Sunt sigura ca te-ai intrebat de cateva ori cat de „creativa” poti sa fii cand iti faci un C.V. Ce sa scoti in evidenta si ce sa pui in umbra?
Cand ti se cere sa spui ce defecte ai, ce sa treci in revista sa para ca esti cat mai sincera, dar sa nu dea rau? Perseverenta inseamna ca te incapatanezi si ca tragi cu dintii de ceva? Tipicara inseamna ca esti atenta, sau mai degraba obsedata de detalii? Si in legatura cu detaliile, te axezi pe ele sau pe ansamblu? Si mai e problema usturatoare a slujbelor pe care le-ai avut.
Trecutul tau in ceea ce priveste locurile unde ai muncit, poate sa afecteze decizia celui care vrei sa te angajeze. Exista cateva situatii clasice, pe care le putem intoarce in favoarea noastra, daca ne alegem cuvintele cum trebuie.
1. Esti ambitioasa si ai promovat rapid la locul de munca. Daca pui problema asa, angajatorul se poate intreba daca nu cumva ai fost favorizata de ai avansat asa repede. Mai grav e ca poti parea o persoana egoista, individualista, care nu presteaza bine in echipa. Evita asta si subliniaza in C.V.-ul tau ca tot ce ai castigat a fost alaturi de echipa cu care lucrai.
2. Ai fost disponibilizata. E foarte probabil sa se creada ca ai fost concediata, pentru ca erai incompetenta. Pastreaza explicatiile pentru interviu si povesteste chiar tu situatia reala. De exemplu, firma a fost preluata sau a dat faliment. Se mai intampla.
3. Mai mult de doua slujbe in ultimul an. Angajatorul se poate astepta sa nu te poti adapta, sa nu reusesti sa faci fata cerintelor sau sa nu te intelegi cu colegii. Incearca sa subliniezi ca ai multa experienta in diverse medii de lucru, ca ai vazut si invatat multe.
4. Vrei sa schimbi domeniul. Esti inginer si vrei sa lucrezi in publicitate. Cu siguranta le trece prin cap ca nu ai calitatile necesare. Sau poate nu esti decisa ce vrei sa faci si acum experimentezi. Asta ar insemna ca poate peste un an vei vrea sa te faci doctor. Arata-te dispusa sa urmezi cursuri de pregatire, pentru ca de cele mai multe ori angajatorul prefera sa formeze oameni dupa nevoile firmei. Atat cat poti, informeaza-te despre ce presupune munca intr-un astfel de domeniu.
5. Lucrezi pe acelasi post de ani buni. Exista riscul sa se creada ca nu esti suficient de ambitoasa. Ca te multumesti cu putin si nu te implici suficient. Elimina riscul si mentioneaza ca ai avut sansa sa inveti multe lucruri si sa te specializezi. O bila alba pentru fidelitate.