Alimentaţia poate reduce riscul de a te îmbolnăvi de gripă sau răceală, pentru că un stil de viaţă sănătos îţi ajută sistemul imunitar şi te ajută să te păzeşti de boli precum cele de mai sus.
sus.
Secretul nu este să aştepţi până când te îmbolnăveşti pentru a face schimbări în alimentaţie, ci să previi boala schimbându-ţi felul de a te hrăni acum. Iată câteva sfaturi.
1. Bazează-te pe alimente, nu pe suplimente de vitamine!
E un lucru ştiut cu alimentele sunt mult mai bune că surse de vitamine decât suplimentele de la farmacie. Spre exemplu, o portocală e mai bună decât o pastilă de vitamină C, întrucât portocala conţine o combinaţie de nutrienţi – magneziu, potasiu, vitamina B6 şi antioxidanţi.
Şi consumul de fructe bogate în vitamina C îţi va întări sistemul imunitar şi te va păzi de infecţii virale. Motivul pentru care fructele şi legumele sunt mai bune în protejarea sistemului imunitar este că ele conţin şi vitaminele A şi E, care lucrează alături de vitamina C în a-ţi apăra organismul şi a-ţi ţine întreg corpul sănătos.
Acum că ştii că fructele şi legumele fac minuni pentru organismul tău, e vremea să începi să le incluzi în dieta ta zilnică. Oamenii tind să mănânce mai puţine fructe şi legume iarnă, deşi este inversul a ceea ce trebuie să facă. Cu toţii avem nevoie de cel puţin 5 porţii de fructe şi legume zilnic pentru a primi necesarul de vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi.
Un mod prin care poţi consuma mai multe fructe şi legume e să încorporezi sucurile în dietă ta. Nu orice suc va funcţiona, totuşi. Asigură-te că bei doar sucuri naturale 100%, fără multe calorii sau zahăr.
Profită de ofertele de sezon şi cumpără multe portocale şi grapefruit-uri, care sunt atât sănătoase, cât şi mai ieftine în sezonul rece. Fă-ţi aprovizionarea cu citrice şi vei fi protejat!
3. Ţine o dietă echilibrată
În timp ce vrei să te concentrezi pe a creşte cantitatea de fructe şi legume, trebuie să ţii minte şi că restul de alimente pe care le consumi trebuie să îţi dea nutrienţii de care are nevoie sistemul tău imunitar. O dietă echilibrată conţine cărnuri slabe, peste, pui, lactate degresate, pâine intregrală, nuci şi seminţe.
Sursele de proteine cele mai mari, carnea slabă, ouăle şi lactatele sunt importante pentru că îţi furnizează aminoacizii de care corpul tău are nevoie pentru a îşi construi componentele sistemului imunitar. Cărnurile slabe conţin de asemenea fier şi zinc – deficienţele acestor minerale în organism cauzează un sistem imunitar slab.
Desigur, e foarte important şi să eviţi mâncărurile nesănătoase. Ţine-te deoparte de zahărul în exces şi grăsimi.
4. Şi dacă deja te-ai îmbolnăvit…
O nutriţie potrivită e încă foarte importantă dacă ai răcit sau ai gripă. Chiar dacă n-ai poftă de mâncare, încearcă să consumi trei mese pe zi şi nu uita să mănânci multe fructe şi legume. E important să îţi iei destulă energie din mâncărurile pe care le consumi câtă vreme te recuperezi.
De asemenea, e important să previi deshidratarea bând lichide multe, precum apa sau sucurile 100% naturale.