„Cale regală nu există: trebuie să mănânci sănătos și să ai deprinderi sănătoase, ca să nu te îmbolnăvești”, spune Morgan Spurlock, regizorul documentarului Super Sized Me.
Odietă zilnică bazată pe alimente bogate în grăsimi și carbohidrați, spre exemplu, te-ar îmbătrâni înainte de vreme. În plus, ți-ar putea cauza, în scurt timp, probleme grave de sănătate. În schimb, o alimentație echilibrată ar putea fi cheia unei vieți sănătoase și fericite. Totul este să știi ce ingrediente să alegi și cum să le prepari, pentru a fi și gustoase, dar și sănătoase.
Tranziția de la o alimentație care să îți facă bine nu trebuie să fie chinuitoare. De fapt, e suficient să urmezi câțiva pași simpli și vei reuși. Poți fi absolut sigură că mănânci sănătos atunci când:
Alimentele prăjite au o savoare inconfundabilă. Din păcate, sunt, totodată, printre cele mai nesănătoase. Potrivit unui studiu realizat de German Institute of Human Nutrition, un consum susținut de cartofi prăjiți, spre exemplu, determină în mod sigur creștere în greutate. În plus, concluziile cercetătorilor belgieni atestă faptul ca în cartofii prăjiți se găsesc substanțe carcinogene numite acrilamide și acroleine. Alte studii medicale asociază consumul de mâncăruri prăjite cu apariția maladiilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2.
Din fericire, există o soluție prin intermediul căreia te-ai putea bucura în continuare de gustul bun al alimentelor prăjite, fără să te mai expui unor astfel de riscuri de îmbolnăvire. Tot ce ai avea de făcut ar fi să folosești un astfel de aparat de ultimă generație, care funcționează ca un cuptor cu inducție și gătește alimentele cu foarte puțin ulei.
De fapt, uleiul va deveni mai degrabă un condiment. Pentru a prăji 700-800 g de cartofi, nu vei mai folosi un sfert de sticla de ulei, ci doar o lingura. Iar asta înseamnă mai puține calorii consumate și mai puține substanțe nocive acumulate în organism.
Consumi cel puțin un fruct sau o legumă, la fiecare masă
Alimentația bazată pe legume și fructe este singura care ține medicul la distanță, potrivit unor studii recente. Printre bolile pe care le-ai putea preveni, punând zilnic pe farfurie legume și fructe, se numără cele cardiovasculare, diabetul de tip 2 și cancerul. Totodată, consumul de legume și fructe te va ajuta să te menții tânăra. E un efect pe care shaorma nu îl are, indiferent cât de gustoasă ar fi.
Uite care ar fi cea mai eficientă metodă de a introduce legumele și fructele în alimentația, potrivit dr. Lisa Young, profesor de nutriție la Universitatea din New York și autoare a volumului The Portion Teller Plan.
„De principiu, piramida alimentelor recomandă 9 porții zilnice de legume și fructe. Se pare, însă, ca o contabilizare a alimentelor consumate poate deveni împovărătoare, pentru anumite persoane. Pentru început, ai putea, deci, să te asiguri că vei consuma, la fiecare masă, cel puțin o legumă sau o fructă”, spune dr. Young. Asta ar putea însemnă, spre exemplu, să mănânci o banana, la micul dejun și o roșie, împreună cu sandvișul de la prânz. E atât de simplu.
Ai putea aplica și așa-numită regulă a jumătății. Potrivit acesteia, legumele ar trebui să reprezinte 50% din porția de mâncare de la prânz și tot 50% din cea servită la cină. Dacă reușești să îți echilibrezi meniul în acest mod, nu vei fi doar mai sănătoasă, ci vei reuși chiar să slăbești.
„Fiecare porție de legume are de 3 sau 4 ori mai puține calorii decât una de mâncare gătită”, spune dieteticianul Dawn Jackson Blatner, purtător de cuvânt al American Dietetic Association.
Îți planifici deștept gustările
Dacă vrei să te bucuri de beneficiile unei alimentații sănătoase, n-ar trebui să te înfometezi. Șansele să poți aborda rațional problema următoarei mese – atunci când ești copleșită de foame – sunt destul de mici.
Soluția eficientă ar fi să ai tot timpul la îndemână o gustare sănătoasă. Ar putea vorba despre un fruct, un baton de cereale sau un iaurt mic, semi-degresat. Sau dacă ai chef de o gustare puțin mai bogată în calorii, câteva felii de brânză guda sau o mână de alune. Consuma-le, totuși, și pe acestea, cu moderație.
„Lactatele bogate în grăsimi, printre care se numără și brânza, trebuie consumate cu precauție. Ca să previi înfundarea arterelor și creșterea în greutate, ideal ar fi să nu mănânci mai mult de 30 grame pe zi. E valabil și in cazul alunelor”, apreciază Dawn Jackson Blatner.
Ca sa fii sănătoasă ar putea fi nevoie să faci diverse schimbări în alimentația ta zilnică. Din materialul de mai sus poți afla cum să reușești, în fiecare zi, să pui pe farfurie doar alimente care sunt deopotrivă gustoase și sănătoase