Cătălina Ponor, multipla campioană olimpică la gimnastică artistică, este ambasadoarea unei campanii care îndeamnă copiii să facă mai multă mișcare.
Retrasă la sfârșitul anului 2017 din activitatea competițională, Cătălina Ponor își dedică timpul amenajării unei case noi, managementului sălii de sport pe care o deține la Constanța, dar și acțiunilor de încurajare a copiilor să facă mai multă mișcare. Aflată la o oră deschisă de antrenament cu copiii de la Școala Gimnazială „Ing. Gheorghe Pănculescu” din Vălenii de munte, ea a povestit, exclusiv, pentru Unica, ce-i plăcea să mănânce în copilărie, cum trecea peste greutățile de la antrenamente și ce proiecte are în continuare.
Copiii de la Școala Gimnazială din Vălenii de Munte au avut, pentru o zi, cei mai tari profi de sport: gimnasta Cătălina Ponor, vedeta tv Carmen Brumă, handbalista Cristina Neagu și antrenorul de dans Mihai Petre.
Cătălina, arăţi minunat! Cum te întreţii acum, după ce te-ai retras din activitatea competiţională?
N-am timp nici să mănânc! Urmează să mă mut într-o casă nouă și asta-mi ocupă cam mult din timpul de peste zi, așa că nu prea mai apuc să mănânc.
Am mâncat cu restricții o anumită perioadă. A durat ceva până am devenit conștientă că nu îmi este mie bine dacă mănânc haotic sau dacă mâncam ciocolată pe ascuns. Și atunci, de câțiva ani încoace, mănânc orice, fără nicio problemă, numai că mănânc foarte puțin. Nu mănânc să-mi umplu stomacul, cât pentru zece, iar după aceea să nici nu mai pot să mai respir.
Când eram la gimnastică, tânjeam după ciocolată. Acum nu-mi mai place ciocolata. De fapt, tânjeaam după mult mai multe, pentru că noi nu aveam voie prăjeli, nu aveam voie dulciuri… Și-atunci, tânjeam după orice era de mâncare. Nu prea aveam multe lucruri permise… Au fost ani întregi în care am mâncat numai grătar cu salată. Ce să diversifici aici?
Dacă ar fi să dai timpul înapoi, ce ți-ar plăcea să se întâmple diferit?
Nu cred că aș vrea să se schimbe ceva. Cu timpul, după ce am crescut, mi-am dat seama că sportul de performanță nu se face decât cu sacrificii și cu muncă. Și, dacă nu faci cel puțin aceste două lucruri, nu ai cum să dai rezultate și nu ai cum să devii cine ești.
Cum te motivezi când dai de un obstacol în viață?
Mi-am format un psihic destul de tare lucrând cu mine însămi. De mică, stăteam în sinea mea așa și încercam să recapitulez ce a fost bine și ce nu a fost bine la un antrenament. Și încercam să mă adun, să-mi regăsesc o energie cât mai pozitivă și să vin a doua zi la antrenament ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat cu o zi înainte, să o iau de la capăt și să am o nouă energie.
Ai apelat vreodată la psiholog, la consiliere?
Nu, întotdeauna am găsit răspunsul la mine. Chiar dacă psihologul te poate ajuta, tu te poți ajuta cel mai bine, asta e valabil pentru orice om. Un psiholog este bun, dar tu, dacă nu reușești să te motivezi pe tine însuți, să încerci să treci peste, să vrei mai mult decât ce-ai făcut până atunci, n-o să treci peste un obstacol nici cu psiholog, nici cu nimic.
De ce te-ai alăturat proiectului “Start la mișcare”?
Pentru că mă bucur nespus să văd persoane care se implică în astfel de proiecte. Mișcarea este foarte importantă pentru copii și nu numai pentru ei – pentru orice om. Începând gimnastica la vârsta de patru ani, eu nu am avut timp să ies afară cu copiii, să mă joc. Dar tânjeam după acest lucru. Din păcate, văd că, în ziua de astăzi copiii nu mai sunt interesați de acest lucru și tânjesc după calculator, după televizor, după telefoane… Mi-aș dori din tot sufletul ca toți părinții să încerce să îndrume acești copii nu neapărat la performanță, cât la mișcare în general, pentru a-și forma un stil de viață sănătos.
Fetițele au fost fascinate de lecția de gimnastică susținută de multipla campioană olimpică.
Mișcarea este foarte importantă, te dezvoltă din toate punctele de vedere, atât fizic, cât și psihic Te ajută să fii mai puternic, să fii ambițios, să treci peste probleme. Plus de asta, te învață multe lucruri despre cum să treci prin viață. Nu numai că organismul tău va deveni mai puternic, dar psihic te ajută mult. Îmi doresc foarte mult să mă implic în astfel de proiecte și mă bucur că fac parte din proiectul “Start la mișcare cu Tedi” și vreau să-i felicit pe toți cei implicați în desfășurarea proiectului. Sper să se meargă mai departe, îmi doresc ca multe alte companii să înceapă să facă asemenea proiecte pentru copii și pentru adulți, pentru a avea un stil de viață sănătos.
Ce alte proiecte ai?
Am sala de la Constanța, unde avem tot felul de sporturi: fitness, karate, aerobic, gimnastică cu copilași, colaborăm și cu un nutriționist… Nu e o sală foarte mare, dar cu siguranță vom crește. Am antrenori foarte buni, gândim programele împreună, comunicăm, dar nu eu nu stau acolo, eu locuiesc la București. Prin tot ce fac, încerc să îndemn lumea să vină să facă mișcare, să le dau un impuls pentru a fi mai sănătoși, pentru ei în primul rând.
Dar proiecte pe plan personal?
… (râde)… O să vină. Când o să vină, o să vină (un copil – n.r.). Momentan, nu am timp… Sunt ocupată cu casa, cum vă spuneam. Este construită, face parte dintr-un complex rezidențial, mai trebuie mobilată, dar, pe lângă mobilă, trebuie multe alte lucruri făcute și refăcute acolo. Toată familia mă ajută – și mama, și tata – și încercăm să terminăm cât putem de repede.
Campania ”Start la mișcare cu Tedi” a fost demarată în decembrie 2017, printr-un spot TV, care o are în centrul acțiunii pe handbalista Cristina Neagu. În prezent, se organizează vizite în școli, însoțite de ateliere de mișcare și nutriție, concursuri și întâlniri cu sportive celebri, vizite care vor continua restul anului școlar și pe parcursul anului viitor. Pe perioada vacanței de vară, Tedi (brand de băuturi și gustări dedicate copiilor) se va implica în mai multe acțiuni sportive pentru cei mici.