Vrei să pregătești niște deserturi aparte, pline de savoare și potrivite pentru o petrecere rafinată? Deserturile acestea sunt perfecte pentru asta.
Deserturile făcute în casă au o aromă net superioară celor cumpărate, iar dacă ai și o mică pasiune pentru gătit, cu siguranță îți vei dori să încerci aceste rețete nerecomandate copiilor. Fiecare dintre ele are drept unul dintre ingrediente o băutură fină, care le conferă un gust deosebit. Iată, așadar, două rețete de prăjituri aromate cu lichior și rom.
- Prăjitură cu ciocolată și lichior
Cui nu îi place o prăjitură plină de ciocolată? E un desert cu care pur și simplu nu poți da greș și care, odată pus pe platou, cel mai probabil se va termina într-o clipită. Iată cum îl gătești:
Pentru blat ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 150 de grame de zahăr tos alb sau brun
- 180 de grame de făină albă, de grâu
- 60 de grame de pudră de cacao
- 4 ouă
- 1 lingură de suc de lămâie proaspăt stors
- 1 linguriță de praf de copt
- 100 de mililitri de lichior de ciocolată
Pentru cremă ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 de grame de ciocolată pentru deserturi/de menaj
- 100 de grame de unt
- 50 de grame de lichior de ciocolată
Mod de preparare:
Pentru blat, separă gălbenușurile de albușuri și bate albușurile spumă tare, cu sucul de lămâie. Separat, gălbenușurile se amestecă bine cu zahărul. Cele două compoziții se încorporează amestecându-se cu grijă, de jos în sus. Făina împreună cu praful de copt se adaugă peste compoziția lichidă. Se toarnă amestecul într-o tavă care a fost unsă cu unt în prealabil și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 45 de minute.
După ce blatul a fost scos din cuptor, se lasă la răcit, apoi se taie trei foi care se stropesc cu lichior în mod egal.
Cât se răcește blatul, poți prepara crema. Ciocolata de menaj se topește la bain marie, apoi se adaugă untul și cele 50 de grame de lichior. Se amestecă bine în compoziție cu ajutorul unui tel, care va ajuta la încorporarea ingredientelor.
Între foile de blat se pune cremă, păstrându-se și o cantitate suficientă pentru partea superioara. Peste acest ultim strat de cremă se rade ciocolată. Opțional, poți adăuga și fructe de pădure – afine, coacăze, mure.
Secrete pentru o prăjitură cu adevărat savuroasă
Alege un lichior dintre cele mai bune. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face un bucătar este să subestimeze puterea unui ingredient cu adevărat bun. În plus, foarte des se întâmplă ca pentru gătit să fie utilizate băuturi care nu au neapărat o calitate superioară. Odată ce vei folosi ca ingredient un produs cu o savoare aparte, vei observa diferența și în gustul desertului și poate fi chiar diferența dintre un desert banal și unul excepțional.
- Tiramisu cu rom și cafea
Tiramisu este unul dintre cele mai populare deserturi din întreaga lume și, chiar dacă își are originile în Italia, este preparat și consumat peste tot în lume. Îți prezentăm o rețetă delicioasă de tiramisu. Iată de ce ai nevoie:
- 500 de grame de brânză mascarpone
- 400 de grame de pișcoturi
- 200 de grame de lapte
- 150 de grame de zahăr
- 150 de mililitri de rom
- 3-400 de mililitri de cafea
- 4 ouă
Mod de preparare:
Albușurile se separă de gălbenușuri și se bat spumă adăugându-se treptat zahărul. Separat, gălbenușurile se amestecă bine cu brânza mascarpone. Cele două compoziții se amestecă folosindu-se o spatulă și cu o mișcare de jos în sus. Cafeaua (fără zaț), laptele și romul se amestecă bine. Pișcoturile bine îmbibate în compoziție de cafea, lapte și rom se așază în tavă pe rând, iar între straturi se pune crema de mascarpone. Ar trebui să iasă două straturi de pișcoturi, iar ultimul strat să fie de cremă. Peste ea se presară cacao sau se rade ciocolată de menaj. Se servește după ce a stat la rece câteva ore.
Iată, așadar, două deserturi, două plăceri vinovate, dar și nenumărate complimente pentru tine de la invitații care vor gusta din ele. Deci, când ai de gând să le prepari?
Sursa foto: eldar nurkovic/ Shutterstock
Ultima modificare februarie 15, 2018 5:15 pm