Ce legătură există între banane și cancerul de piele

.
Bananele sunt fructe care, în ciuda unui indice glicemic mai mare în comparație cu alte alimente, sunt extrem de sănătoase. 

Sursă importantă de potasiu, bananele ne dau energia de care avem nevoie zilnic, iar consumul lor regulat ne ajută să ne ținem sub control tensiunea arterială. Potasiul conținut de banane este extrem de bun, de asemenea, pentru sistemul osos. Consumate în special de femei, bananele pot preveni boli grave cum ar fi osteoporoza.

Se știe faptul că două banane ne ajută să facem față unui antrenament de o oră și jumătate: sunt tonice și mineralizante și conțin trei tipuri de zahăr: zaharoză, fructoză și glucoză. Aceste fructe mai sunt bogate în triptofan, un tip de proteină pe care organismul o transformă în serotonină, unul dintre hormonii fericirii, care ne ajută să combatem despresia.

Pe lângă toate aceste beneficii aduse sănătății, bananele sunt extrem de utile pentru oameni de știință în cercetare. Experții au descoperit că o enzimă pe care o conține coaja de banană se află și în pielea umană. Informațiile i-au ajutat pe specialiști să stabilească o legătură cu cancerul de piele, datorită căreia, pe viitor, ar putea fi eliminată biopsia. Așadar, această descoperire științifică ar putea duce la găsirea unei metode noi și non-invazive de detectare a cancerului de piele, iar biopisa pielii ar putea fi eliminată din seria de analize necesare pentru cancerul de piele.

Citește și: Cum te ajută bananele să fii mai frumoasă?

Este vorba despre tirozinază, enzima care produce pete maronii atât pe coaja de banană, cât și pe pielea umană. Conform cercetărilor realizate sub coordonarea doctorului Hubert Girault, de la Laboratorul pentru Electrochimie analitică și fizică, din Elveția, atunci când tirozinaza nu funcționează așa cum trebuie se produce o disfuncție a melaninei – substanța responsabilă pentru pigmentarea pielii. Această disfuncție se manifestă prin pete maronii, pete care sunt similare, atât din punct de vedere al culorii, cât și al mărimii, și la oameni, și pe banane.

Analizând modul în care s-au dezvoltat petele maronii pe coaja de banană, cercetătorii au putut face o paralelă înte modul în care acestea apar și se răspândesc pe coaja de banană și cel în care se răspândesc pe pielea umană. Aceste paralele i-au ajutat pe oamenii de știință să tragă o serie de concluzii legate de pigmentarea și răspândirea petelor și un anumit stadiu al cancerului.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci două banane pe zi

Potrivit descoperirilor, în stadiul I al cancerului, nivelul și răspândirea tirozinazei nu sunt vizibile, situația schimbându-se în stadiile II și III. În funcție de aceste informații,  specialiștii au putut măsura cantitatea de tirozinază prezentă în piele și modul în care este aceasta distribuită. Astfel, experții pot stabili stadiul de cancer de piele în care se află o persoană.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton