Cele mai frecvente probleme de piele ale copiilor și cum se rezolvă ele

.
Copiii au o piele pe cât de frumoasă și strălucitoare, pe atât de sensibilă‚ în comparație cu cea a adulților, deja „tăbăcită“ și adaptată intemperiilor și agresiunii mediului. În plus, imunitatea cutanată se consolidează în timp! Adică abia după ce s-a epuizat perioada adolescenței. Iată în continuare care sunt problemele pielii la copii, explicate de dr Oana Cuzino, și cum se rezolvă acestea.

dr Oana Cuzino doc.roDr Oana Cuzino este medic primar geriatru, doctor în științe medicale și jurnalist. Ea publică  informații și articole pe teme medicale pe site-ul doc.ro și prezintă zilnic emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?“ la Pro TV.

Vreau să le reamintesc în primul rând părinților, mai ales mămicilor, cât de sensibilă este pielea bebelușilor și a copiilor mici! Ba chiar și a adolescenților, de la care așteptăm perfecțiunea, însă pielea li se umple deodată de brobonele care declanșează o veritabilă dramă! Este momentul ca fetelor să le facem o primă ecografie abdominală, pentru a determina dacă există o cauzalitate între ovarul micropolichistic și acneea încăpățânată, dar și să tratăm topic micile leziuni. Ar trebui și să evităm să le administrăm prea multe grăsimi și prea mult gluten copiilor, pentru a nu interveni activ în metabolismul lipidic și proinflamator, puternic influențat de furtuna hormonală!

Ce probleme ale pielii pot avea copiii

Afecțiunile pielii la copii pot varia foarte mult în privința simptomelor și severității. Unele au cauze situaționale: dacă stăm prea mult la soare, de exemplu, sau la copiii cu un teren atopic, pe care îi ducem la o piscină la care se folosește clor din belșug, leziunile de dermatită atopică nu vor întârzia să apară.

Să nu uităm că e bine ca părinții să contacteze medicul pediatru dacă cel mic prezină leziuni suspecte care refuză să treacă în 24 de ore, ba din contră, se extind, sunt însoțite de roșeață, mâncărimi, umflarea pielii, modificarea temperaturii etc.

Soarele și acțiunea razelor lui

Soarelele vine cu bune și rele, însă ambele efecte trebuie gestionate prin cuvântul „moderație“.

Părinții trebuie să realizeze că în copilărie ne luăm doza de ultraviolete, care are efect cu bătaie lungă în viața de adult asupra mult temutului cancer de piele.

E adevărat că vitamina D este prezentă în pie­le sub o formă precursoare și va fi activată de ultraviolete, atunci când pielea este expusă la lumina soarelui. Ân plus, expunerea la lumina soarelui stimulează creierul să secrete un hormon numit serotonină, asociat cu stimularea stării de bună dispoziție, calm și concentrare.

Însă, dacă soarele este puternic, se impune purtarea cremelor cu factor de protecție pe zonele expuse. Pe lângă cancerul de piele și arsurile solare, este important să reținem faptul că razele UV pot reduce eficacitatea sistemului nostru imunitar, crescând riscul de îmbolnăvire. Este bine să învățăm cum să monitorizăm această expunere, prin dispozitive inovative, cum ar fi testerul de ultraviolete Sunmeter (despre care puteți afla mai multe pe www.sunmeter.eu), pentru a ști când să aplicăm un nou strat de cremă cu SPF sau să ne retragem la umbră.

Dermatita atopică

Este o boală marcată de prurit și zone inflamate. Leziunile generate de dermatită sunt mai întâlnite la bebeluși și la copiii mici, la nivelul feței, în interiorul coatelor și în zona din spatele genunchilor. La o parte din copii, dermatita atopică dispare pe măsură ce sistemul imunitar se maturizează și persistă doar la o parte dintre adulți. Controlul acestor leziuni se face prin antihistaminice, evitarea factorilor alergeni, aplicarea de creme diverse cu efect hidratant, chiar și loțiuni cu cortizon, apă termală etc.

Iritația de scutec

Majoritatea micuților suferă de iritația sau dermatita produsă de scutec cel puțin o dată înainte să învețe să facă la oliță. Dermatita de scutec provoacă senzație de arsură, disconfort și roșeață pe zonele pielii care intră în contact cu scutecul.

O bună hidratare a zonelor intime, folosirea cremelor, schimbarea frecventă a scutecelor, folosirea șervețelelor umede pot asigura o bună prevenție a acestor iritații. Mămicile de fetițe trebuie să fie atente la vaginita de scutec – din cauza purtării scutecului încărcat cu materii fecale, acestea pot pătrunde în interiorul vaginului, generând o infecție la acest nivel, ce se poate complica și cu cistită, dacă infecția se extinde la nivelul uretrei (orificiul urinal). O astfel de infecție impune vizita la medic!

