10 rețete cu căpșune pentru lunile de vară

.

Pe cât sunt de aromate și delicioase, pe atât sunt de iubite. Căpșunele sunt fructe dulci și răcoritoare pe care le poți încerca în tot felul de rețete delicioase. Iată câteva rețete cu căpșune care se potrivesc perfect cu zilele calde de vară!

Căpșunele se numără printre cele mai îndrăgite fructe și abia așteptăm să pregătim câteva rețete cu căpșune dulci și aromate vine vara.

Bogate în vitamina C, acid folic și potasiu, căpșunele sunt fructe sănătoase și delicioase pe care nutriționiștii ne recomandă să le consumăm zilnic și să profităm cât timp le găsim proaspete în piețe.  

Rețete cu căpșune. Tarte și prăjituri simple

Tartă cu căpșune și cremă de vanilie

10 rețete cu căpșune pentru lunile de vară

Ingrediente pentru tarta

  • 300 g faina
  • 1 ou
  • 125 g ulei
  • 125 g zahar
  • 1 lingurita praf de copt
  • coaja rasa de lamaie
  • un praf de sare

Ingrediente pentru crema de vanilie

  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 50 g amidon de porumb
  • 20 g faina
  • 125 gr zahar
  • 125 unt
  • 1 zahar vanilat

Pentru decor

  • 600 g capsune (aproximativ egale)
  • 1 lingurita gelatina
  • 1 lingurita zahar
  • frunzulite de menta

Mod de preparare

  1. Se bate oul cu sarea, zaharul si coaja de lamaie, apoi se adauga uleiul putin cate putin, dupa care faina amestecata cu praful de copt. Se framanta un aluat omogen nelipicios. In cazul in care compozitia este prea moale se mai adauga putina faina, iar daca este prea uscata putina apa.
  2. Se infasoara aluatul intr-o folie de plastic si se lasa sa se odihneasca cel putin 30 de minute.
  3. Se intinde o foaie putin mai mare decat forma de tarta, se aseaza in forma (diametrul de 26 cm) unsa cu unt in prealabil si se preseaza usor aluatul astfel incat acesta sa se lipeasca bine de peretii formei si apoi se taie surplusul de aluat.
  4. Se înteapă cu furculița suprafata tartei, apoi se coace în cuptorul preincalzit pentru 20 minute la o temperatura de 180 de grade Celsius, pana este frumos rumenita.
  5. Se pune laptele la fiert intr-un vas inalt, se adauga zaharul si se amesteca pana se topeste. Lasam laptele sa ajunga la punctul de fierbere, apoi tragem vasul de pe foc.
  6. Intr-un bol se pun galbenusurile, un praf de sare, zaharul vanilat, omogenizam, apoi adaugam faina amestecata cu amidonul de porumb si amestecam cu un tel, pentru a nu se forma cocoloase, dupa care turnam laptele in fir si omogenizam toata compozitia. Punem din nou vasul pe foc si fierbem crema de vanilie pana se ingroasa consistent. Acoperim cu o folie transparenta crema si o dam la rece.
  7. Intre timp, lasam untul la temperatura camerei, iar cand crema este rece se incorporeaza treptat untul, apoi se mixeaza pana devine cremoasa.
  8. Capsunele se spala se curata si se inlatura frunzulitele si coditele, dupa care se lasa la scurs intr-o strecuratoare, apoi se taie in doua.
  9. Umplem tarta rece cu crema de vanilie, apoi decoram cu capsuni toata suprafata sub forma de floare.
  10. Separat punem gelatina la hidratat cu putina apa rece, apoi o punem pe foc mic cu lingurita de zahar sau la microunde pana se topeste. Cu pensula ungem fiecare capsuna in parte si adaugam cateva frunzulite de menta.

