Testarea psihologică nu doare!

.

Marile companii folosesc din ce in ce mai des evaluarea psihologica in procesul de selectare a angajatului potrivit. Ne-am gandit sa-ti spunem despre ce e vorba si sa-ti vindem niste mici ponturi ca se te poti descurca mai bine.

Evaluarea psihologica te va ajuta sa descoperi lucruri noi despre tine. Fiecare are un profil unic si anumite capacitati care il califica pentru anumite domenii de activitate. Daca se intampla sa nu fi aleasa pentru post, nu e pentru ca ai picat testul. Pur si simplu, profilul tau nu e ceea ce cauta ei. Iti vor testa inteligenta, memoria, spiritul de observatie. Cauta sa vada ce aptitudini ai, daca esti stabila emotional sau ai anumite trasaturi de personalitate prea accentuate. In cele mai multe cazuri se urmareste abilitatea de a lucra in echipa. 
  
Se poate intampla sa te puna sa desenezi. Nu trebuie sa fie un desen artistic. Sunt importante elementele desenului. Incearca sa eviti sa hasurezi sau sa intaresti conturul operei tale de arta. Mi s-a cerut sa desenez in jurul unor forme deja date. Am avut pe foaie un cerc, o linie, un patrat. Poti sa desenezi din cerc figura unei persone si din patrat o casuta. Sunt doar doua exemple, tu alegi ce desenezi, insa trebuie ca obiectele sa se regaseasca in realitate. Cel mai des folosit este desenul unui arbore. Deseneaza o coroana rotunda, un trunchi proportional, care sa fie pe mijlocul paginii.
  
Daca primesti un chestionar de personalitate, cauta sa raspunzi cat mai sincer. Unele intrebari se repeta sub o alta forma. Incearca sa fii atenta si sa dai acelasi raspuns. De obicei trebuie sa raspunzi cu adevarat sau fals. Iata un exemplu de intrebare care se repeta: „Tin ca lucrurile mele sa fie intotdeauna in ordine si bine aranjate”. Ai sa gasesti aceiasi intrebare formulata astfel: „Imi place ca lucrurile mele sa fie la locul lor”.
  
 Probele de inteligenta si memorie sunt facute in asa fel incat sa fie terminate doar de cei cu un coeficient de inteligenta foarte mare. Nu e nevoie sa panichezi daca nu reusesti sa duci la capat toate sarcinile pe care le ai in fata.
  
Persoanele care vor sta langa tine in timpul testului ti se vor parea reci. Sunt asa intentionat. Te vor observa mereu si iti vor studia reactiile. Incerca sa te concentrezi pe foaia ta si sa te comporti natural.
Ti se va cere sa-ti redactezi autobiografia. Sa nu-ti inchipui ca te duci frumusel la calculator si le vei aduce o foaie scoasa la imprimanta. Autobiografia ta trebuie sa fie scrisa de mana. Incearca sa te exprimi cat mai coerent posibil si sa fii foarte ordonata chiar si in scris.
  
Sfatul meu este sa te pregatesti pentru testarea psihologica. In ultimii ani, au aparut tot mai multe carti pe aceasta tema. Gasesti acolo exercitii pentru testele de inteligenta, memorie dar si mici teste de personalitate.
  
Oricum, daca ai ajuns in aceasta faza inseamna ca sunt interesati de tine si  ai toate sansele sa fii angajata. Multa bafta!

Foto: NorthFoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton