Nu ai cum să gătești o mâncare gustoasă fără să adaugi grăsime. Multe sunt, însă, periculoase pentru sănătate. Vezi ce grăsimi sunt bune pentru gătit.
Unele uleiuri sunt sănătoase, însă devin periculoase atunci când sunt încălzite, de aceea este bine să știi ce grăsimi ar trebui să golosești atunci când gătești. Când alegi un astfel de produs, trebuie să ții cont de mai multe lucruri. Profilul nutrițional este extrem de important. Grăsimile sunt pline de vitamine și antioxidanți, însă sursa din care provin și felul în care sunt realizate influențează beneficiile produsului final, potrivit theheartysoul.com. Grăsimile foarte procesate, de exemplu, fac mai mult rău decât bine. Când un ulei sau orice alt tip de grăsime este încălzit la temperaturi prea mari, începe să se schimbe și să elimine radicali liberi în mâncare. Când ajung în organism, aceste substanțe fac numai probleme și pot cauza tot felul de inflamații. Din aceste motive este important să știi ce fel de grăsimi pot fi folosite la gătit fără să îți afecteze sănătatea.
Untul organic
Untul organic conține vitaminele K, D și A, omega 3 și 6, este cremos și foarte aromat, astfel că va da un gust bun oricărei rețete. Îl poți încălzi până la 170 de grade Celsius, temperatura optimă pentru gătit, și este indicat mai ales pentru fripturi.
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos a avut o reputație extrem de proastă, din cauza concentrației mari de grăsimi saturate. Acum, însă, s-a ajuns la concluzia că nu există nicio legătură între acest produs și bolile cardiovasculare, ba chiar este bun pentru organism. Poate fi încălzit până la 170 de grade Celsius, însă trebuie să fii foarte atentă când îl alegi. Caută doar producători de încredere, pentru a fi sigură că ce cumperi este realizat în cele mai bune condiții. De asemenea, uleiul de cocos virgin are un gust mai pregnant de cocos, astfel că este mai bun pentru gătit.
Uleiul de măsline extravirgin
Foarte sănătos este și uleiul de măsline. Conține vitaminele E și K, are efecte anti-inflamatorii și este bogat în antioxidanți. Studiile au arătat chiar că poate scădea valorile colesterolului rău. Deși s-a tot spus că devine toxic când este încălzit, specialiștii susțin că poate fi încins la 160 de grade Celsius.