Torturile Cristinei Voicu, artă comestibilă

.

Din mâinile Cristinei Voicu ies adevărate capodopere dulci, preparate pe baza unor reţete tradiţionale, moştenite de la bunica Ela.
Nu e pentru cine se pregăteşte, e pentru cine se nimereşte“, spune o vorbă românească. Şi se aplică numai bine în cazul Cristinei Voicu, femeia care a reuşit, într-un an, să pună pe picioare o afacere profitabilă în domeniul produselor de cofetărie. Totul s-a petrecut în plină criză, fără experienţa afacerilor, doar cu aceea oferită de funcţia de economist la o firmă de distribuţie. În micul ei laborator de la Lizeanu, coace blaturi cot la cot cu fratele ei pentru cele mai apetisante torturi pe care le-am văzut până acum. Şi tot ea le şi decorează, şi-a format mâna pentru cele mai fine dantelării fondante. Bunătăţile dulci sunt pregătite după reţetele moştenite de la bunica ei din Târgovişte, Ela. De-aici şi numele afacerii, „Sweet Ela“.

Torturile personalizate, o afacere de succes

„Când eram mică, îmi plăcea să stau lângă bunica mea şi să văd cum coace prăjituri pentru mine şi verişoara mea. Aşa am învăţat. Prima prăjitură pe care am făcut-o singură a fost un chec cu fructe şi a ieşit de minune. Aveam vreo 7 ani“, povesteşte miniona Cristina. Când ne-am întâlnit, tocmai anunţase pe site-ul firmei că nu mai poate onora comenzi o perioadă, fiind prea ocupată cu cele deja primite. Are 30 de ani şi doi copii: un fiu de 7 ani şi o fată de 4. Cei mici sunt, de fapt, cei cărora le datorează succesul de azi. Pentru că stătea cu ei acasă, Cristina a reînceput să-şi exploateze talentul de a prepara deserturi deosebite. Prima comandă a primit-o de la prieteni, şi ei cuceriţi de deliciile cu ciocolată şi marţipan ale Cristinei. Iar de-aici până la o afacere de familie n-a fost decât un pas… financiar: o investiţie de circa 20.000 de euro, economiile soţului ei. Iar acum, comenzile curg lanţ. Munceşte 7 zile din 7 şi de-abia acum îşi pune problema să mai angajeze un om. Clienţii sunt pe măsura efortului său: mulţi şi de seamă. Dar spune că „Sweet Ela“ va rămâne o afacere de familie.

Torturile complicate, o muncă migăloasă

Câteodată, pe Cristina o apucă dimineaţa în laborator, decorând torturi. Pentru produsele mai elaborate, cu multe elemente, e nevoie de câteva ore de muncă doar pentru decorare. Fiecare tort e unic, deci nu are şabloane. Kilogramul de tort personalizat porneşte de la 70 de lei şi poate ajunge la 200. Cu aceste preţuri, se situează peste media practicată de cofetăriile bucureştene, dar sunt şi alţii mai scumpi. Cele mai multe cereri vin pentru torturi de aniversări.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton