Dacă înainte era nevoie să-ți surprinzi partenerul în pat cu o altă persoană pentru a te convinge că te înșeală, iată că, în era internetului, situația se schimbă radical. Infidelitatea capătă o nouă definiție, mai corect spus, își lărgeste definiția clasică și capătă un sens în plus numit micro-înșelat, astfel făcându-se o diferență clară între infidelitatea tradițională și infidelitatea online.
Psihologul Martin Graff, profesor la Universitatea South Wales, susține că era modernă îți permite să fii infidel cu mai mare ușurință. Cu toate că a între a înșela în stil clasic și a înșela pe internet este o mare diferență, consecințele pot fi aceleași, declară acesta.
Cercetătorii definesc micro-înșelatul ca fiind interesul online acordat unei alte persoane și gesturile sunt catalogate undeva la limita între prietenie și flirt: „Poate fi ceva foarte simplu, precum aprecierea pozelor unei persoane pe Instagram, în mod repetat, sau comentând public pozele cuiva de pe Facebook. Multe dintre relațiile umane s-au mutat online”, susține psihologul Martin Graff.
Conform cercetătorilor, semnele micro-înșelării pot fi: adaugarea unui fost partener pe retelele de socializare, complimentele făcute online, trimiterea emoticoanelor care sugerează aprecierea, categorie în care intră inimioarele, florile, îmbrățisările, pupicii, sau salvarea în telefon a unei persoane sub alt nume. De asemenea, alte acțiuni care pot fi catalogate ca forme de înșelat digital includ: verificare cu frecvență mare a paginii de Instagram a unei persoane de sex opus sau inițierea unor conversații prin trimiterea mesajelor online fără ca partenerul să știe, eventual ștergerea ulterioară a acestora.
Practic, astăzi, grație internetului, o persoană poate urmări activitatea partenerului în mediul online și astfel își poate da seama dacă acesta este fidel sau nu. „Niciodată nu a fost mai simplu să monitorizezi comportamentul iubitului. Sunt atât de multe informații online pe site-uri ca Facebook și Instagram încât nici nu e nevoie să sapi foarte adânc”, a concluzionat psihologul Martin Graff.
Acest studiu a fost întărit și de afirmațiile anterioare ale altor cercetători care susțin că o discuție intimă cu o altă persoană în mediul online este semn de infidelitate. Pe de altă parte, un studiu anterior realizat în 2015 a punctat că activitatea intensă pe rețelele de socializare poate stârni gelozie din partea partenerului.