Ce alimente sunt interzise pe caniculă

.

Ne mai aşteaptă câteva zile de caniculă în vara aceasta, aşa că trebuie să avem încă grijă la ceea ce mâncăm. Iată sfaturile unui medic specialist în nutriţie!
Ce este bine să consumi în aşa fel încât să nu ai probleme din cauza căldurii? Medicul specialist în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, dr. Ciprian Constantin, te învaţă ce să alegi pentru a te hrăni şi hidrata corect la temperaturi ridicate.
Vânzătorii ambulanţi te ispitesc cu fel şi fel de produse tentante, dar majoritatea sunt total nesănătoase. Sucuri carbogazoase, chipsuri, gogoşi, îngheţate, mere caramelizate sau sendvişuri, consumate singure sau în combinaţie cu altele, îţi pot cauza indigestii, arsuri la stomac, stări de greaţă sau alergii. Află, deci, de ce să te fereşti şi cu ce să înlocuieşti!

Alimente cu grăsimi

Alimentele cu grăsimi (slănină, carne grasă, brânză grasă) solicită un efort suplimentar de digestie şi pot duce la o stare generală alterată, cu greţuri şi vărsături. Este absolut necesar să apelaţi la medic imediat!

Condimente

Prin efectul iritativ, condimentele pot produce grăbirea tranzitului intestinal, consecutiv cu diaree şi accentuarea deshidratării. Apa proprie organismului este folosită şi la procesele metabolice de „detoxifiere” a acestor substanţe.

Cafea

Este un diuretic uşor, însă asocierea unui consum excesiv cu aport hidric deficitar şi cu căldura excesivă de pe plajă poate duce la deshidratare cu senzaţie de vertij ortostatic (ameţeală la ridicarea în picioare), transpiraţii reci etc. Acestea sunt şi un mod al organismului de a contracara efectele deshidratării pe tensiunea arterială.

Alimente perisabile

Lactatele, prăjiturile etc. se degradează foarte repede la expunerea solară prin germenii care sunt favorizaţi să se înmulţească la temperaturi mari: Salmonela, Escherichia Colli, stafilococi, streptococi şi alţi germeni care provoacă afecţiuni digestive grave.

Alcool

Contrar a ceea ce se crede (mai bei o bere, un vin rece etc.), consumul unor băuturi alcoolice vara duce la accentuarea deshidratării prin procesele metabolice pe care le iniţiază, dar şi prin vasodilataţie. Vasodilataţia produsă de alcool duce la o accentuare a transpiraţiei şi a pierderilor de lichide, minerale etc.

Apa foarte rece

Poate duce la o reacţie vagală cu vasoconstricţie generalizată şi senzaţie de durere de cap, ameţeală, vărsături, dar şi la amigdalite, faringite etc., care apar din cauza unei vasoconstricţii locale. Ideal ar fi ca apa să fie băută la o temperatură de confort pentru organism (apa este percepută rece la 20-22°C), în cantităţi mici şi repetate. Apa necesară pentru rehidratare poate ajunge până la 3-4 litri/zi, compensând pierderile mari prin transpiraţie.

Ce AI voie să consumi pe caniculă

… apă minerală plată
Apa are un rol important în rehidratarea organismului expus la razele solare,
căldură şi diferenţe termice (cald, pe plajă, rece, în apă), dar şi în reconstituirea mineralelor pierdute prin transpiraţia intensivă sau chiar prin arsurile provocate de razele solare.
… fructe
Sunt un aliment excelent pe plajă, mai ales când efortul fizic prin lupta cu valurile şi înotatul suprasolicită organismul. Alimente uşor digerabile, fructele şi legumele sunt preferate la plajă, în primul rând pentru proprietățile lor hidratante, dar și datorită păstrării timp de 2-3 ore sub căldura soarelui.
… lactate
În zilele de plajă aduc un aport de calciu în condiţiile expunerii la soare şi a formării vitaminei D. Dezavantajul major al acestor produse lactate este perisabilitatea ridicată.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton