Cum ar fi sa faci exact ceea ce iti place si sa mai iei si bani pentru asta? „Ohh… s-ar putea sa zici. Un vis frumos, prea putin realizabil!” Crezi tu? E timpul sa nu mai fi atat de sceptica.
Se poate! Ce ti-ar trebuie pentru asta? Stii deja: un pic de… noroc. Si cum se face rost de noroc? Citeste in continuare si-ai sa vezi!
Loteria „masluita”
Ai putea sa crezi ca norocul e un fel de loterie. Castigi sau nu, in mod aleator. Multi cred asta, dar, din fericire, nu este adevarat. Iar cei mai norocosi dintre oameni sunt exact aceia care stiu ca norocul n-are nicio legatura cu intamplarea. Richard Wiseman, un profesor de la Universitatea din Hertfordsfire a facut un studiu timp de opt ani, pe sute de persoane, pentru a determina ce anume ii face pe unii norocosi, iar pe altii ghinionisti.
In cartea sa „The Luck Factor” prezita cele patru principii pe care le-a descoperit. Norocosii nu sunt nici mai inteligenti si nici mai talentati decat altii. Au in schimb capacitatea de a aplica consecvent cele patru principii, chiar daca nu o fac in mod constient.
Principiul 1: Mareste-ti sansele
Sau, cum zice romanul: „norocul ti-l faci singur”. Degeaba stai in sufragerie asteptand sa pice din cer slujba mult visata. Degeaba stai la biroul tau sperand ca seful, printr-o minune, o sa te remarce si-o sa-ti propuna proiectul vietii tale.
Norocosii sunt activi si mai extrovertiti decat ghinionistii. Se duc, se implica, propun, sunt activi. In felul asta isi creaza sansele in viata, le observa cand se ivesc si actioneaza. Le place sa interactioneze cu oameni si sunt deschisi catre experiente noi, chiar daca mai neobisnuite. „Daca vrei sa castigi, prima conditie este sa joci!”
Principiul 2: Asculta-ti instinctele norocoase
Oamenii se impiedica de multe ori de ocazii favorabile, dar se ridica si merg mai departe. De cate ori n-ai auzit in minte vocea care te indemna: hai, spune-i! hai, du-te! hai, incearca chestia asta noua! Wiseman a constatat ca norocosii sunt mai intuitivi decat ghinionistii.
Sunt oameni care isi asculta intuitia, si chiar si-o cultiva. Nu pierd ore pretioase facand planuri peste planuri si stategii peste strategii. Prefera sa-si ascute „instictele norocoase” si rareori dau gres. Sta presupune si un soi de curaj. Dar daca nu risti, nu castigi, corect?
Principiul 3: Ai incredere in norocul tau
O poveste cu talc: Intr-un sat lovit de seceta de mai multi ani, oamenii erau disperati. In ultima instanta au hotarat sa cheme in ajutor un intelept dintr-un tinut indepartat, care avea reputatia de a controla fenomenele naturii. Inteleptul a venit si le-a promis ajutorul.
Drept singura conditie le-a spus: „Nu pot aduce ploaia decat daca toti credeti cu tarie ca pot sa fac aceasta!” „Credem, credem!” au strigat ei in cor. „Bine, veniti peste trei zile sa ma intalniti aici, pe campul acesta!” Satenii s-au intors acasa, iar inteleptul a ramas sa mediteze si sa se roage. Dupa trei zile, s-au intros, destul de dezamagiti ca pana atunci nici un stop de apa nu cazuse din cer. „N-o sa mearga” le-a spus inteleptul „pentru ca n-ati crezut!” „Ba da, am crezut!” s-au revoltat ei. „Da? Atunci de ce n-ati venit cu umbrelele?!” Cam la asta s-ar rezuma principiul. Sa ai totdeauna la tine „umbrela”! Sa fii mereu pregatita, pe faza. O disponibilitate, deschidere sau, daca vrei, o predispozitie catre noroc e indicata pentru pescuirea cu succes a sanselor.
Principiul 4: Transforma ghinionul in noroc
Da, asta pare cel mai greu dintre toate. Si oamenii norocosi au ghinion cateodata. Interesant este cum reactioneaza ei la acesta. Nu se lamenteaza, nu se lasa pagubasi: „Ai reusit, continua! N-ai reusit, continua!” pare sa fie sloganul lor. Nu-si plang de mila, ci urmaresc, cu tot dinadinsul sa gaseasca partile bune din situatia respectiva.
Ghinionul poate avea si avantaje, pe termen lung. A cauta acele avantaje, mai degraba decat sa te concentrezi asupra ghinionului face parte din strategia pentru succes.
Foto: NorthFoto