Oricât de mult ai vrea să slăbești și să mănânci sănătos, este greu să stai departe de tentații. Vezi câte dulciuri ai voie să consumi pe zi, ca să nu îți pui în pericol silueta.
Zahărul adăugat în produsele procesate este considerat unul dintre cele mai periculoase ingrediente din dietă, potrivit authoritynutrition.com. Nu conține nutrienți, dar crește numărul de calorii pe care îl consumi și îți poate deregla metabolismul pe termen lung. Numeroase studii au arătat că zahărul crește riscul de îngrășare și boli precum obezitate, diabet de tip 2 și afecțiuni cardiovasculare. Nu înseamnă că trebuie să elimini zahărul definitiv, ci doar să consumi mai puțin.
Pentru a nu mânca foarte mult zahăr, trebuie să fii conștientă de diferența dintre zahărul procesat și cel natural, care se găsește în fructe și legume. Dacă vrei să slăbești, ar trebui să te mulțumești cu o banană și să stai departe de produsele procesate.
Care este cantitatea de zahăr recomandată
Trebuie să știi că fiecare organism este diferit, iar unele persoane pot mânca dulciuri fără nicio problemă, în timp ce altele se pot îmbolnăvi. În mod normal, specialiștii recomandă să consumi 100 de calorii din zahăr pe zi, care se găsesc în 25 de grame sau 6 lingurițe. Ca să îți faci o idee, o cană de cola conține 140 de calorii din zahăr, iar un baton de ciocolată cu alune, 120 de calorii din zahăr. Dacă ești sănătoasă, slabă și ai o viață activă, această cantitate nu reprezintă un pericol pentru silueta ta, pentru că o vei arde rapid. Trebuie, însă, să știi că nu ai nevoie de zahăr adăugat în dietă, nu îți ajută organismul cu nimic. Cu cât mănânci mai puțin, cu atât mai bine.
Cum să reduci consumul de zahăr
Zahărul creează dependență, iar dacă vrei să renunți la el sau să consumi mai puțin, îți va fi greu la început. Durerile de cap, iritabilitatea și oboseala te vor chinui în primele zile, dar îți vei reveni. Ar trebui, de asemenea, să eviți pe cât posibil unele alimente.
Băuturile carbogazoase, de exemplu, sunt foarte periculoase. Înlocuiește-le, mai bine, cu sucuri natural, făcute acasă, din fructe sau legume. Nici sucurile din fructe din magazine nu sunt mai bune, pentru că au aceeași cantitate de zahăr ca cele carbogazoase.
Bomboanele și prăjiturile sunt greu de evitat, dar va trebui să stai departe de ele, dacă vrei să nu te îngrași. O bomboană nu îți va face niciun rău, dar este important să te oprești după această cantitate.
Nu ar trebui să mănânci nici produse de patisserie, deoarece au foarte mult zahăr și conțin carbohidrați rafinați. Alimentele fără grăsimi și dietetice nu sunt deloc sănătoase, deoarece producătorii înlocuiesc grăsimea cu cantități mari de zahăr. Nici fructele uscate nu sunt mai bune. Rămâi la fructe proaspete, smoothie-uri preparate în casă sau nuci și semințe atunci când ai poftă de ceva dulce.