Ce faci când afli că ai un copil gay?

.
Un subiect delicat, despre care se știu puține lucruri și despre care se vorbește încă în șoaptă și cu rușine. Este momentul să dăm prejudecățile la o parte și să ascultăm sfaturile psihologului Carmen Moldoveanu despre toleranță, comunicare și acceptarea propriului copil, indiferent de sexualitatea acestuia.

Așteaptă-te să primești vestea ca un șoc, chiar dacă te afli printre acele persoane deschise la minte și te bucuri de un grup divers de prie­teni. Ca în cazul oricărui șoc psihologic, prima reacție va fi cea de negare. Fie îți spui că este doar o fază temporară, ce ține de nonconfor­mismul vârstei, și peste o vreme copilul tău se va răzgândi, fie refuzi să te gândești la subiect și la orice fel de consecințe. Această etapă este normală, singurul risc fiind să-i transmiți copilului că nu-l iei în serios și îi desconsideri problemele.

Amintește-ți că homosexualitatea nu este strict legată de sexualitate, așa cum sugerează cuvântul. De cele mai multe ori, pe lângă atracția față de persoane de același sex, apar și trăsături de personalitate diferite. Fără a încerca să simplificăm, cele mai evidente trăsături sunt sensibilitatea în cazul băieților și independența în cazul fetelor. Drumul în viață al unui tânăr homosexual poate fi influențat mult mai mult de structurile sale psihice decât de partenerii de cuplu.

Dacă simți cum propriul tău copil devine un străin, nu te îngrijora prea tare, căci este doar o etapă. Trăsătura nou descoperită pare să pună sub semnul întrebării toate percepțiile anterioare, făcându-te incapabil o vreme să relaționezi normal. Ca să depășești cât mai repede această fază delicată, găsește-ți timp și reflectează la tot ce știi despre copilul tău, trecând în revistă cât mai multe amintiri de când a apărut în viața ta, atât plăcute, cât și dificile. Momentul prezent este astfel integrat în ansamblul unei relații apropiate și importante și, cu timpul, este acceptat. Copilul tău este o singură persoană, acea persoană dragă și familiară care a crescut alături de tine.

cuplu-gay

Sexualitatea este un subiect despre care nu se vorbește deschis. Informează-te în le-gătură cu homosexualitatea, în caz că nu ai fost interestat de acest lucru în trecut. Descoperă perspectivele medicale și psihologice recente și citește biografiile unor persoane cunoscute care au mers pe acest drum. Ca în orice categorie umană, și aici vei găsi persoane simpatice și persoane antipatice. Așa cum există actori care îți plac și alții care îți displac sau chelneri care îți înseninează ziua, față de alții care te scot din minți, și homosexualii pot fi de multe feluri. Doar prejudecățile ne fac să-i punem pe toți în aceeași oală și să fim tentați să-i respingem, așa cum am putea proceda cu blondele, musulmanii, politicienii, fotbaliștii. Prejudecățile sunt extrem de puternice, din cauza tabuurilor legate de sexualitate. Sexualitatea este un subiect despre care nu se vorbește deschis și care este supus multor reguli de netrecut. Deși societatea noastră nu mai este în aparență o societate religioasă, iar sexul în afara căsătoriei este considerat firesc, influențele religioase sunt încă foarte puternice și puține cupluri își discută deschis preferințele sexuale și nemulțumirile. Încă învățăm, ca societate, că sexu­ali­tatea este doar un comportament și că se află în limitele normalității, atât timp cât este liber consimțită de toți adulții implicați și res-pectă normele de bază de igienă și siguranță. Chiar denumirea „homosexual“ este greșită, căci sugerează că o persoană este definită de sexualitatea ei pe planul identității. Societatea noastră, tradiționalistă, refuză discuțiile des­chise pe tema homosexualității și pune un stigmat asupra oricui este diferit. Petiția pentru familia tradițională și ideile promovate de orele de religie din școală sunt obstacole în calea unei libertăți sexuale sănătoase.

Vei simți un amestec de emoții intense. Da­că ești, la rândul tău, o persoană tradiționa­listă, vei simți un amestec de emoții intense, majoritatea neplăcute, și vei avea tendința să te consideri o victimă, întrebându-te de ce ți se întâmplă tocmai ție una ca asta, având fantasme nesfârșite în care te simți umilit și arătat cu degetul de ceilalți. Amintește-ți că nu este vorba în primul rând de viața ta, ci de cea a copilului tău și că lui îi revine sarcina de a învăța să își facă propriile alegeri, chiar dacă astfel este dezaprobat de societate sau de prieteni. Este posibil să fii asaltat de sentimente de vinovăție, gândindu-te că nu ai fost un părinte bun, de vreme ce copilul tău este diferit de ceilalți. Poți fi furios pe tine, îți pot trece prin minte reproșuri și acuzații la adresa ta. Te poți gândi câte lucruri ai fi putut face diferit,dacă ai fi fost mai puternic sau mai înțelept.

S-ar putea să ai simpatie și compasiune față de copilul tău, dar să nu știi cum să-l sprijini în această perioadă a vieții lui. Nu este bine să eviți subiectul de teama de a nu face gafe sau
dintr-o timiditate exagerată. Această atitudine poate să pună o distanță nedorită în relația voastră și să transmită indiferență sau lașitate. Oricât de greu ți-ar fi, exprimă-ți gândurile și emoțiile. Pune întrebări și fii interestat de cum s-a schimbat viața copilului tău în ultima vreme. Oferă-i posibilitatea de a vorbi cu un psiholog dacă este deschis și el către acest tip de interacțiune. Dacă refuză, spunând că un străin nu l-ar putea înțelege, rămâi aproape de el așa cum poți, mai ales dacă relația voastră a fost apropiată până acum. Dacă cineva îl poate susține în momentele mai dificile, atunci
tu ești această persoană. Informează-te singur, vorbește tu cu un psiholog și fii pregătit pentru momentele când copilul tău va apela la tine. Dacă îi vei transmite acceptarea ta și îi vei da suficient timp și spațiu, va veni cu siguranță către tine în momentele dificile. (de Carmen Moldoveanu)

Sfaturile psihologului

  1. Ascultă-l pe copilul tău cu atenție, oferă-i un spațiu în care să poată să-și deschidă sufletul în fața ta fără să se simtă judecat. Dacă poți face acest lucru, oricât de greu ți-ar fi să-ți ascunzi emoțiile de frică sau furie, va e-xista o șansă să te asculte și el pe tine. Dacă începi imediat să îl critici sau să îi oferi sfaturi de viață, îl vei îndepărta și relația voastră va suferi mult.
  2. Nu îi spune niciodată „Cum ai putut să-mi faci una că asta? Ce o să zică lumea?“. Arată-i că te îngrijorezi în primul rând în legătură cu binele lui și că este important pentru tine să îi fie lui bine.
  3. Informează-te de la surse de încredere în legătură cu homosexualitatea, cauzele și consecințele ei. Vorbește cu un psiholog, dacă îți e greu să accepți acest fapt și îți dai seama că îți e frică de propriul tău copil și nu știi cum să vorbești cu el.
  4. Nu vorbi cu ceilalți membri ai familiei despre ceea ce ți-a spus copilul tău, chiar dacă ai cele mai bune intenții și cauți sprijin. Lasă-l pe el să vorbească cu ceilalți atunci când se simte pregătit. Respectă-i intimitatea, pentru a nu-i pierde încrederea.
  5. Nu pretinde că știi cum se simte dacă nu ai fost vreodată în si­tuația lui. Doar pentru că îți imaginezi cum se simte și te consideri o persoană empatică, nu înseamnă că ești aproape de adevăr.
  6. În cazul în care vrei să vorbești cu el și să-l ajuți să conștientizeze anumite aspecte care i-ar fi de folos, nu te grăbi. Fă pași mici, cu răbdare, căci, dacă se simte presat, nu va putea auzi ceea ce vrei să îi transmiți.
  7. Fii mândru dacă propriul tău copil poate să îți spună direct aceste informații despre viața lui intimă. Asta înseamnă că l-ai crescut în așa fel încât știe că îl respecți necondiționat și că l-ai învățat curajul de a-și susține alegerile făcute în viață.

Citește și – Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le comiți atunci când faci sex

Citește și – Ce înseamnă dacă te sărută pe frunte

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton