Dragostea poate fi descrisă în multe modalități. Mulți psihanaliști au încercat să descrie acest sentiment de la Sigmund Freud până la Abraham Maslow sau Theodor Reik.
Grecii antici foloseau patru cuvinte pentru a descrie dragostea în funcție de felul în care era indusă aceasta: Eros, Agape, Philia și Storge. Pornind de la aceste descrieri psihologul canadian John Alan Lee a elaborat o teorie în 1973 conform căreia ar exista 6 tipuri de relații.
Relația Eros
Acest tip de relație este condusă de o pasiune de necontrolat și dorință pentru celălalt. O persoană se îndrăgostește de aspectul celeilalte și este vrăjită de ea. Numită după zeul grec Eros, este tipul de relație care se bazează pe dorința. Exemplul perfect de astfel de relație este Romeo și Julieta.
Acest tip de relație este marcată de altruism și sacrificiu. Este o uniune în care unul dintre parteneri se sacrifică pentru bunăstarea și fericirea celuilalt pentru că îl consideră un dar în viața sa. Exemplul perfect pentru o astfel de relație este legătura din cartea “Darul magilor” – O. Henry.
Acest tip de relație este una caracterizată de joc și joacă. Cei doi nu nu gândesc la despărțire ca la un sfârșit, ci ca la un nou început pentru a-și găsi alt partener. Loialitatea și devotamentul nu caracterizează o astfel de relație. Exemplul perfect pentru o astfel de relație este legătura din cartea “Legături primejdioase” – Choderlos de Laclos.
Relația Storge
Când vorbim de o astfel de relație ne gândim la relația în care cei doi sunt foarte buni prieteni și ajung mai târziu să aibă o relație de dragoste. Este o relație bazată de acceptare, prietenie și familiaritate. Exemplul perfect pentru o astfel de relație este legătura din filmul “Când Harry a întâlnit-o pe Sally”.
Relația Pragma
Pentru unele cupluri, dragostea se bazează pe emoții și sentimente. Pentru acest tip de cuplu, practicalitatea și pragmatismul sunt esențiale. Motivele lor de a rămâne împreună sunt calculate și puse în balanță. Exemplul perfect pentru o astfel de relație este legătura din filmul Titanic dintre Rose și Cal.
Relația Mania
Obsesia, psihopatia, dependența și posesivitatea caracterizează acest tip de relație. Unul dintre parteneri poate ajunge să fie chiar violent și instabil mental. Exemplul perfect pentru o astfel de relație este legătura din filmul “Atracție fatală”.