Individul s-a săturat de trainingurile formale“, spun specialiștii în dezvoltare personală și profesională. Acum, analogiile dintre artă, sport, jocuri și business sunt din ce în ce mai întâlnite și iau forma unor cursuri cu o popularitate din ce în ce mai mare. Iată câteva exemple de traininguri profesionale alternative care nu au loc în sala de ședințe a companiei.
Acum, corporațiile nu mai promit, pe lângă salariu, doar bonuri de masă și alte beneficii „seci“, cum ar fi un teambuilding „heirupist“ o dată la trei ani, ci vor să investească mai mult în angajați. Astfel, ca răspuns al acestor nevoi au apărut oferte de cursuri de dezvoltare profesională și personală, iar unele aplică metode alternative dintre cele mai diverse, dar nu mai puțin eficiente decât cele clasice.
Amalia Sterescu (foto), Sr. Business Consultant & Personal Branding Strategist și Fondator Outsourcing Advisors & Public Speaking School a inițiat două feluri de concepte inedite de instruire pentru profesioniștii din diverse domenii. „Nevoia de ALTFEL și-a pus pecetea pe cerințele clienților“, așa că Amalia a înființat programe de training alternative, dintre care cele mai noi sunt:
„Leadership din ring“ – un concept nou de instruire prin care ea și campionul mondial la box Mihai Leu antrenează echipele într-o manieră nouă, prin poveștile lor – fie ele de succes sau despre insucces. Acest format se adresează corporațiilor și organizatorilor de evenimente.
„Girls SPA & Spiritual Break“ e un format adresat în special femeilor din sfera managerială, care joacă multiple roluri zilnice, dar, uneori, nu se mai regăsesc pe sine în acest tumult. „Aici, participantele învață despre sine de la o echipă de specialiși reuniți într-o formulă menită să atingă atât nevoia grupului, cât și nevoia individuală – trainingul tradițional, coachingul „unu la unu“ se îmbină cu tehnici din cultura asiatică și NLP“, detaliază Amalia.
Un alt mod de dezvoltare și învățare profesională prin metode alternative este „Horse Eye“. Cum îi spune și numele, este un fel de „terapie“ profesională cu cai. „«Horse Eye» se bazează exclusiv pe învățarea experiențială și pe interacțiunea directă cu caii și vizează a-daptarea organizațiilor la schimbare, managementul proiectelor și, respectiv, dezvoltarea personală. Aceste seminarii folosesc un mix de tehnici considerate esențiale pentru liderii de acum, dar și pentru cei cu perspectivă de leadership: inteligența emoțională, mindfulness (capacitatea de a trăi conștient în prezent) și modelul de schimbare «Appre-ciative Inquiry»“, explică inițiatorii, soții George și Corina Leca (foto), ambii cu vastă experiență managerială. „Metodele practice de învățare folosesc exclusiv exerciții directe cu caii, inspirate de situații concrete din mediul de business. Astfel, aptitudinile dobândite pot fi aplicate de participanți în organizațiile din care provin, în situații reale. Seminariile «Horse Eye» creează lideri autentici și dezvoltă conștiința de sine, capacitatea de a lua decizii eficiente sau de a distribui corect rolurile într-o echipă. Primul seminar «Horse Eye», lansat în 2013, a fost deja urmat de peste 700 de persoane, provenind din peste 50 de companii active în România, atât locale, cât și internaționale“, spun soții Leca.
Meta-Miorița, transhumanța personală
„«Meta-Miorița» oferă un cadru de învățare experiențială în care participanții văd și înțeleg lucrurile de sus, în ansamblul lor, pe parcursul a patru module practice: «Buturuga mică răstoarnă carul mare» (despre limitări și obiective), «Cere și ți se va da» (despre relații și valorizare), «Pofta vine mâncând» (despre sexualitate și curaj), «Puterea este creație» (despre creativitate și inovare). Participanții explorează lumea pornind de la propriile lor convingeri, limitări și percepții, făcând acele schimbări cu sens care să-i sprijine în a-și atinge obiectivele propuse“, spune prezentarea oficială.
„Meta-Miorița“ a fost mai întâi titlul proiectului de modelare cu care Noëla Zaharia, (foto dreapta) una dintre inițiatoarele programului, a absolvit programul de Coaching & NLP Master Practitioner. La patru ani de la terminarea cursurilor, Noëla și colega ei de formare, Dana Dumitru (de profesie medic) au pus în programul „Meta-Miorița“ toate studiile, perspectivele și practica lor comună pentru a oferi un cadru alternativ de experimentare în cunoșterea de sine, depășirea limitelor în gândire și generarea schimbării prin acțiune. „«Meta-Miorița» îți propune să te (re)descoperi, ca erou al propriului scenariu, să-ți asumi ceea ce ești și ce vrei, să-ți acorzi timp și atenție, ieșind din hățișul de sarcini zilnice care te rutinizează și te seacă de resurse. În schimb, să devii autonom, energic și orientat spre un rezultat așa cum ți-l dorești, dar n-ai avut curaj să îl exprimi până acum. În cursurile experiențiale «Meta-Miorița» combinăm elementele de training clasic (informativ), cu tehnici de explorare în profunzime (introspecții ghidate, joc de rol) și coaching axat pe obiectiv, prin care participanții sunt cei care își generează propriile soluții practice. În acest parcurs, ei nu doar că își schimbă optica asupra lucrurilor, ci se transformă comportamental, cu efecte pozitive pe termen lung“, explică Noëla Zaharia.