Dermatita seboreică

Eczema seboreică este o boală a pielii și scalpului ce generează roșeață, zone cu cruste și mătreață pe scalp, față, piept și spate. Și suga­rii o pot prezenta, chiar în primele câteva săp­tămâni de viață, dar le dispare treptat, în mai multe săptămâni. Dacă persistă, dermatologul poate recomanda copilului sau adolescentului să renunțe la alimentele cu gluten și la cele mult sau intens prelucrate industrial și să opteze pentru o dietă cât mai sănătoasă.

Varicela

Cunoscută și ca „vărsat de vânt“, varicela este caracterizată de bășicuțe roșii care provoacă mâncărimi și care apar pe tot corpul, provocate de o infecție cu un virus zosterian. Boala este extrem de contagioasă. Trebuie să se evite scărpinarea și ruperea bășicuțelor, care generează cicatrici. Prevenirea bolii se poate face cu vaccin, însă protecția nu este garantată 100%, doar că limitează manifestarea – în loc de sute de leziuni, numărul se reduce la zece-cinci­sprezece, sunt reduse și febra, mâncărimile și evident riscul de cicatrici generat de leziuni. Odată infecția contractată, la scăderea imunității copilul sau adolescentul poate prezenta o leziune de tip zona zoster, care necesită același tratament antiviral local cu acyclovir și sistemic (Acyclovir, Brival, Valtrex etc).

Rujeola

Este o infecție (numită și pojar) cauzată de un virus care se dezvoltă în celulele din mucoasa gâtului și plămânilor. Este o boală foarte contagioasă, care se răspândește prin aer ori de câte ori o persoană care este infectată strănută sau tușește. Dacă nu este tratată, rujeola poate duce la complicații: otite (infecții ale urechii), pneumonie și encefalită.

Negii

Sunt mici umflături apărute pe piele, cauza­te de papilomavirusul uman (HPV sau human papillomavirus). Negii sau verucile sunt excrescențe rotunde, nedureroase, care se formează pe piele și nu sunt în general periculoși, deși sunt inestetici și contagioși. Pot apărea în spațiile interdigitale, pe degete sau pe tălpi. |n general dispar spontan, însă răspund și la anumite tratamente topice care includ manevre de crioterapie (dispozitivele se găsesc în farmacii) sau intervenție laser (în cabinetele medicale).

Acneea la pubertate

Termenul de „erupție“ este folosit pentru a descrie toate formele de acnee, dar și porii înfundați, atribuite producției de sebum în exces, bacteriilor, firelor de păr crescute sub piele etc.

Acneea este asociată cu fluctuațiile hormonale din anii adolescenței. Subtipurile de acnee din aceste două categorii (inflamatorie și non-inflamatorie) includ punctele negre, albe, papulele, pustulele, nodulii și chisturile.

În cazul leziunilor închise pot fi eficiente terapiile locale de tipul microdermabraziune, exfoliere delicată, peeling ușor cu acizi din fructe, pudre sau soluții cu efect astringent. |n cazul variantelor mai complicate, cu potențial de extindere și leziuni mai mari, pot fi eficiente soluțiile cu retinoizi, terapiile cu LED (lumina „rece“ albastră). |n orice caz, pentru ten trebuie găsită o soluție ideală de hidratare permanentă, fără a astupa porii. Purtarea cremelor și soluțiilor de make-up cu factor de protecție este esențială pentru evitarea hiperpigmentării zonelor lezate.

Urticaria la copii

De obicei, urticaria înseamnă pete pe piele, care pot fi nu doar roșii, ci și roz sau de culoa­rea pielii, ieșite în relief, iar uneori copilul simte că aceste zone dor sau îl ustură, cum ar fi pe interiorul brațelor sau coapselor, pe burtică, piept etc. În majoritatea cazurilor, urticaria e cauzată de o reacție alergică la un medicament sau la un aliment – cum ar fi ouăle, căpșunele, vinetele, alunele, crustaceele – sau de o reacție la un factor iritant din mediu precum mătreața din blana animalelor, înțepături de insecte, diverse plante, polen, mucegai ori penicilină sau alte medicamente.

Se ameliorează prin evitarea factorului provocator și cu ajutorul tratamentului cu antihistaminice (sistemic) și local, cu soluții mentolate și pudrate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și:

Ce și cât mănâncă Oana Cuzino într-o zi

Dr Oana Cuzino: Ce analize periodice trebuie să facem pentru monitorizarea sănătății

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton