În timpul nopții, organismul uman trece prin cinci stadii ale somnului, la un interval cuprins între 90 și 110 minute. De asemenea, când dormim, visăm de trei până la cinci ori, pe seară.
Cele cinci stadii ale somnului se pot distinge prin schimbări la nivelul activității cerebrale, măsurate cu ajutorul electroencefalogramei. Primul stadiu debutează cu o stare de oboseală care te ajută să treci de la starea de conștiență la cea de reverie și care este urmată de somnul superficial, după care de două etape de somn adânc. Activitatea creierul tău devine mai lentă, la fel și respirația, iar temperatura corpului îți scade și nu vei fi prea ușor de trezit. În ultima etapă, creierul își recapătă actvitatea, aceste acțiuni semănând cucele din peroiada în care creierul este activ, moment în care intri în stadiul somnului cu mișcare rapide a ochilor (REM), coincizând cu momentul în care au loc visurile profunde.
Toate aceste cicluri se repetă de câteva ori pe noapte, iar stadiul REM crește ca durată de la un stadiu la altul.
Stadiul 1: 1-7 minute
Primul ciclu de somn are rolul doar de a te deconecta; pleoapele devin grele, iar capul este la fel. În timpul acestei stări de somnolență ești ulor de trezit, iar creieurl încă mai are activitate. Activitatea electrică de pe monitorul aparatului de electroencefalogramă începe să scadă, iar undele corticale devin mai înalte și mai ascuțite. Pe măsură ce se repetă acest ciclu pe perioada somnului, tu intri și ieși și starea de jumătate adormit, jumătate treaz.
Stadiul 2: 10-25 de minute
După câteva minute activitatea creierul tău încetinește și mai mult, și te cufunzi într-o stare de somn superficial. Pe motnitorul aparatului de electroencefalogramă, stadiul este caracterizat de tranfer spre somnul profund, iar undele corticale se măresc și se succed la intervale mai mici. În acest stadiu ochii devin inerți, însă tot ești ușor de trezit.
Creierul tău intră în această fază în modul de somn moderat. Această etapă este urmată de somnul profund. Undele de pe aparatul EKG se succed la intervale tot mai mici. Pe măsură ce te adâncești în acest stadiu, devii tot mai greu de trezit.
Stadiu 4: 20-40 de minute
Există încă dezbateri în legătură stadiile 3 și 4, oamenii de știință având păreri împărțită. Conform unora, cele două etape nu diferă în nici un fel și că fac parte din aceeași fază, alții susțin că sunt două stadii separate. Stadiul 4 este cel mai profund dintre toate, iar timpul acestei perioade ești foatre greu de trezit. Undele Delta indicate de aparatul EKG arată linii înalte și rare, iar respirația revine mai lentă. De asemenea, bătăile inimii se răresc, lucru care poate conduce la sforăit.
După somnul profund, creieurl începe încet să revină la ”viață”. Activitatea de pe aparatul EKG arată unde la fel de dese și ascuțite ca atunci când creierul este activ. În această perioadă domri profund și încep visele. Mușchii îți sunt parțial și temporar paralizați, iar ochii marchează o mișcare înainte-înapoi, ceea ce dă și numele acestei etape: ”faza ochilor care se mișcă rapid” (REM).