Victoriţa era o adolescentă ca oricare alta şi învăţa la o şcoală din Bucureşti, când a obţinut bursa ce i-a schimbat viaţa.
După opt clase la o şcoală românească, a avut ocazia să facă liceul la American International School of Bucharest (ASIB), unde a cunoscut o altfel de şcoală.
Ce înseamnă o şcoală americană
Şcoala Americană încurajează comunicarea, independenţa, individualitatea, implicarea activă a părinţilor în educaţie. Şi nu doar la nivel teoretic. Diferenţele faţă de o şcoală românească se vad cu ochiul liber: elevii le spun profesorilor pe nume, sunt încurajaţi să-şi exprime propriile păreri, în loc să le preia din manuale pe ale altora, sunt încurajaţi să fie diferiţi, să aibă propria personalitate, iar tot ceea ce învaţă le este util în viaţă.
Victoriţa a avut ocazia sa înveţe alături de adolescenţi veniţi din toată lumea şi recunoaşte că mediul acesta a fost foarte important. A ajutat-o să se maturizeze, să câştige încredere în ea însăşi şi i-a lărgit orizonturile. „Când fac o comparaţie de atitudine şi mod de a gândi cu care m-a înzestrat AISB cu cele ale generaţiei din ziua de azi am impresia că am trăit în viitor şi nu în trecut”, spune ea.
Pe lângă educaţia propriu-zisă, profesorii de la AISB i-au „predat” lecţii de viaţă. Aşa a învăţat că munca nu este în zadar, că poţi răsplăti comunitatea şi dacă nu ai mulţi bani şi câte şi mai câte.
„AISB m-a învăţat să fiu o persoană cu mai multă compasiune şi empatie decât eram înainte de a sosi aici. AISB m-a învăţat ce înseamnă profesionalismul, responsabilitatea, lucrul în echipă, importanţa comunicării şi a obiectivităţii şi mai ales cât de esenţială şi fundamentală este perspectiva şi gândirea individuala.”
În toţi cei patru ani de liceu, Victoriţa a muncit din greu pentru a rămâne la AISB, altfel şi-ar fi pierdut bursa, iar familia ei nu şi-ar fi permis să-i plătească studiile la o şcoală privată. Programul de burse este susţinut din donaţiile părinţilor care au copii la această şcoală şi nu s-ar justifica cheltuielile, dacă elevul bursier nu ar fi serios şi silitor.
Citeşte continuarea în pagina următoare!