Ce este șalazionul, boala de care suferă Irina Columbeanu

.
Monica Columbeanu a anunțat, recent, pe rețelele sociale, că Irinuca, fiica ei și a lui Irinel Columbeanu, suferă de șalazion și are nevoie de o operație.

Ce este șalazionul

Șalazionul este un blocaj al glandelor sebacee aflate chiar sub baza genelor. Atunci când produc un sebum prea consistent, ele se blochează și se inflamează. Apare, de cele mai multe ori, pe pleoapa superioară, dar poate apărea și pe cea inferioară.

La început, șalazionul poate să fie dureros, dar cu timpul devine o umflatură relativ nedureroasă, ce arată ca o mărgică pe pleoapă.

Șalazion sau ulcior?

Șalazionul nu trebuie confundat cu ulciorul, care este mai des întâlnit, mai ales la copii. Ulciorul este o infecție bacteriană a glandelor sebacee și apare atunci când pui des mâna murdară la ochi.

Așadar, diferența este aceea că ulciorul este infectat, iar șalazionul nu. Din cauza infecției, ulciorul produce inflamație pe întreaga pleoapă și o secreție lacrimară crescută. În cazul șalazionului, aceste lucruri nu apar.

Ce este șalazionul, boala de care suferă Irina Columbeanu

Cum se tratează șalazionul

Din păcate, nu există prea multe metode de tratament. Poți încerca să pui pe pleoapă comprese clade de 3 – 5 ori pe zi. Astfel, sebumul blocat se înmoaie și este eliminat mai ușor. Totuși, asta nu garantează că vei scăpa de șalazion.

Din fericire, șalazionul dispare singur după câteva săptămâni sau chiar luni, fără niciun fel de tratament. Totuși, e bine să fie văzut de un medic pentru a preveni complicațiile.

Dacă problema nu se rezolvă de la sine și există riscul de complicații, medicul poate recomanda o mică intervenție chirurgicală pentru a îndepărta șalazionul. Nu este deloc complicată, se face cu anestezi locală și, de obicei, incizia e făcută pe interiorul pleoapei pentru a evita cicatricile.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton