Într-o lume aflată mereu pe fugă, în care apar mereu noi soluții pentru a economisi timpul petrecut cu activitățile casnice, se pare că bucătăria rămâne în continuare un loc în care petrecem timp zilnic sau aproape zilnic, pregătind mâncarea. Chiar și în Statele Unite, renumite pentru dieta fast-food pe care o urmează și pe care au și exportat-o în toate colțurile lumii, media timpului petrecut zilnic pregătind masa depășește o jumătate de oră. Nu este nevoie însă să îți faci griji. Apelarea la mâncare nesănătoasă, semipreparată și plină de conservanți nu este singurul mod prin care poți reduce timpul petrecut în bucătărie pentru a-l rezerva unor activități mai plăcute și mai relaxante. Vei avea nevoie doar de niște investiții mici și de o reorganizare mai practică a activităților.
- Investește într-un cuptor cu microunde
Nu, nu va distruge substanțele nutritive din mâncare, cel puțin, nu mai mult decât se distrug prin alte metode de a găti. În schimb, îți poate încălzi mâncarea mai repede și mai economic.
Aceste cuptoare cu microunde ocupă puțin spațiu, sunt ușor de curățat și întreținut, nu necesită preîncălzire și nu încălzesc bucătăria, fiind astfel o soluție perfectă pentru canicula verii. Ele au și o funcție de dezghețare pentru mâncarea congelată, și, ca bonus, îți poți prepara mult mai rapid și gustări cum ar fi popcornul sau alunele prăjite.
- Gătește cantități mai mari
Chiar dacă locuiești singură și nu împarți mâncarea cu altcineva, obișnuiește-te să gătești cantități mari o dată și folosește cu încredere congelatorul pentru porțiile pe care nu plănuiești să le mănânci prea repede. Odată ce ai pornit deja să gătești, consumi mai puțin timp dacă faci cantități mari o singură dată, decât dacă gătești de mai multe ori. Gândește-te măcar la faptul că dai drumul o singură dată la cuptor sau pui legume la fiert într-o oală mare, și nu de mai multe ori în porții mai mici.
- Nu mai găti singură
Oricum, se pare că aproape jumătate dintre noi ne dorim să mâncăm mai des împreună cu cei dragi, iar gătitul este mult mai plăcut dacă are loc în echipă. Așadar, de fiecare dată când timpul îți permite și ai ocazia de a te ocupa de pregătirea sau curățarea mesei împreună cu altcineva, nu ezita! Pe lângă faptul că apucați să petreceți mai mult timp împreună, treaba va merge mult mai repede.
Dacă ai copii, e o idee foarte bună să îi implici și pe ei în activitățile din bucătărie, mai ales dacă sunt încă mici. Vor învăța repede multe lucruri practice, vor putea deveni mai repede independenți, iar dacă gătitul le este prezentat ca un fel de joacă, o ocazie de distracție sau de bonding, nu îl vor mai percepe ca pe o corvoadă și vor fi în general mai deschiși să te ajute cu ce activități casnice este nevoie.
- Cumpără legume congelate
Dacă nu vrei să faci salată, ci doar o garnitură, în magazine există o mulțime de amestecuri diferite de legume. Decongelarea lor este rapidă, iar ele vin gata tăiate, așa că nu va mai fi nevoie să pierzi timp cu asta.
- Planifică din timp meniul
Acest lucru te va ajuta în primul rând să-ți faci rost din timp de toate ingredientele necesare, astfel încât nu vei mai pierde timp verificând ce ai și ce nu ai și hotărându-te ce fel de mâncare să pregătești în funcție de ce ai la dispoziție.
În afară de acest lucru, planificarea duce și la mai puțină risipă de alimente, fiindcă vei avea un control mult mai bun asupra conținutului frigiderului tău și nu vei mai uita să folosești mâncarea cumpărată.
- Pregătește-ți toate ingredientele înainte să începi să gătești
Întreruperile sunt unul din cei mai mari hoți de timp, mai ales dacă ai o bucătărie mare, multe sertare, sau ingrediente pe care le ții în diverse alte camere (cămară, pivniță, frigider în hol etc.) Asigură-te că ai la îndemână tot ce ai nevoie înainte să începi treaba, iar gătitul efectiv va fi mult mai rapid, dacă nu mai este nevoie să cauți lucruri sau să te plimbi dintr-o parte în alta.
- Investește într-un set de unelte bune
Mai ales în cuțite. Un cuțit de calitate poate reduce mult timpul în care tai alimentele. De asemenea, organizează-te în așa fel încât să ai mereu la îndemână ustensilele pe care le folosești cel mai des.
- Nu lăsa spălatul vaselor la sfârșit
Întreruperile pentru spălatul vaselor în timp ce gătești nu sunt genul de întreruperi care să te încetinească, ci dimpotrivă. Dacă speli sau măcar clătești bine fiecare obiect imediat cum nu mai ai nevoie de el, îl poți refolosi ulterior la nevoie, în loc să folosești un altul și să ai la final două vase de spălat, resturile de mâncare vor fi proaspete și se vor curăța mai ușor și vei avea mai mult spațiu de lucru pe care l-ai fi ocupat cu vase nespălate. Ba mai mult, când termini treaba, o termini cu totul, nu vei rămâne cu un maldăr de vase de care să trebuiască să te ocupi.
- Taie mâncarea în bucăți mai mici
Dacă rețeta o permite, taie mâncarea în bucăți mici, care se vor pătrunde sau fierbe mult mai repede. De asemenea, e o idee bună să cauți modalități de a tăia alimentele în moduri cât mai rapide, mai sigure și mai eficiente. Un exemplu poți vede în materialul video de mai jos:
- Joacă-te cu condimentele
Chiar dacă gătești cantități mari deodată, nu înseamnă că e nevoie să mănânci același lucru zile de-a rândul. Încearcă mixuri noi de condimente pe care să le adaugi la final și vei avea mai multe versiuni diferite ale aceluiași fel de mâncare, în așa fel încât să nu te plictisești.
Acestea sunt câteva metode de economisirea timpului petrecut în bucătărie pe care le-am testat noi. Tu mai ai alte idei?
Pentru a te ajuta la gătit, uite cum măsori ingredientele în bucătărie!
Ultima modificare august 4, 2021 1:26 pm