Suntem, mulţi dintre noi, dependenţi de ritualul cafeluţei de la micul dejun. Transformat, de multe ori., în ritualul cafeluţei… dinaintea micului dejun. Sau care înlocuieşte total micul dejun. Un obicei păgubos pentru sănătate! – spune dr. Cristina Bălănescu. Şi ne învaţă de bine.
Prima regulă: nu mai bem cafeaua ”pe stomacul gol”. Ea trebuie să încheie un mic dejun cât mai consistent (principala masă din zi). A doua regulă: nu ne mai bazăm exclusiv pe cafea, ca prima sursă de energie din zi. Există atâtea alimente care fac acelaşi lucru: ne încarcă bateriile. Iată-le pe primele din top.
Orezul brun
Este bogat în mangan, mineral ce stimulează eliberarea energiei rezultate din ”prelucrarea”, în sistemul digestiv, a proteinelor şi glucidelor pe care le conţine bobul de orez.
Un castronel de orez fiert – fie cu lapte şi scorţişoară, fie alături de o porţie de legume – asigură energie pentru toată ziua.