Tartă de căpșune și cremă de ciocolată

10 rețete cu căpșune pentru lunile de vară

Ingrediente pentru aluat

  • 250 g făină
  • 125 g unt
  • 50 g zahăr
  • esență de vanilie
  • un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 500 g căpșune
  • 125 g ciocolată neagră
  • 150 ml frișcă lichidă

Mod de preparare:  

  1. Pentru aluat, se amestecă într-un vas făina, untul rece, zahărul și praful de sare. Se adaugă esența și puțină apă rece dacă aluatul nu are o compoziție omogenă. Aluatul se lasă la rece pentru o oră.
  2. Ulterior, se întinde pe o tavă de tartă, se înțeapă cu furculița pe alocuri și se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade ori până când capătă o consistență aurie.
  3. Se încălzește frișca lichidă cu ciocolata, până când devine o cremă omogenă. Se ia de pe foc înainte ca frișca să fiarbă.
  4. Crema de ciocolată se lasă să se răcească la temperatura camerei, apoi se ține la frigider două ore să se întărească. Se bate cu mixerul să devină pufoasă. Se poate adăuga zahăr pudră, dacă nu este suficient de dulce.
  5. Crema se pune peste aluatul de tartă bine copt, apoi se adaugă feliile de căpșune și deasupra se decorează cu ciocolată rasă sau cu fâșii de glazură de ciocolată.  

Chec ușor de iaurt și căpșune

10 rețete cu căpșune pentru lunile de vară

Ingrediente

● 250 g căpșune
● 250 g făină

● 2 ouă

● 6 linguri zahăr
● 1,5 lingurițe praf de copt
● 125 g unt

● 300 g iaurt bine scurs

Mod de preparare

  1. Untul se freacă bine cu zahărul, apoi se adaugă ouăle, unul câte unul. Se mixează bine cu o lingură de lemn să fie compoziția omogenă.
    2. Făina se amestecă cu praful de copt și se cerne, apoi se adaugă alternativ cu iaurtul în amestecul cu ouă.
    3. Se unge o formă de copt și se presară cu făina, înlăturând ce este în plus.
    4. Se toarnă aluatul, se așază căpșunele curățate, spălate și bine șterse de apă și se coace timp de 45 – 50 de minute până devine auriu.

Tort simplu cu căpșune și frișcă

10 rețete cu căpșune pentru lunile de vară

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 4 ouă
  • 120 g zahăr
  • 120 g făină
  • un plic zahăr vanilinat
  • un praf sare

Pentru umplutură şi decor:

  • 1 litru smântână pentru frișcă dulce
  • 500 g căpşune

Mod de preparare

1. Pentru blat, se mixează ouăle cu zahărul şi zahărul vanilinat timp de 10 minute până ce se obţine o cremă care şi-a triplat volumul.
2. Se amestecă făina cu sarea, se cerne şi se adaugă peste crema de ouă. Se amestecă
cu o spatulă şi se toarnă aluatul într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Se coace 15 minute
şi apoi se lasă la răcit.
3. Se bate frişca, iar jumătate din cantitatea de căpşune se mixează pentru a obţine un piure
de fructe.
4. Blatul răcit se taie în două, se aşază o parte pe platoul de servit şi se pune deasupra jumătate din piureul de fructe. Se pune frişca cu un poş, se pune alt strat de piure de fructe, se aşază al doilea blat şi se acoperă întregul tort cu frişca rămasă. Se lasă cel puţin 2 ore la frigider şi se aduce la masă cu restul de fructe proaspete deasupra.

Prăjitură de căpșune cu rubarbă

10 rețete cu căpșune pentru lunile de vară

Pentru umplutură:

  • 2 tije rubarbă
  • 250 g căpșune

Pentru aluat:

  • 150 g miere
  • 3 ouă
  • 50 g zahăr
  • 250 g făină
  • 130 g unt
  • 1 plic praf de copt

Mod de preparare:

  1. Untul se taie și se topește la foc mic.
  2. Ouăle se freacă cu zahărul și mierea, se adaugă făina, praful de copt și untul topit.
  3. În aluat se pun tijele de rubarbă curățate și tăiate și apoi cantitea de căpșune trecute prin făină.
  4. Se toarnă amestecul în tava de copt, se coace 45 de minute. Se lasă să se răcească în tavă și apoi se taie.

Rețete cu căpșune răcoritoare și delicioase

Iaurt aromat cu suc de căpșune

10 rețete cu căpșune pentru lunile de vară

Ingrediente:

  • 300 gr căpșune bine coapte
  • 200 ml iaurt grecesc
  • Zahăr pudră opțional
  • Vanilie opțional

Mod de preparare

  1. Căpșunele se spală și se zdrobesc la mixer, apoi se strecoară printr-o sită fină pentru a obține doar pulpa fină și sucul aromat.
  2. Se amestecă căpșunele drobite cu iaurtul grecesc și se adaugă zahăr pudră, după gust.
  3. Se poate îmbunătăți gustul cu două picături de esență de vanilie.

