Ministerul Sănătății a anunțat că țânțarii care transmit virusul Zika se află și pe teritoriul României, așa că trebuie să știi mai multe despre acest agent patogen care a panicat o lume întreagă.
Virusul Zika se transmite prin înțepături de țânțar și a fost descoperit în 1947, într-o pădure din Uganda. Primul caz de boală a apărut în 1952, iar de atunci au izbucnit epidemii în Africa, Sudul Asiei și Insulele din Pacific. Virusul Zika a devenit o problemă globală în 2016, când Organizația Mondială a Sănătății l-a declarat urgență medicală de interes internațional, avertizând că se va răspândi și în zone în care nu a mai existat până acum.
Semne că ai virusul Zika
Cei mai mulți oameni infectați cu virusul Zika nu știu că au boala, pentru că nu au simptome, potrivit cdc.gov. În alte cazuri pot apărea febră, iritații ale pielii, dureri articulare, conjunctivită, dureri musculare sau migrene. Perioada de incubație a virsului nu se cunoaște cu exactitate, dar specialiștii cred că este între câteva zile și o săptămână.
Boala nu este gravă, iar simptomele durează între câteva zile și o săptămână. Nu este nevoie de spitalizare și în cazuri foarte rare survine decesul. Din această cauză, foarte multe persoane nu își dau seama că au virusul Zika.
Agentul patogen rămâne în sângele unei persoane infectate aproximativ o săptămână și îi dă imunitate, astfel că nu se mai poate îmbolnăvi altă dată. O situație complicată poate apărea în rândul femeilor însărcinate, pentru că virusul poate fi transmis și copilului, iar infecțiile în rândul nou-născuților pot provoca complicații.
În timpul epidemiilor din Brazilia, din 2013 și 2015, autoritățile sanitare au observat complicații neurologice și auto-imune, după această boală. Astfel, a existat o creștere a cazurilor de sindrom neurologic Guillain-Barré ce a coincis cu infecțiile cu virusul Zika, precum și un număr ridicat de copii născuți cu microcefalie, o malformație congenitală care ar putea fi legată de același agent patogen.
Infecțiile cu Zika sunt diagnosticate pe baza simptomelor și a faptului că bolnavul a mers în zonele în care există virusul. Te poți proteja de boală doar dacă ții țânțarii departe de tine. Dacă virusul Zika ajunge în organism, nu ai nevoie de tratament, însă trebuie să te odihnești, să bei lichide și să tratezi febra și durerea cu medicamentele care se iau în mod normal în aceste situații. În prezent, nu există vaccin împotriva acestei boli.