Tinerii absolvenţi de Drept, slab pregătiţi

.

Absolvenţii Facultăţilor de Drept sunt din ce în ce mai puţin pregătiţi pentru meseria pe care şi-au ales-o. Paradoxal, aşteptările financiare ale acestora sunt extrem…
… de ridicate, inclusiv în cazul în care nu au niciun fel de experienţă profesională. 

Aceasta este concluzia la care a ajuns avocata Cristina Masters după ce a intrat în contact câţiva tineri, în încercarea de a-i angaja la firma sa de avocatură- „Nicolescu & Masters”.

În urmă cu câţiva ani şi doamna Masters făcea parte din aceeaşi categorie – a tinerilor absolvenţi de drept. Diferenţele dintre ea şi o mare parte dintre cei care termină facultatea de profil astăzi? Ambiţia, o mare dorinţă de afirmare şi şansa de a-şi face stagiatura într-o mare firmă de avocatură.

Mai apoi, după ce a lucrat câţiva ani pe cont propriu, s-a decis să se asocieze cu un alt avocat şi să creeze „Nicolescu & Masters”. Secretul succesului? „În orice domeniu, cea mai bună modalitate de a evolua pe plan profesional este să ai lângă tine oameni cu care te poţi consulta şi care te pot ajuta. Nu cred în carierele «individualiste»”, ne-a declarat Cristina Masters.

Cum vede domeniul juridic o tânără avocată, dar foarte ambiţioasă, şi cum reuşeste să treacă peste prejudecăţile care încă mai „perseverează” în ţara noastră, aflăm chiar de la ea.

Ce părere ai despre protestul magistraţilor şi în ce fel afectează acesta domeniul în care activezi?

Noi înţelegem de ce magistraţii au intrat în grevă, dar din păcate clientii nu înţeleg de ce li s-au amânat dosarele luni întregi şi de ce, de exemplu, la Registrul Comerţului durează acum şase – şapte luni de zile sa faci o schimbare de sediu social, faţă de o săptămână cât dura înainte. Aşadar. am fost şi noi afectaţi ca avocaţi, dar cei mai afectaţi sunt clienţii.  
 

Cum ai descrie situaţia legislativă din România?

Situaţia legislativă este destul de dezastruoasă, în sensul că sunt foarte multe goluri legislative în foarte multe domenii juridice, iar noi, ca avocaţi, trebuie să le „umplem” cum putem.

Ar trebui adoptat un nou Cod de Procedură Civilă, un nou Cod Civil, un nou Cod al Muncii etc, iar în afară de asta ne confruntăm foarte des cu situaţii în care doua acte normative se contrazic.

Cum caracterizezi noul val de tineri absolvenţi ai Facultăţii de Drept?

Din ce am observat eu de la interviuri sunt foarte slab pregătiţi, dar în acelaşi timp îşi doresc salarii foarte mari, fără să aibă niciun fel de experienţă. Este foarte bine însă că au încredere în ei. Generaţia mea era mai timidă parcă…

Povesteşte-ne câteva lucruri scandaloase pe care le-ai citit în CV-urile primite de-a lungul timpului.

Am primit foarte multe CV-uri scandaloase şi aberante de-a lungul timpului. CV-urile pe care le resping din start sunt cele cu poze dubioase ataşate. De exemplu, o domnişoară în costum de baie sau un domn cu o bere în mâna la o petrecere.

Avem o mare problemă şi cu gramatica şi ortografia în CV-uri. Nu prea îţi vine să chemi la interviu un om care nu ştie să scrie corect sau care are o adresă de mail de genul sweetgirl2001@yahoo.com.

Ce cursuri de specializare sunt necesare după ce ajungi avocat?

Teoretic nu ai nevoie de nici o specializare. Practic sunt mulţi avocaţi care aleg să facă un masterat şi să se specializeze pe o anumită ramură de drept.

Eu acum fac un masterat în administrarea afacerilor (Executive MBA la Asebuss), deoarece majoritatea clienţilor firmei noastre sunt societăţi comerciale şi oameni de afaceri care vor să înţelegi problemele lor şi dintr-o perspectivă de business.

Mai există prejudecăţi în ceea ce priveşte ascensiunea profesională a unei femei în acest domeniu?

Cred ca există prejudecăţi cu privire la femei în continuare, în multe domenii în România. În avocatură o femeie trebuie să lupte mai mult ca să îşi demonstreze valoarea, mai ales în faţa clienţilor, deoarece mulţi dintre e au mai mare încredere uneori într-un avocat bărbat.
 

Cum te descurci între atâţia colegi de breaslă de sex masculin?

Am foarte mulţi colegi de breaslă de sex masculin cu care sunt prietenă şi cu care evident că mă înţeleg foarte bine, dar mai sunt şi unii colegi cu care am anumite „divergenţe de opinii”.

Încerc să nu răspund provocărilor şi să nu mă cobor la nivelul interlocutorilor care se folosesc de replici mai grosolane sau de natură misogină, în special atunci când nu au argumente de natură juridică. În astfel de situaţii cred că cel mai bine este să ignore pur şi simplu astfel de persoane şi să îţi vezi în continuare de treabă.      

Care a fost cel mai dificil caz cu care te-ai confruntat?

Cele mai dificile cazuri au fost, în general, cele referitoare la revendicarea proprietăţilor. Sunt dosare începute de ani de zile şi care nu sunt încă finalizate.

 

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale