Procentul angajaţilor care manifestă simptome ale stresului ocupaţional este covârşitor, mai exact de 80%. În peste 20% dintre cazuri este vorba de persoane care pot fi încadrate…
…într-o categorie de stres de intensitate foarte crescută, care se traduce în probleme majore de sănătate, implicit absenteism, scăderea productivităţii şi chiar abandonarea jobului.
Cei mai mulţi angajatori şi angajaţi consideră stresul normal la locul de muncă. Din păcate, anumiţi angajaţi resimt efectele stresului mult mai sever decât colegii lor, iar când efectele cauzate depăşesc rezistenţa şi capacitatea de adaptare a angajaţilor, aceştia se îmbolnăvesc şi au nevoie de concediu medical şi de tratamente medicale pentru a-şi reface sănătatea.
Cauze ale stresului ocupaţional
Principalele cauze ale stresului provocat la serviciu sunt schimbările majore ale instrucţiunilor, procedurilor şi politicilor organizaţionale pe care angajaţii sunt obligaţi să le adopte.
Lucrul peste program, volumul mare de muncă, termenele limită mici, lipsa de apreciere din partea şefilor sau conflictele între angajaţi şi departemente care lucrează la proiecte comune sunt alte cauze care provoacă stresul.
Efecte ale stresului ocupaţional
Atunci când stresul asupra angajaţilor începe să-ţi făcă din ce în ce mai mult simţită prezenţa, efectele care apar nu sunt deloc de neglijat. Acestea se traduc printr-o scădere a capacităţii intuitive, intelectuale, emoţionale şi fizice de a face faţă muncii, dar şi prin mari pierderi financiare la nivel naţional.
Organizaţia Internaţională a Muncii estimează faptul că stresul ocupaţional determină o pierdere echivalentă cu 10% din produsul intern brut al unei ţări.
Stresul ocupaţional provoacă în economia americană pierderi de 300 de miliarde de dolari anual. Acestea depăşesc cu mult profitul net total al primelor 500 corporaţii din SUA.
De asemenea, stările psihice se transmit în plan fizic, astfel din cercetările făcute în Statele Unite, reiese că peste 95% din consultaţiile la medicul de familie sunt datorate afecţiunilor provocate de stres, iar peste 80% din afecţiunile celor internaţi în spitalele din SUA au la origine stresul.
Chiar şi vieţi se pierd din cauza stresului ocupaţional, acesta fiind principala cauză de deces în sinucidere, accidente, afecţiuni ale organelor vitale sau chiar afecţiuni psihice.
Femeile, mai expuse la stresul ocupaţional decât bărbaţii
Studiile efectuale în Statele Unite relevă faptul că femeile sunt cu 50% mai mult expuse la stresul profesional decât bărbaţii.
O distribuţie pe profesii a stresului ocupaţional arată că cei mai stresaţi angajaţi la locul de muncă sunt cei care lucrează pe posturi de asistenţă tehnică şi administrativă, urmaţi de manageri şi experţi şi operatori şi la laboranţi.
Soluţii de combatere a stresului ocupaţional
Reducerea duratei săptămânale de lucru la 35 de ore, a zilei de lucru la 6 ore sau împărţirea concediului de aşa natură încât angajatul să poată pleca mai des în concediu sunt doar câteva dintre soluţiile principale ale acestei probleme.
Organizarea fişei postului şi informarea precisă a angajatului care îi sunt atribuţiile şi timpii alocaţi îndeplinirii acestora, cu siguranţă l-ar putea scăpa pe acesta de o parte din stres.
De asemenea echilibrul dintre activitate şi odihnă, dintre viaţa personal şi cea profesională poate influenţa gradul de stres al angajatului.
Foto: Shutterstock