Cum reusesc unii sa fie super eficienti, productivi si plini de initiativa? Ce au ei mai aparte incat colegii se bazeaza pe ei iar sefii ii apreciaza?…. proactivitate.
Oamenii proactivi sunt aceia suficient de curajosi sa isi asume intentiile, cat si consecintele, isi cultiva entuziasmul si optimismul si cred ca e mai bine sa actionezi, chiar daca gresesti, decat sa stai de-o parte.
La indemana ta
Daca te-ai obisnuit mai mult cu stilul „reactiv”, decat „proactiv” o sa ti se para dificil sau obositor sa te manifesti astfel. Dar daca iti doresti sa iesi din anonimat, sa te evidentiezi in multime (chiar daca e vorba doar de multimea restransa a colegilor tai), secretul e sa-ti exersezi muschii proactivitatii. Tot ceea ce trebuie sa faci este o…”schimbare de paradigma”. Suna complicat? E mai simplu decat pare!
E vorba de a privi acelasi lucru (si anume job-ul tau, cu tot ce presupune el) intr-o lumina diferita. Daca pana acum aveai senzatia ca totul ti-e impus din afara, iar tu nu ai cum sa modifici conditiile exterioare, de azi cauta o perspectiva noua. „Hotarasc in tot ceea ce are legatura cu mine. Sunt pe deplin responsabila de ceea ce fac. Eu sunt cea are alege circumstantele si nu circumstantele ma aleg pe mine” sunt doar cateva dintre gandurile de pe partea cealalta a granitei.
Limbajul – semnal
Cum iti dai seama ca ai trecut-o si acum te gasesti printre „proactivi”? Care sunt genul de cuvinte care tradeaza ca inca nu te-ai desprins dintre „reactivi”? Sau, in ultima instanta, ce trebuie sa inlocuiesti in limbajul tau ca sa te propulsezi pe directia succesului?
Fii foarte atenta ce spui la birou si inlocuieste, daca e cazul:
„Nu pot sa fac asta” cu „Sa vedem ce se poate face”
„Asa sunt eu facuta!” (ca scuza pentru limitari) cu „Pot sa incerc si altfel!”
„N-o sa fie de acord” cu „Pot sa fac o prezentare convingaroare”
„Ma scoate din sarite” cu „Nu ma deranjeaza, imi vad de treaba mea”
„N-am timp sa…” cu „Imi fac timp sa…”
„Trebuie sa fac… / Sunt obligata sa fac…” cu „Aleg sa fac… / Optez pentru…”
Unele lucruri sunt batute in cuie, cum ar fi nervozitatea sefului sau incompetenta altora. De cele mai multe ori nu poti controla circumstantele exterioare, dar controlezi cu siguranta cum le folosesti. Ca la un joc de carti. Nu poti schimba cartile care ti-au venit, dar depinde de tine cum le joci. Daca crezi cu tarie in capacitatea ta de a hotari pentru tine si actionezi asupra lucrurilor pe care le poti schimba, rezultatele nu vor intarzia sa apara.