Spumă de căpșune cu frișcă

10 rețete cu căpșune pentru lunile de vară

Ingrediente

● 500 g căpșune

● 150 g zahăr pudră

● 2 foi gelatină
● 400 ml frișcă lichidă

● esență de vanilie

● 2 linguri zahăr tos

Pentru servit:

● căpșune

● sirop de căpșune

● frunzulițe de mentă
● frișcă

Mod de preparare

1. Se pune gelatina la înmuiat în apă rece.
2. Se mixează fructele cu zahărul și vanilia și se încălzește compoziția la foc potrivit pentru a adăuga gelatina bine scursă de apă.
3. Se bate frișca cu zahărul tos și apoi se amestecă ușor cu compoziția de fructe.
4. Se repartizează spuma în vasele de servit și se lasă 2 ore la frigider. Se servește cu căpșune proaspete, sirop de căpșune, frișcă și frunzulițe de mentă.

Prăjitură în straturi cu iaurt și căpșune

10 rețete cu căpșune pentru lunile de vară

Ingrediente:

  • un kg iaurt gras
  • gelatină pentru un kg de produs
  • 250 g căpșune
  • 150 g unt
  • 50 g alune
  • 300 g biscuiți sfărâmicioși
  • 100 g zahăr pudră
  • căpșune pentru servit

Mod de preparare

1.Untul se topește la microunde, biscuiții se mărunțesc la robot, iar alunele se taie cu cuțitul.
2. Se amestecă apoi untul cu biscuiții și alunele și se pune amestecul într-o formă de chec. Se nivelează și se dă la rece.
3. Se pregătește gelatina conform instrucțiunilor de pe pachet, iaurtul se împarte în două, jumătate se amestecă cu zahăr, iar jumătate cu căpșunele mărunțite la mixer.
4. Se repartizează gelatina în cele două compoziții cu iaurt și se toarnă în tava cu biscuți întâi amestecul cu căpșune și apoi iaurtul simplu. Se lasă la frigider de pe o zi pe alta și se servește cu căpșune proaspete deasupra.

Bavareză înghețată cu căpșune

10 rețete cu căpșune pentru lunile de vară

Ingrediente

  • 500 g căpșune
  • lămâie
  • 6 foi gelatină
  • 400 ml frișcă lichidă
  • 220 g zahăr

Mod de preparare

1. Se pun foile de gelatină în apă rece să se înmoaie și, între timp, se spală și se curăță căpșunele de codițe.
2. Se mixează căpșunele tăiate cu sucul de lămâie și apoi se adaugă zahărul. Apoi, amestecul de căpșune se omogenizează cu gelatina scursă de apa în exces. Se pune pe foc și se amestecă pentru a se topi gelatina. Se lasă maximum 5 minute și apoi se lasă să se răcească.
3. Se bate frișca. Când compoziția de căpune s-a răcit bine și chiar începe să se închege, se amestecă ușor cu frișca.
4. Se repartizează în forme rotunde și se lasă la rece pentru 6 ore. Se servește rece, decorată cu căpșune proaspete.

Înghețată de casă cu căpșune

10 rețete cu căpșune pentru lunile de vară

Ingrediente

  • 500 gr capsune
  • 100 gr zahar
  • 350 ml smantana pentru gatit
  • 100 ml lapte
  • 1 lingurita suc de lamaie

Mod de preparare

  1. Se spală căpșunele, se pun la mixer împreună cu zahărul și se amestecă timp de 20 – 30 de secunde. Se adaugă smântâna pentru frișcă și se amestecă 20 – 30 de secunde, apoi se adaugă laptele și sucul de lamaie și se amestecă până obținem o cremă omogenă.
  2. Compozitia se pune intr-un recipient pentru congelator si se introduce la congelator.
  3. Se scoate de la congelator la fiecare 2 ore si se trece prin blender. Se repeta acest proces de 3-4 ori, pentru a obtine o inghetata cat mai cremoasa.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton