Spovedania înainte de Paşte – indispensabilă sau nu?

.

Pentru cei mai mulţi dintre enoriaşi, spovedania este, pe lângă post, un test important de trecut înainte de Paşte. Dar sunt şi credincioşi care nu ţin ritualul confesiunii…
 …iar asta nu din cauza apatiei în urma postirii, ci pentru că nu cred în confesiunea în faţa preotului.

Spovedania nu este nicidecum obligatorie, aşa cum o ştim cu toţii, dar faptul că unii preferă să se confeseze mai degrabă în faţa prietenilor decât la biserică arată că există şi alte motive decât teama de ruşine.

Te ajută într-adevăr spovedania să te simţi mai „curat”? Iar dacă te decizi să mergi în faţa duhovnicului, mărturiseşti toate păcatele?

Iată ce au mărturisit cititoarele noastre în comunitate despre spovedanie, plăceri nevinovate şi păcate împărtăşite.

Motivaţia generală a celor care nu merg la spovedanie este că adevărata credinţă nu trebuie demonstrată la biserică; cât despre păcate, acestea pot fi mărturisite şi în intimitate, spune yrys.

„Poţi să-ţi mărturiseşti păcatele şi la tine acasă, direct lui Dumnezeu”, spune ea, adaugând că nu obişnuieşete să se spovedească la biserică. „Important este să le realizezi şi să îţi pară rău cu adevărat că le-ai săvârşit”, consideră ea.

„pe_lucia” nu crede în spovedania la biserică, pentru că nu are încredere în preoţi.
„Nu merg la biserică, nu cred în spovedanii, nu cred în preoţi”, spune ea, considerând, de asemenea, că „adevărată credinţa stă în intimitatea fiecăruia”.
 
Nici „autumn.rain” nu este adepta confesiunii în postul Paştelui, dar susţine că în cazul în care alegi să te spovedeşti unui duhovnic, este obligatoriu să mărturiseşti toate păcatele. Pe de altă parte, nici tehnica spovedaniei nu pare să fie foarte eficace, iar preoţii tratează adesea cu superficialitate confesiunea credinciosului.
 
„Cred că preoţii nu prea îşi dau interesul. Am auzit că unii din ei nu te lasă să spui tu, ci te întreabă câteva lucruri că să scape mai repede. Deci, mai bine stau liniştită acasă sau şi mai bine încerc să-mi repar greşelile făcând ceva concret”, conchide autumn.rain.

Andutza123, în schimb, crede în puterea confesiunii şi vorbeşte despre cum ne ajută spovedania la nivel mental, povestind că după spovedanie s-a simţit ca şi cum „pierduse o povară de două tone”.

„Îmi aduc aminte că mergeam să mă spovedesc şi, chiar dacă nu mărturiseam mare lucru, mă simţeam extrem de uşurată, ca şi cum pierdusem o povară de două tone”, mărturiseşte ea.

Consideră însă că spovedania nu este o alternativă valabilă doar în perioada sărbătorilor, ci ori de câte ori simţi nevoia să te confesezi. Admite însă că „degeaba îi mărturisesc preotului că fac sex fără să fiu căsătorită, dacă nu o regret şi o să o fac în continuare”.

„diamondsand” este convinsă că „la preot trebuie să mergi să spui toate păcatele, fără ruşine”.

„Nu există selecţie – „îi spun asta că nu e chiar rău, asta nu-i mai spun că mă fac de ruşine”. Trebuie să te decizi; ori te duci şi te confesezi total, ori stai acasă, pentru că nu este o obligaţie”, adaugă ea.

Deşi crede foarte mult în puterea confesiunii la biserică, Betuca nu se spovedeşte înainte de Paşte, pentru că, spune ea, „nu este corect să mă chinui să ţin post o săptămână, să mă spovedesc şi împărtăşesc şi apoi să mă duc să mănânc doi mici când încă sunt în post”.

La fel ca diamondsand, şi ea este de părere că spovedania presupune să recunoşti toate păcatele, altfel, păcătuieşti la fel şi prin omisiune.

„Cred foarte mult în puterea spovedaniei şi împărtăşaniei, dar trebuie făcute cu grijă şi mai ales credinţă. Decât să faci mai multe păcate mai bine stai acasă şi te rogi în liniştea şi în credinţa ta”, cred ea.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton