Există alimente anti caniculă? Ce mâncăm când e foarte cald? Ce alimente ar trebui să evităm pe timp de caniculă?
De obicei, pe timp de caniculă ne-am obișnuit să ne pierdem din apetit, ceea ce ne poate duce la o stare de moleșeală sau stare de leșin.
Alimente anti caniculă
Pepene
În afară că te hidratează, pepenele conține și licopen, un compus care te poate proteja de razele nocive ale soarelui. E sărac în calorii și poate fi consumat și rece și la temperatura camerei.
Cu un conținut de 80-95 % apă, salata este ușor de digerat și extrem de hidratantă pe timp de caniculă. E unul dintre cele mai sănătoasă alimente de consumat pe caniculă.
Fructele de pădure
Afinele, murele, zmeura, cătina, coarnele sunt fructe cu conținut mare de antioxidanți și fibre. Sunt ușor de consumat pe caniculă.
Ardeiul iute
Deși ne face să ne înfierbântăm, ardeiul iute este perfect ca aliment de consumat pe caniculă. Acesta ne face să transpirăm și, deci să ne răcorim.
Ce alimente evităm pe caniculă
Alcoolul
Alcoolul este diuretic, deci nu îl consuma pe caniculă pentru că te va deshidrata.
Carnea
De necrezut! Carne (chiar și cea făcută pe grătar) trebuie evitată pe caniculă. Organismul uman consumă foarte multă energie pentru a o digera printr-un proces de termogeneză.
Înghețata
Orice aliment rece și foarte rece este contraindicat pe perioada caniculei. Digestia unui aliment rece duce la creșterea temperaturii corpului pentru a compensa diferenței de temperatură dintre interiorul și exteriorul corpului.