară brânză slabă pe salate, în supe şi pe paste.
– Bea lapte în loc de băuturi carbogazoase.
– Serveşte fructe proaspete alături de un sos făcut în iaurt degresat.
– Completează-ţi dieta cu produse fortificate de calciu, precum cerealele, sucul de portocale şi băuturile din soia.

Foto: Shutterstock

Află şi alte 37.000 de reţete şi articole, numai pe Gustos.ro!

Consumă alimente bogate în calciu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton