Vorbitul în public. Totul despre oratorul perfect

Te-ai întrebat vreodată cum reuşesc unii vorbitori să îşi „hipnotizeze” audienţa? Atunci trebuie să citeşti, în numărul de mai al revistei Unica totul despre arta vorbirii în public.
Paul Olteanu (foto, paulolteanu.ro), trainer şi consultant în discurs public şi branding personal, îţi oferă cele mai eficiente tipsuri care să te ajute să devii un orator desăvârşit. Iată mai jos doar câteva dintre sfaturile expertului nostru.

1. Fii relevant şi calibrează-te la nevoile publicului

Este de departe cel mai important lucru pe care l-am învăţat şi lucrul pe care cei mai mulţi vorbitori îl uită: şansele să ai un discurs bun, convingător şi valorizat la sfârşit, cresc direct proporţional cu capacitatea vorbitorului de a fi relevant pentru publicul său. Cu alte cuvinte: informează-te cine o să fie publicul tău. Profilează-l: află ce-i place, ce-l interesează, ce nevoi are, ce probleme are, ce poţi să abordezi cu el şi ce nu. Şi după ce ai toate informaţiile astea, construieşte-ţi discursul având în centru nevoile lui. Discursul tău trebuie să fie pentru public şi despre public. Dacă discursul tău creşte în jurul nevoilor şi realităţii publicului, şansele tale de succes cresc enorm. O să-ţi mulţumească cu răbdare şi (poate) aplauze pentru efort şi interes.

2. Vorbeşte despre ceva la care te pricepi

Şi infinit mai important: nu accepta, sub nici o formă, să vorbeşti despre ceva la care nu te pricepi. Este sinucidere oratorică să faci asta, pentru că cea mai mare parte din încredere şi energie (lucruri vitale în public speaking) vin din competenţa şi siguranţa pe subiect.

3. Spune poveşti, foloseşte metafore şi dă exemple personale

Oamenii  învaţă şi înţeleg mai uşor din concret decât din abstract. O poveste interesantă şi bine spusă poate să valoreze cât zece principii abstracte bine explicate. O metaforă poate să ilustreze mai rapid o idee decât zece slide-uri. Iar dacă alegeţi ca povştile pe care le spuneţi, sau exemplele pe care le daţi să fie chiar din propria voastră experienţă, asta ajută şi mai mult întrucât vă cresc statutul şi autoritatea pe subiectul vorbirii.

4. Nu intra în ping-pong cu membrii din auditoriu

Asta e ceva ce am văzut întâmplându-se mai ales în conferinţe, training şi în sălile de curs universitare: vorbitorul aduce în discuţie ceva cu care unul sau mai mulţi membrii ai publicului nu sunt de acord şi de acolo începe o discuţie (publică) cu cei 2-3. Este o mare greşeală să îţi foloseşti din timpul de discurs pentru a juca ping-pong verbal cu membrii auditoriului. Dacă eşti interpelat, ia seamă de nevoia / opinia persoanei respective şi invită-l la o discuţie în pauză. Astfel, persoana în cauză se simte validată, iar tu (alături de restul sălii) poţi continua prezentarea în linişte. Cel mai prost lucru pe care-l poţi face este să începi o polemică sau o ceartă cu unii din membrii publicului, în timpul discursului tău. O să-i plictiseşti pe ceilalţi şi o să-i faci să-şi piardă interesul şi, infinit mai rău, respectul.

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale